Το Σχέδιο Πολιτογράφησης στο τραπέζι της Τρόικας

Κοινός τόπος είναι ότι οι νέοι κανονισμοί του Σχεδίου θα αποτελέσουν δικλείδα ασφαλείας.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Το Σχέδιο Πολιτογράφησης Επενδυτών έγινε αντικείμενο συζητήσεων σε πολλές από τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι της Τρόικας με αντιπροσωπείες κομμάτων και φορέων στο πλαίσιο του έβδομου μεταμνημονιακού ελέγχου.

Οι τεχνοκράτες που έχουν αναλάβει την καταγραφή της πορείας της κυπριακής οικονομίας μετά την ολοκλήρωση του πακέτου διάσωσης, ζήτησαν σκέψεις, απόψεις και εκτιμήσεις για τον τρόπο που το Σχέδιο υλοποιείται εδώ και χρόνια, αλλά και για την στοχοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας από διεθνή κέντρα και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Βασικός λόγος ανησυχίας, κυρίως των ευρωπαϊκών μερών, αποτελεί η είσοδος στην ενιαία αγορά και η ελεύθερη δραστηριοποίησε εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης, επενδυτών για τους οποίους υπάρχουν «σκιές» για την διεθνή δραστηριότητά του, κυρίως όσον αφορά στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος και φοροδιαφυγής.

Ωστόσο, όπως προκύπτει, βασικό συμπέρασμα όλων είναι ότι οι νέοι κανόνες που προωθούνται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών έχουν περιορίσει πολύ τα πράγματα, περνώντας από «κόσκινο» τους υποψήφιους επενδυτές.

Το θέμα συζητείται εδώ και καιρό

Ερωτηθείς για το ζήτημα στο πλαίσιο της «Πρώτης εκπομπής» του Ράδιο Πρώτο ο Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Μάριος Τσιακκής, επιβεβαίωσε την πληροφόρηση και διευκρίνισε ότι πρόκειται για ένα θέμα το οποίο συζητείται εδώ και πάρα πολύ καιρό.

«Η ανησυχία που υπάρχει έχει να κάνει με την υπερβολική χρήση ενός τέτοιου σχεδίου. Επίσης, τους απασχολεί ποιοι είναι αυτοί που παίρνουν τις υπηκοότητες και κατά πόσο η οικονομία είναι εκτεθειμένη σε έναν τομέα που μπορεί να μην είναι βιώσιμος, δηλαδή να μην έχεις λειτουργία σε βάθος χρόνου», είπε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά την συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών το ΚΕΒΕ υπενθύμισε ότι η Κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις το τελευταίο διάστημα κι έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό σύστημα έκδοσης τέτοιων αδειών, με τις εργασίες ελέγχου των αιτήσεων να έχει ανατεθεί σε ξένο γραφείο.

«Εκεί θα γίνεται η δέουσα μελέτη για τις αιτήσεις προκειμένου να βλέπουμε ποιος πραγματικά δικαιούται την πολιτογράφηση», είπε.

Άλλη μια δικλείδα ασφαλείας

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης Παντελής Λεπτός μιλώντας στο Economy Today εξηγεί ότι οι εκπρόσωποι της Τρόικας «ποτέ δεν σχολιάζουν, μόνο ακούν», επιβεβαιώνοντας κι αυτός την εκτίμηση ότι οι νέοι κανονισμοί στο Σχέδιο Πολιτογραφήσεων Επενδυτών θα προσθέσουν μια σημαντική δικλείδα ασφαλείας.

«Εμείς ως Σύνδεσμος τους επισημάναμε ότι το συγκεκριμένο Σχέδιο αποτελεί ένα σημαντικό μεν, αλλά μικρό κομμάτι της αγοράς, καθώς δεν περιορίζεται μόνο στα ακίνητα, αλλά σε κάθε επένδυση. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι αρκετοί από τους επιχειρηματίες μας το έχουν αξιοποιήσει για να προσελκύσουν επενδυτές», σημειώνει.   

Όσον αφορά το γενικότερο κλίμα της συνάντησης, αυτό, σύμφωνα με τον κο Λεπτό, ήταν εξαιρετικό.  

«Στην συνάντησή μας δόθηκε έμφαση στα διαχρονικά προβλήματα του κλάδου, δηλαδή την καθυστέρηση στην έκδοση αδειών και στην καθυστέρηση έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας. Η προσοχή τους επικεντρώθηκε στην ζήτηση και αν αυτή παραμένει υψηλή, για τις διαφορές κόστους ενοικίου από πόλη σε πόλη και από περιοχή σε περιοχή. Επίσης, ζητούσαν να τους εξηγήσουμε γιατί πριν την κρίση οι πωλήσεις ήταν κατά 50% υψηλότερες απ’ ό,τι σήμερα, κάτι που σε γενικές γραμμές σημαίνει ότι η αγορά έχει πολύ δρόμο μπροστά της», καταλήγει.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ