Χάρης: Υπάρχει περιθώριο για φοροελαφρύνσεις (vid)

Αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικας.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Την θέση ότι ο διάδοχός του θα έχει το περιθώριο να εφαρμόσει κάποιες φοροελαφρύνσεις βάσει προϋπολογισμού, εξέφρασε ο απερχόμενος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Σε δηλώσεις που έκανε ο ίδιος, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου και μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κος Γεωργιάδης τόνισε ότι εξ αυτών η σημαντικότερη θα μπορούσε να είναι αύξηση στην φορολογική απαλλαγή για φυσικά πρόσωπα στο 20%, όσον αφορά συνεισφορές σε ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία, περιλαμβανομένου του ΓεΣΥ.

«Αυτό θα δώσει ένα κίνητρο για συμμετοχή των εργαζομένων σε τέτοια ταμεία προνοίας ή συνταξιοδοτικά και από την άλλη θα δώσει μια ανάμεσα σε μια μεγάλη μερίδα εργαζομένων. Ο προσανατολισμός μας είναι αυτός», επισήμανε.

Παράλληλα, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι το πρόσωπο που θα επιλέξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Οικονομικών, θα είναι σε απόλυτη θέση να διατηρήσει σταθερή την πορεία της οικονομίας.

Ξανά πλεονασματικός ο προϋπολογισμός

Όσον αφορά στον προϋπολογισμό για το 2020, πρόκειται για τον έβδομο και τελευταίο που καταρτίζεται υπό την ευθύνη του.

«Είναι άλλος ένας προϋπολογισμός χωρίς ελλείμματα. Τις κακές πρακτικές του παρελθόντος τις έχουμε αφήσει οριστικά πίσω. Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος. Κατ’ ακρίβεια είναι πλεονασματικός και δεν απαιτούνται νέα μέτρα, φόροι ή επιβαρύνσεις. Αντιθέτως, θα είναι εφικτή η υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος», τόνισε.

Τόνισε δε ότι στον προϋπολογισμό καταγράφεται σημαντική αύξηση στις δαπάνες, μεγαλύτερη από τους αρχικούς προϋπολογισμούς. Η εν λόγω διαφοροποίηση, σύμφωνα με τον Υπουργό, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυπριακή οικονομία διανύει μια μεταβατική περίοδο σε σχέση με την λειτουργία του ΓεΣΥ και του ΟΚΥπΥ ως αυτόνομου οργανισμού που διαχειρίζεται τα κρατικά νοσοκομεία.

Σημείωσε δε ότι αυτές τις ημέρες βρίσκεται στην Κύπρο κλιμάκιο της Τρόικας, στο οποίο θα παρουσιαστούν οι παραδοχές πάνω στις οποίες έχει καταρτιστεί ο προϋπολογισμός, ενώ πριν αυτός οδηγηθεί εγκαίρως στην Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση, θα ληφθεί η γνώμη και του δημοσιονομικού συμβουλίου.  

Σημαντικός κίνδυνος το θέμα των δημοσίων υπαλλήλων

Ερωτηθείς τι θα συμβεί αν, πριν ψηφιστεί ο προϋπολογισμός, προκύψει απόφαση δικαστηρίου για τις αυξήσεις στους δημόσιους υπαλλήλους και κατά πόσο θα τροποποιηθεί αν χρειαστεί νέο μεγάλο κόστος, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το ζήτημα καταγράφεται ως ο σημαντικότερος, άμεσος δημοσιονομικός κίνδυνος που μπορεί να κλονίσει την δημοσιονομική σταθερότητα.

«Από την στιγμή που το ζήτημα βρίσκεται ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου και εκκρεμεί απόφαση, δεν θα ήθελα να πω περισσότερα», είπε.

Προετοιμασμένοι για το Brexit

Όσον αφορά στο Brexit, το οποίο αποτελεί άλλον ένα άμεσο και μεγάλο κίνδυνο για την κυπριακή οικονομία, ο κος Γεωργιάδης ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο, βάσει έκθεσης που ετοίμασε ο Υπουργός Εξωτερικών.

«Θεωρούμε ότι είμαστε επαρκώς προετοιμασμένοι για κάθε ενδεχόμενο. Χωρίς αμφιβολία, μια έξοδος χωρίς συμφωνία θα ήταν μια αρνητική εξέλιξη. Όμως αυτό το ενδεχόμενο έχει σε έναν μεγάλο βαθμό καταστεί το βασικό σενάριο. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, κράτη και επιχειρήσεις έχουν προετοιμαστεί. Δεν υποτιμώ το ζήτημα. Είναι κι αυτό στην ανάλυση κινδύνου που συνοδεύει τον δημοσιονομικό σχεδιασμό, αλλά ίσως πιο σημαντική είναι η επιβράδυνση που καταγράφεται σε άλλες μεγάλες οικονομίες, λόγω και των εντάσεων στο διεθνές εμπόριο», τόνισε, χωρίς να προκύπτει άμεσος κίνδυνος για την Κύπρο και τις βασικές βιομηχανίες, όπως ο Τουρισμός και οι Υπηρεσίες.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ