Εκποιήσεις ώρα μηδέν: Ενώπιον Βουλής η αναπομπή της νομοθεσίας

Στη Βουλή είναι στραμμένο το ενδιαφέρον και στη συζήτηση για την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

Στη Βουλή είναι στραμμένο το ενδιαφέρον και στη συζήτηση για την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις.

Το πρωί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών συνήλθε εκτάκτως
και μελέτησε τις προτάσεις.

Ακολούθως συνεδρίασαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και αυτή την ώρα συνεδριάζει εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής, η οποία και θα αποφασίσει.

Ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση οδηγείται η συμβιβαστική πρόταση του ΔΗΚΟ, «εμβολιασμένη» και με εισηγήσεις της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με την οποία ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαδικασία.

Σύμφωνα με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, εφόσον ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος αποφανθεί ότι υπάρχει παράβαση από πιστωτικό Ίδρυμα των προνοιών του Κώδικα Συμπεριφοράς για το χειρισμό δανειοληπτών, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, 
ο δανειολήπτης θα έχει το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση στο Δικαστήριο ζητώντας την έκδοση απαγορευτικού διατάγματος αναστολής της σκοπούμενη πώλησης.

Ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης, ξεκαθάρισε ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής ότι το Υπουργείο επιμένει στην αναπομπή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Έτσι, είπε, θα δοθεί χρόνος τόσο στην Κεντρική Τράπεζα, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μελετήσει την πρόταση του ΔΗΚΟ, η οποία, όπως δήλωσε, είναι βελτιωμένη, σε σχέση μ’ αυτή, που ψήφισε η Βουλή στις 12 Ιουλίου και την ανέπεμψε ο Πρόεδρος της Δημοπκρατίας.

Ο ΥΠΟΙΚ επανέλαβε ότι δεν θα γίνουν εκποιήσεις πρώτης κατοικίας, μέχρι να εφαρμοστεί το σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Κωνσταντίνος Ηροδότου, δήλωσε ότι κατανοεί τις ανησυχίες των βουλευτών, αλλά εισηγήθηκε να γίνει αποδεκτή η αναπομπή του Προέδρου, μέχρι να καταθέσει η Κεντρική Τράπεζα την ολοκληρωμένη πρόταση της τον Οκτώβριο.

Πρέπει να δοθεί χρόνος, είπε, για να σχεδιάσει η Κεντρική Τράπεζα ένα 
μηχανισμό διασφάλισης της εποπτείας, σε συνεργασία με τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό SSM και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Με τον μηχανισμό αυτό, εξήγησε, οι δανειολήπτες θα μπορούν να βρουν το δίκιο τους και δεν θα προκαλούνται καθυστερήσεις.

Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε, πάντως, ότι η νέα επικαιροποιημένη πρόταση, είναι βελτιωμένη, σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση, που η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε τον Ιούνιο.

Η νέα πρόταση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας θα είναι προϊόν συνδιαβούλευσης και με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή πραγματοποιούν ο Σύνδεσμος Προστασίας Δανειοληπτών Τραπεζών και ο Σύνδεσμος Προστασίας Πρώτης Κατοικίας.   

Η οδός Νεχρού, μπροστά από το κτίριο της Βουλής, είναι κλειστή για την τροχαία κίνηση και θα παραμείνει κλειστή μέχρι την ολοκλήρωση της εκδήλωσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ