Το μέτρο της πολιτογράφησης ξένων επενδυτών που εφάρμοσε και εφαρμόζει η Δημοκρατία, αδιαμφισβήτητα έχει φανατικούς υποστηρικτές αλλά και επικριτές.
Όχι τόσο στην Κύπρο, αλλά πολύ περισσότερο στο εξωτερικό, το επενδυτικό πρόγραμμα της Δημοκρατίας αντικρίζεται, τουλάχιστον, με σκεπτικισμό και ανησυχία. Συχνά-πυκνά, δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο καταφέρονται με αρνητικά σχόλια για το σχέδιο των «χρυσών διαβατηρίων», όπως συνηθίζουν να το χαρακτηρίζουν.
Οι υποστηρικτές του, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση, δεν σηκώνουν κουβέντα όταν τίθεται ενώπιόν τους το σενάριο της κατάργησης του σχεδίου.
Έχουν βρεθεί πολλές φορές μέχρι σήμερα σε θέση άμυνας και σίγουρα θέλουν να αποφύγουν να βρεθούν ξανά στην ίδια θέση και στο μέλλον.
Το σχέδιο έχει αλλάξει πολλές φορές μορφή, για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του κράτους, αλλά και για να απαντήσει στις ανησυχίες ακόμη και αυτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και μπορεί εύλογα να χαρακτηριστεί ως «χαμαιλέων».
Από την άλλη, η ιδιότητά του να σπρώχνει την κυπριακή οικονομία σε ανάπτυξη, και ιδιαίτερα τα χρόνια που ακολούθησαν το μεγάλο πλήγμα του 2013, του προσδίδει τον χαρακτηρισμό «σωσίβιο». Αυτό αναγνωρίζεται ακόμη και από τους ανθρώπους που ανησυχούν για τη συνέχισή του.
Το μεγάλο ερώτημα το οποίο πλανάται δεν μπορεί παρά να αφορά το μέλλον του σχεδίου. Οι απόψεις διίστανται και το Economy Today τις καταγράφει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΣΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ECONOMY TODAY ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΣΗΜΕΡΙΝΗ»