Το «άτακτο» Brexit τρομάζει τους Κύπριους επιχειρηματίες

Απαισιοδοξία επικρατεί απέναντι στο ενδεχόμενο να μην εφαρμοστεί συμφωνία.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Σημαντικές δυσκολίες αναμένεται να δημιουργήσει στις εμπορικές και οικονομικές σχέσεις ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και το Ηνωμένο Βασίλειο ένα «άτακτο» Brexit, με τους επιχειρηματίες να εκφράζουν φόβο και ανασφάλεια.

Δύο είναι τα βασικά προβλήματα που αναμένεται να προκύψουν:

(α) η επιβολή δασμών, τελωνειακών χρεώσεων που θα αυξήσει τα κόστη και κατά συνέπεια τις τιμές του προϊόντος

(β) η διαφαινόμενη υποτίμηση της στερλίνας έναντι του ευρώ την επόμενη ημέρα και για κάποιο χρονικό διάστημα, η οποία θα αδυνατίσει την βρετανική αγοραστική δύναμη.

Θα πληγωθεί η βρετανική αγορά

Η βρετανική αποτελεί μέγιστης σημασίας αγορά για την Κύπρο, τόσο σε επίπεδο προϊόντων, όπως το χαλούμι, όσο και σε επίπεδο υπηρεσιών όπως ο Τουρισμός, με τις εξαγωγές να αιματοδοτούν σημαντικά την πραγματική οικονομία.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) Μάριος Τσιακκής ανέφερε ότι δεν υπάρχει αμφιβολία πως ένα «άτακτο» Brexit θα δημιουργήσει περισσότερες δυσκολίες απ’ ό,τι μια συντεταγμένη έξοδος, καθώς με αυτό τον τρόπο το Ηνωμένο Βασίλειο καθίσταται αυτομάτως «τρίτη χώρα» σε σχέση με τις συναλλαγές της με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Αυτό σημαίνει πολύ διαφορετικές διαδικασίες στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των κρατών μελών. Κατά την εισαγωγή και εξαγωγή προϊόντων από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να ακολουθούνται διαφορετικές τελωνειακές διαδικασίες σε σχέση με σήμερα, όπου τα εμπορεύματα διακινούνται ελεύθερα. Με την έξοδο, η πορεία των εμπορευμάτων θα σταματά, θα επιβάλλονται τελωνειακοί δασμοί με βάση το κοινό εξωτερικό δασμολόγιο της ΕΕ για όλες τις τρίτες χώρες και θα καταβάλλεται ΦΠΑ κατά την εισαγωγή από τις επιχειρήσεις, κάτι που δημιουργεί προβλήματα ρευστότητας προς τις κυπριακές και άλλες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις», είπε.

Όσον αφορά στην ισοτιμία της στερλίνας με το ευρώ οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι αναμένεται υποτίμηση του βρετανικού νομίσματος κατά το πρώτο διάστημα, κάτι που συνεπάγεται αύξηση του κόστους αγοράς κυπριακών προϊόντων και τουρισμού.

«Τα πακέτα θα γίνουν πιο ακριβά κι αυτό θα επηρεάσει το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, καθώς η αγγλική αγορά είναι η κυριότερη με μερίδιο 35%», τόνισε και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τις διεθνείς εκτιμήσεις, αναμένεται ύφεση και μείωση της οικονομικής δραστηριότητας εντός της Βρετανίας.

Οι Κύπριοι επιχειρηματίες

Ερωτηθείς σχετικά με τους Κύπριους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά στην βρετανική αγορά, ο κος Τσιακκής ξεκαθάρισε ότι όσοι από αυτούς βρίσκονται μόνιμα εκεί δεν αναμένεται να αντιμετωπίσουν κάποια ξεχωριστή δυσκολία σε σχέση με την διαμονή τους μετά το Brexit, πλην του γεγονότος ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουν κάποια έγγραφα από τις αρμόδιες Αρχές που να διαβεβαιώνουν ότι ζουν κι εργάζονται.

Ερωτηθείς αν υπάρχει συντονισμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο ανάμεσα στα αρμόδια επιμελητήρια προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες, σημείωσε πως όταν το Brexit μπαίνει στην συζήτηση, υπάρχει ένας προβληματισμός, ενώ αποφασίζονται σε γενικό στρατηγικό επίπεδο κάποιες συμπεριφορές και δράσεις που πρέπει να κάνουν τα κράτη μέλη.

«Όσον αφορά στην κάθε οικονομία ξεχωριστά, επαφίεται στην ευχέρεια του κάθε κράτος-μέλους, μέσα στα πλαίσια που επιτρέπει η ΕΕ, να στηρίξει κάποιους παραγωγικούς τομείς και κλάδους με δικά του οικονομικά μέσα, τα οποία θα πρέπει να συνάδουν πάντα με την πολιτική των κρατικών χορηγήσεων», τόνισε και πρόσθεσε πως όταν πλησιάσει η το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, θα ληφθούν μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», σημείωσε.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε και πολλά»

Μιλώντας στο Economy Today ο Κύπριος Αρχιτέκτονας Νίκος Σαββίδης, ο οποίος διατηρεί γραφείο στο Λονδίνο εδώ και πολλά χρόνια, επισημαίνει ότι το Brexit -πολλώ δε μάλλον αν αυτό δεν γίνει συντεταγμένα- θα επηρεάσει πολύ το επάγγελμά του αρχιτέκτονα και του πολιτικού μηχανικού, ως συνέπεια της κρίσης στις κατασκευές.

«Ο κόσμος θα διστάζει να πάρει οικονομικές πρωτοβουλίες, να δαπανήσει χρήματα και να δανειστεί κι αυτό γιατί κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αντίκτυπο. Πρόκειται για ένα ανόητο πείραμα. Προσωπικά ψήφισα να μείνουμε στην Ευρώπη, τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και για την Ευρώπη αλλά και για την Κύπρο», είπε.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος λαμβάνει μέτρα ώστε να μετριάσει τη ζημιά, ο κος Σαββίδης απάντησε ότι στην δική του περίπτωση δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα μέτρα να ληφθούν.

«Ως επαγγελματίες, αναμένουμε τον αντίκτυπο κι ελπίζουμε για το καλύτερο», αναφέρει.

«Θα πέσει ο τζίρος μας»

Παρόμοια στάση τηρεί και ο ιδιοκτήτης και διευθυντής του τηλεοπτικού σταθμού Hellenic TV Τάκης Φελλάς, ο οποίος θεωρεί σίγουρο ότι ο τζίρος και τα κέρδη της επιχείρησής του θα μειωθούν πολύ.

«Δεν ξέρουμε σε ποιον βαθμό θα επηρεαστεί η μεταφορά προγραμμάτων από την Κύπρο. Όσο το Ηνωμένο Βασίλειο είναι εντός της ΕΕ, δεν υπάρχουν δασμοί και περιορισμοί με τις παραγωγές προγραμμάτων στην Ελλάδα και την προβολή τους στην Βρετανία. Αν και οι Βρετανοί βουλευτές μας διαβεβαιώνουν ότι την επόμενη ημέρα θα έχουμε “business as usual” λόγω της σχέσης με την Κοινοπολιτεία, προσωπικά δεν το πιστεύω. Θυμάμαι πώς ήταν τα πράγματα και πριν την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ», αναφέρει.

Όπως τονίζει, παλαιότερα ακόμα και η εξεύρεση υπαλλήλων ήταν πρόβλημα, καθώς για να προσλάβει ελληνόφωνο θα έπρεπε να δημοσιεύσει αγγελία επί τρεις μήνες στον βρετανικό Τύπο και μόνο αν εκείνη δεν απέδιδε, θα μπορούσε να προσλάβει από την Κύπρο. Τι ίδιο, προσθέτει, συμβαίνει με όλα τα παρόμοια επαγγέλματα.

Στην ερώτηση αν ο ίδιος έχει λάβει τα μέτρα του, απάντησε επίσης αρνητικά.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα προς το παρόν. Η δική μας εταιρία περιμένει να δει τι θα κάνει η Κυβέρνηση σε σχέση με τους φόρους και τις διακρατικές συμφωνίες», καταλήγει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ