Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα Υγείας η Στέλλα Κυριακίδου

Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ο Έλληνας Μαργαρίτης Σχοινάς.

Το χαρτοφυλάκιο της Προστασίας των Καταναλωτών και Υγείας αναλαμβάνει η νέα Κύπρια Ευρωπαία Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των ονομάτων την οποία πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Έλληνας Επίτροπος αναλαμβάνει την Αντιπροεδρία της Κομισιόν.

Σύντομο βιογραφικό

Η Στέλλα Κυριακίδου γεννήθηκε στις 10/03/1956 στη Λευκωσία. Σπούδασε Ψυχολογία στο University of Reading στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταπτυχιακές σπουδές στην ψυχολογία στο University of Manchester στο Ηνωμένο Βασίλειο, παιδοψυχολογία στο Ινστιτούτο Ψυχιατρικής του Λονδίνου και παρακολούθηση ειδικών σεμιναρίων για τις ψυχολογικές επιπτώσεις σε παιδιά και εφήβους με καρκίνο και λευχαιμία, τη βία στην οικογένεια, τις μαθησιακές δυσκολίες σε παιδιά, τη διασυνδετική συμβουλευτική ψυχιατρική σε γενικό παιδιατρικό νοσοκομείο και εκπαιδεύτρια σε θέματα ασθενών με καρκίνο του μαστού και δικαιώματα των ασθενών σε ευρωπαϊκές οργανώσεις.

Είναι βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας του ΔΗ.ΣΥ. από το 2006 και από τον Μάιο 2013 είναι Αντιπρόεδρος Β’ του Δημοκρατικού Συναγερμού. Είναι Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας για τον Καρκίνο του Μαστού “Europa Donna” (2004-2006), Πρόεδρος του Κυπριακού Φόρουμ Καρκίνου του Μαστού “Europa Donna Κύπρου” από το 2000, Μέλος του Πολιτικού Γραφείου και του Ανωτάτου Συμβουλίου του ΔΗ.ΣΥ. από το 2006, Επίτροπος Οικογένειας και Νεανικής Παραβατικότητας του ΔΗ.ΣΥ. από το 2008, Επίτροπος Υγείας του ΔΗ.ΣΥ. από το 2009 και Εκπρόσωπος ασθενών στην Ευρωπαϊκή Οργάνωση για τον Καρκίνο (2010-2012).

Οι υπόλοιποι

Ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς ορίζεται εκτελεστικός αντιπρόεδρος, αρμόδιος για την Οικονομία.

Η Δανή Μαργκρέτε Βεστάγκερ είναι η επόμενη εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για την Ψηφιακή Πολιτική.

Ο Ισπανός Ζοζέπ Μπορέλ ορίζεται αντιπρόεδρος αρμόδιος για την Εξωτερική Πολιτική.

Ο Λετονός Βάλντις Ντομπρόβσκις ορίζεται αντιπρόεδρος αρμόδιος για τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες.

Ο Ιρλανδός Φιλ Χόγκαν ορίσθηκε ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για το Εμπόριο, ένα ευαίσθητο πόστο, αφού θα έχει την ευθύνη της διαχείρισης των εμπορικών εντάσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες και της διαπραγμάτευσης μίας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit.

Η Γαλλίδα Σιλβί Γκουλάρ ορίζεται ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την Εσωτερική Αγορά, ένα μεγάλο χαρτοφυλάκιο στο οποίο περιλαμβάνεται η βιομηχανική πολιτική, η ψηφιακή αγορά, καθώς και η αμυντική βιομηχανία και το Διάστημα.

Ο Ιταλός Πάολο Τζεντιλόνι ορίζεται ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές Υποθέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ