Κύπρος: Πρόωρη και πλήρης εξόφληση του δανείου από το ΔΝΤ 

Ένα πολύ σημαντικό νέο για την κυπριακή οικονομία προκύπτει από τον κρατικό προϋπολογισμό του κράτους για το 2020 σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του ΣΙΓΜΑ, Νέστορα Βασιλείου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσον αφορά την πορεία διαχείρισης του χρέους της χώρας, το οποίο είχε καταρρηχηθεί έστω και οριακά κάτω από το 100% του ΑΕΠ στο τέλος του 2017 με τις πρόωρες αποπληρωμές του δανείου της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την ΚΤΚ και μετά τις εξελίξεις που είχαμε το 2018 στην πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα το δημόσιο χρέος της χώρας είχε εκτοξευτεί και πάλι άνω του 100% του ΑΕΠ και πλέων βλέπουμε την Κυβέρνηση να κινείται στην φιλοσοφία των πρόωρων αποπληρωμών χρέους ούτως ώστε να ρίξει και πάλι το δημόσιο χρέος της χώρας αισθητά.

Η πορεία του δημοσίου χρέους είναι ένα δεδομένο το οποίο βλέπουμε να αξιολογείται έντονα και από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης τους τόσο στις εκθέσεις τους όσο και στις αξιολογήσεις του χρεογράφου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια στιγμή, άξιο αναφοράς είναι το γεγονός, ότι, οι τελευταίες κινήσεις που έχουν γίνει το τρέχον έτος, οι έξοδοι στις αγορές, και τα κυπριακά ομόλογα που έχουν υποχωρήσει αρκετά στις διαπραγματεύσεις είναι δεδομένα εξαιρετικής σημασίας.

Ωστόσο από εκεί και πέρα, διακρίνουμε ότι το 2020 έρχεται πρόωρη και πλήρης εξόφληση του δανείου της χώρας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο .

Το δάνειο είχε συναφθεί στα χρόνια του μνημονίου και στο πλαίσιο της στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, του προγράμματος δηλαδή, στήριξης της κυπριακής οικονομίας.

Η αξία του δανείου ήταν στο 1 δισεκατομμύριο, είχε εξοφληθεί μια σημαντική πρόωρη αποπληρωμή με την έξοδο της Κύπρου από το μνημόνιο και τώρα βλέπουμε ότι στο κάδρο της Κυβέρνησης βρίσκεται η πλήρης εξόφληση αυτού του χρέους το οποίο είναι και ακριβό σε σύγκριση με το δάνειο από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης.

Σημειώνεται ότι με την εξόφληση αυτή εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος της χώρας θα περιοριστεί κοντά στο 91,1% του ΑΕΠ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ