Στο περίμενε για πρόωρη αφυπηρέτηση οι εκπαιδευτικοί

Εκφράζουν σφοδρά παράπονα για την καθυστέρηση που παρατηρείται σχετικά με το νομοσχέδιο που επιτρέπει την αφυπηρέτηση των καθηγητών στα 60 τους χρόνια και των δασκάλων στα 58 χωρίς πέναλτι.

Της Θεοδώρας Νικολάου

Μεγάλη καθυστέρηση στην προώθηση του ζητήματος της πρόωρης αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών, χωρίς την επιβολή του πέναλτι, παρατηρούν οι εκπαιδευτικές οργανώσεις, ζητώντας παράλληλα την επίσπευση του θέματος για να μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή γι’ αυτήν τη σχολική χρονιά. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, Κώστα Χατζησάββα, το σχετικό νομοσχέδιο θα έπρεπε ήδη να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή για να μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για πρόωρη αφυπηρέτηση από τώρα, αφού το ζήτημα αυτό άπτεται του προγραμματισμού για τη στελέχωση των σχολικών μονάδων ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς. Οι εκπαιδευτικοί θεωρούν ότι το χρονικό παράθυρο που υπήρχε για να εγκριθεί το νομοσχέδιο πριν από το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές του Σώματος, έχει χαθεί. Γι’ αυτόν τον λόγο την περασμένη Τρίτη έθεσαν το εν λόγω ζήτημα ενώπιον του Υπουργού Οικονομικών, Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα το προωθήσει στη Βουλή το συντομότερον. Ενώπιον του Υπουργού έθεσαν και άλλα ζητήματα, όπως την έλλειψη συνταξιοδοτικού σχεδίου για τους δημόσιους υπαλλήλους που έτυχαν μονιμοποίησης μετά τον Οκτώβριο του 2011. Θέμα που φαίνεται ότι παίρνει κι αυτό τον δρόμο του.

Το επίμαχο νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο προνοεί την πρόωρη αφυπηρέτηση των καθηγητών στο 60ό έτος της ηλικίας τους, από τα 65 που προνοείται τώρα, και των δασκάλων στο 58ο έτος της ηλικίας τους, από τα 62 που ισχύει σήμερα, χωρίς αναλογιστικές μειώσεις. Την ίδια ώρα, το νομοσχέδιο καλύπτει και όλους τους άλλους δημόσιους υπαλλήλους, καθώς υπάρχει πρόνοια για πρόωρη αφυπηρέτηση χωρίς αναλογιστικές μειώσεις για όσους έχουν συμπληρώσει 400 μήνες υπηρεσίας στη δημόσια υπηρεσία.

Το νομοσχέδιο, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας και, όταν ολοκληρωθεί ο νομοτεχνικός έλεγχος, θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου για έγκριση και ακολούθως θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση. Ο κ. Χατζησάββας ανέφερε ότι, κατά τη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό, εξέφρασαν τα σφοδρά τους παράπονα για την καθυστέρηση που υπάρχει, καθώς το νομοσχέδιο έπρεπε να είχε ήδη ψηφιστεί από τη Βουλή για να μπορέσει να γίνει σωστός προγραμματισμός.

Περαιτέρω, όπως εξήγησε, θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στο χρονικό πλαίσιο που υπάρχει στο νομοσχέδιο καθώς προνοεί ότι όσοι ενδιαφέρονται να αφυπηρετήσουν πρόωρα θα έπρεπε να αιτηθούν της πρόωρης αφυπηρέτησης μέχρι τις 30 Ιουνίου του 2019. Η θέση της ΟΕΛΜΕΚ είναι ότι το χρονικό πλαίσιο πρέπει να ανοίξει.

Γι’ αυτό και κατέθεσαν εισήγηση στον Υπουργό Παιδείας, Κώστα Χαμπιαούρη, ώστε οι ενδιαφερόμενοι να δικαιούνται να αιτηθούν πρόωρη αφυπηρέτηση από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 μέχρι τις 30 του Ιουνίου 2020. Ερωτηθείς σχετικά, ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ δήλωσε πως ο Υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε ότι μόλις είναι έτοιμο το νομοσχέδιο θα το προωθήσει άμεσα στη Βουλή και θα έρθει σε επαφή για τις ημερομηνίες με τον Υπουργό Παιδείας.

«Εγκλωβίζονται οι εκπαιδευτικοί»

Σύμφωνα με τον κ. Χατζησάββα, η ΟΕΛΜΕΚ θεωρεί ότι οι πρόωρες αφυπηρετήσεις χωρίς τις αναλογιστικές μειώσεις θα πρέπει να έχουν συνέχεια και όχι να ισχύουν μόνο για μία φορά όπως είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Όπως είπε, στο τέλος θα πληρώσουν τη νύφη οι νέοι εκπαιδευτικοί που περιμένουν να διοριστούν, αφού για να γίνουν μονιμοποιήσεις πρέπει να υπάρξουν αφυπηρετήσεις, οι οποίες είναι λιγοστές. «Την πληρώνει το δημόσιο σχολείο γιατί εγκλωβίζονται οι εκπαιδευτικοί μέχρι το 66ο έτος της ηλικίας τους μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα και δεν δίνεται η δυνατότητα σε νέους να διοριστούν», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι αφυπηρετήσεις των τελευταίων χρόνων

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει στις ετήσιες εκθέσεις της η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΕΥ), από τότε που αυξήθηκε το όριο αφυπηρέτησης και επιβλήθηκε το πέναλτι στις πρόωρες αφυπηρετήσεις, χρόνο με το χρόνο οι αφυπηρετήσεις των εκπαιδευτικών μειώνονται. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζησάββας, από το 2010 αυξήθηκε η ηλικία αφυπηρέτησης για τους εκπαιδευτικούς από τα 60 έτη σταδιακά στα 63 έτη, ενώ από το 2012 και μετά που άλλαξε ξανά η νομοθεσία με τις παρεμβάσεις της Τρόικας, η ηλικία υποχρεωτικής αφυπηρέτησης των εκπαιδευτικών σιγά-σιγά αυξήθηκε στα 65 έτη και η πρόωρη αφυπηρέτηση «τιμωρείται» με πέναλτι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕΥ, το 2009 υπήρξαν συνολικά 301 αφυπηρετήσεις, εκ των οποίων οι 250 ήταν υποχρεωτικές λόγω ηλικίας και οι 51 πρόωρες. Δηλαδή 1 στους 6 αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα. Ένα χρόνο αργότερα, το 2010, σημειώθηκαν συνολικά 294 αφυπηρετήσεις. Οι κανονικές αφυπηρετήσεις του έτους ήταν 231 και αποτελούσαν το 79% του συνόλου των αφυπηρετήσεων, ενώ οι πρόωρες ήταν 63 (ποσοστό 21% του συνόλου των αφυπηρετήσεων). Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ των εκπαιδευτικών λειτουργών που αφυπηρέτησαν, περίπου 1 στους 5 αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Το 2011 αφυπηρέτησαν συνολικά 362 εκπαιδευτικοί. Οι κανονικές αφυπηρετήσεις ήταν 228 και αποτελούσαν το 62% του συνόλου των αφυπηρετήσεων, ενώ υπήρξαν και 134 πρόωρες (ποσοστό 37% επί του συνόλου). Με άλλα λόγια, περίπου 2 στους 5 εκπαιδευτικούς αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα. Σημειώθηκε δηλαδή αύξηση των πρόωρων αφυπηρετήσεων σε σχέση με το 2010, κατά 113%, η οποία -σύμφωνα με την ΕΕΥ- πιθανώς οφειλόταν στις φήμες για φορολόγηση του φιλοδωρήματος αφυπηρέτησης, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Οι αφυπηρετήσεις, κατά το 2012, ανήλθαν στις 442. Οι κανονικές αφυπηρετήσεις του έτους ήταν 59 και αποτελούσαν το 13% του συνόλου των αφυπηρετήσεων, ενώ υπήρξαν και 383 πρόωρες (ποσοστό 87% του συνόλου των αφυπηρετήσεων). Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ των εκπαιδευτικών λειτουργών που αφυπηρέτησαν, περίπου επτά στους οκτώ αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα. Η αύξηση των πρόωρων αφυπηρετήσεων το υπό αναφορά έτος ξεπέρασε το 185% και, σύμφωνα με την ΕΕΥ, πιθανόν να οφειλόταν στις ανησυχίες των εκπαιδευτικών λειτουργών για μείωση των συνταξιοδοτικών και άλλων ωφελημάτων τους, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Το 2013 οι αφυπηρετήσεις εκπαιδευτικών ανήλθαν στις 239. Οι αφυπηρετήσεις λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας ήταν 90 και αποτελούσαν το 38% του συνόλου των αφυπηρετήσεων.

Οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν 149 (ποσοστό 62% του συνόλου των αφυπηρετήσεων). Δηλαδή, μεταξύ των εκπαιδευτικών λειτουργών που αφυπηρέτησαν, περίπου τρεις στους πέντε αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Το 2014 αφυπηρέτησαν 139 εκπαιδευτικοί. Οι αφυπηρετήσεις λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας ήταν 10 και αποτελούσαν το 7% του συνόλου των αφυπηρετήσεων, ενώ οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν 129 (ποσοστό 93% του συνόλου των αφυπηρετήσεων). Αυτό σημαίνει ότι, περισσότεροι από εννέα στους δέκα εκπαιδευτικούς που αφυπηρέτησαν, αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Το 2015 αφυπηρέτησαν συνολικά 75 εκπαιδευτικοί, εκ των οποίων οι 37 αφυπηρετήσεις προέκυψαν λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας και αποτελούσαν το 49,3% του συνόλου των αφυπηρετήσεων. Οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν 38 (ποσοστό 50,7% του συνόλου των αφυπηρετήσεων). Με άλλα λόγια, περίπου οι μισοί αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Το 2016 οι αφυπηρετήσεις ανήλθαν στις 105. Οι αφυπηρετήσεις λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας ήταν 54 και αποτελούσαν το 51,4% του συνόλου των αφυπηρετήσεων. Οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν 51 (ποσοστό 48,6% του συνόλου των​ αφυπηρετήσεων). Αυτό σημαίνει ότι και πάλι περίπου οι μισοί αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Το 2017, που είναι και το τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία από την ΕΕΥ, είχαμε συνολικά 128 αφυπηρετήσεις. Οι αφυπηρετήσεις λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας ήταν 75 και αποτελούσαν το 58,6% του συνόλου των αφυπηρετήσεων, ενώ οι πρόωρες αφυπηρετήσεις ήταν 53 (ποσοστό 41,4% του συνόλου των αφυπηρετήσεων). Αυτό σημαίνει ότι, μεταξύ των εκπαιδευτικών λειτουργών που αφυπηρέτησαν, περίπου οι μισοί αποφάσισαν να αφυπηρετήσουν πρόωρα.

Προωθείται και το συνταξιοδοτικό

Εκπαιδευτικές οργανώσεις, ΠΑΣΥΔΥ και Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου έθεσαν στον Υπουργό Οικονομικών και το συνταξιοδοτικό ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί και γενικά οι κρατικοί υπάλληλοι, που μονιμοποιούνται μετά την 1η Οκτωβρίου του 2011.

Κοινή απαίτηση των εν λόγω οργανώσεων είναι η ένταξη αυτών των υπαλλήλων στο επαγγελματικό κρατικό συνταξιοδοτικό σχέδιο.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της ΟΕΛΜΕΚ, «από το 2011 εκατοντάδες εκπαιδευτικοί αλλά και κρατικοί υπάλληλοι δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα συνταξιοδοτικό σχέδιο». Όπως πρόσθεσε, ο Υπουργός Οικονομικών εισάκουσε το αίτημα των οργανώσεων και δεσμεύτηκε να το θέσει άμεσα ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, παρόλο που, όπως τους ανέφερε, το Υπουργικό έχει πάρει απόφαση για δημιουργία Ταμείου Προνοίας.

Περαιτέρω, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε στη «Σ» ότι οι εκπαιδευτικές οργανώσεις έθεσαν στον Υπουργό και το ζήτημα των εκπαιδευτικών που είχαν μονιμοποιηθεί μετά τον Οκτώβριο του 2011 και έχουν ήδη αφυπηρετήσει, χωρίς ωστόσο να λάβουν φιλοδώρημα. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Υπουργός Οικονομικών κατανόησε το πρόβλημα που υπάρχει και έδωσε ήδη οδηγίες στους συνεργάτες του να το διερευνήσουν και να του υποβάλουν εισήγηση για παραχώρηση κάποιου είδους ωφελήματος στους εκπαιδευτικούς οι οποίοι ήδη έχουν αφυπηρετήσει, με αναδρομική ισχύ.

Όπως ανέφερε, πρόκειται για αρκετά μεγάλο αριθμό εκπαιδευτικών, καθώς υπάρχει σχετική νομοθεσία που καλύπτει τους κρατικούς υπαλλήλους αλλά όχι τους εκπαιδευτικούς. «Άρα, το θέμα θα λυθεί μέσω νέας νομοθεσίας», συμπλήρωσε.

Καταληκτικά, ο κ. Χατζησάββας ανέφερε πως οι οργανώσεις είναι σε αναμονή, ενώ ταυτόχρονα βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία και αναλόγως των εξελίξεων θα λάβουν και τις αποφάσεις τους, χωρίς να αποκλείεται η λήψη μέτρων αντίδρασης.

Πηγή: Εφημερίδα Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ