ΥΠΟΙΚ: Θα δούμε τι θα κάνουμε με τους μη βιώσιμους δανειολήπτες

Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο στην τηλεόραση ΣΙΓΜΑ μίλησε σήμερα το πρωί ο Υπουργός Οικονομικών σχετικά με το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ.

Της Μόνικας Κουρουφέξη Χατζηχάννα

Κληθείς να σχολιάσει ότι μετά από 10 μέρες ζωής του Σχεδίου Εστία μόλις 53 αιτήσεις δανειοληπτών κατατέθηκαν για συμμετοχή στο σχέδιο ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι είναι νωρίς καθώς διανύουμε την πρώτη εβδομάδα.

Η διαδικασία των αιτήσεων είπε ο Υπουργός, ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα και θα διαρκέσει μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.

Από την άλλη είπε ο Υπουργός το Σχέδιο ΕΣΤΙΑ δεν είναι υποχρεωτικό.

"Δεν είναι όπως τις φορολογικές δηλώσεις που πρέπει να υποβάλουμε και κοιτάζουν αν έχουμε υποβάλει έγκαιρα τις δηλώσεις τους. Το Σχέδιο είναι εκεί, στη διάθεση των δανειοληπτών που θεωρούν ότι χρειάζονται βοήθεια, που δεν θα τα βγάζουν πέρα και θα είναι εκεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου".

Αν δεν θεωρεί ο κόσμος, συνέχισε ο Υπουργός ότι χρειάζεται αυτό το Σχέδιο, δεν υπάρχει πρόβλημα.

Ερωτηθείς, εάν οι δανειολήπτες που ναι μεν πληρούν τα κριτήρια αλλά δεν θέλουν να ενταχθούν στο Σχέδιο έχουν εναλλακτική λύση να πάνε σε προσωπική αναδιάρθρωση , ο Χάρης Γεωργιάδης είπε ότι ναι φυσικά μπορούν να το πράξουν.

"Εάν θεωρούν ότι μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα χωρίς το Εστία, πηγαίνοντας από μόνοι τους στην τράπεζα να κάνουν αναδιάρθρωση, είναι μια επιλογή".

Εκτίμηση του Υπουργού ωστόσο, είναι ότι δεν θα υπάρχει καλύτερη ρύθμιση εκτός Σχεδίου Εστία.

Διερωτήθηκε μάλιστα πως θα προκύψει καλύτερη ρύθμιση χωρίς να υπερκαλύπτει για παράδειγμα και το μειωμένο επιτόκιο και την επιμήκυνση στην διάρκεια και την μείωση στο υπόλοιπο που θα κάνει η τράπεζα αλλά και την ενίσχυση που θα έρχεται στο τέλος κάθε χρόνου από το κράτος.

Προσωπική μου άποψη συνέχισε ο Υπουργός είναι ότι "δύσκολα θα βρεθεί μέσο άλλης οδού καλύτερη ευκαιρία".

Μάλιστα ο Υπουργός, εκτιμά ότι όσο περνάει ο καιρός, οι αιτήσεις για ένταξη στο Σχέδιο Εστία θα αυξηθούν.

Μη βιώσιμοι δανειολήπτες

Όσο αφορά τους μη βιώσιμους δανειολήπτες ο Υπουργός διευκρίνισε ότι μιλώντας για μη βιώσιμους δανειολήπτες εννοούμε αυτούς που πληρούν μεν τα κριτήρια ωστόσο, πάλι παρά τις πρόνοιες του εστία πάλι θα δυσκολεύεται.

"Αυτός ο δανειολήπτης λοιπόν, που κρίνει και ο ίδιος ότι δεν είναι βιώσιμος ωστόσο επιθυμεί να ενταχθεί στο Εστία,  θα δούμε τι θα κάνουμε. Αυτές ακριβώς τις αιτήσεις θα τις βάλουμε στην άκρη, υπάρχει ήδη σχετική απόφαση του Υπουργικού συμβουλίου που προβλέπει ότι μέσω τραπεζών θα παν στο υπουργείο εργασίας και από εκεί θα έρθουν στο Υπουργείο Οικονομικών και θα μπουν στην άκρη. Θα δούμε πόσες είναι, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των περιπτώσεων για να δούμε τι θα κάνουμε".

Πρόθεσή μας είναι, συμπλήρωσε ο Υπουργός, να μην το αφήσουμε εκεί και να δούμε τι άλλο μπορούμε να κάνουμε σε συνεργασία και με τις τράπεζες αλλά αξιοποιώντας και τους μηχανισμούς και τις δυνατότητες του κράτους ειδικά για αυτούς τους ανθρώπους να δώσουμε ίσως ακόμα μια επιπρόσθετη βοήθεια με τον ένα ή τον άλλο τρόπο που ακόμα δεν έχει προσδιοριστεί  ή δεν μπορεί να προσδιοριστεί  εκ των προτέρων.

Δείτε όλα όσα είπε ο Υπουργός στο βίντεο που ακολουθεί:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ