Αναθεώρηση προϋπολογισμού ΕΕ σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού

Τη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, επανέλαβε σήμερα ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Ιερόθεος Παπαδόπουλος.

Ανέφερε, επίσης, ότι σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, ο προϋπολογισμός της Ένωσης θα αναθεωρηθεί, ώστε να αντιμετωπισθούν οι νέες ανάγκες που θα προκύψουν μετά την επανένωση.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε στο πλαίσιο της πρώτης διάσκεψης Τύπου από την ανάληψη των καθηκόντων του, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία, όπου παρουσίασε την πρόταση της Κομισιόν για τον νέο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της Ένωσης, για την περίοδο 2021-2027.
 
Όπως είπε, πρόκειται ουσιαστικά για τον πρώτο προϋπολογισμό της Ένωσης των 27 – καθώς η Βρετανία αποχωρεί στις 30 Μαρτίου 2019 – με το συνολικό ύψος του να ανέρχεται σε €1,279 τρισ. Συμπλήρωσε ότι το τελικό ποσό που δικαιούται η Κύπρος δεν έχει ακόμη καθοριστεί, καθώς εκκρεμεί η πρόταση της Επιτροπής, που θα κατατεθεί στις 12 Ιουνίου.
 
Σύμφωνα εξάλλου με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, η Κύπρος μπορεί να εκταμιεύσει κονδύλια ύψους €917 εκ. από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του τρέχοντος προϋπολογισμού για την περίοδο 2014-2020, ωστόσο μέχρι το τέλος του 2017 είχαν εκταμιευτεί μόλις €330 εκ. Από την ένταξή της στην ΕΕ, το 2004, μέχρι το 2016, η Κύπρος έλαβε από την ΕΕ κονδύλια συνολικού ύψους €2,5 δισ.
 
Στον νέο προϋπολογισμό, τα προτεινόμενα κονδύλια για την τουρκοκυπριακή κοινότητα ανέρχονται σε €240 εκ. ή περίπου €35 εκ. τον χρόνο, ενώ από το 2006 έως το 2017, οι Τουρκοκύπριοι έλαβαν συνολικά μισό δισεκατομμύριο ευρώ από τον κοινοτικό κορβανά.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η ΕΕ στηρίζει πάνω από 250 επιχειρήσεις στον τομέα της μεταποίησης στην Κύπρο, έχουν δοθεί €17 εκ. για τον εκσυγχρονισμό του τομέα γεωργικών ειδών διατροφής και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας των νέων αγροτών, ενώ έχουν διατεθεί κονδύλια και στο Πρόγραμμα Νεανικής Απασχόλησης.
 
Ως το τέλος του 2017, συνέχισε, είχε εγκριθεί μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (EFSI) ποσό €45 εκ. για επενδύσεις στην Κύπρο που αναμένεται να φέρει επιπλέον €81 εκ. σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις.
 
Σε ό,τι αφορά τα κονδύλια προς τους Τουρκοκυπρίους, είπε ότι η Ένωση θεωρεί ότι η τ/κ κοινότητα πρέπει να βοηθηθεί «ούτως ώστε να μην απομακρύνεται πολύ από την Κυπριακή Δημοκρατία και από το επίπεδο οικονομίας που έχει».
 
«Εμείς όχι μόνο ελπίζουμε ότι θα λυθεί το Κυπριακό, αλλά είμαστε πάντα έτοιμα να βοηθήσουμε στην επίλυση του Κυπριακού» είπε ο Επικεφαλής της Κομισιόν στην Κύπρο και αναφέρθηκε στις συνομιλίες στο Κραν Μοντάνα το καλοκαίρι του 2017, λέγοντας ότι φτάσαμε «πολύ κοντά».
 
«Είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση λύσης να αναθεωρήσουμε τον προϋπολογισμό αυτό». είπε, ενώ σημείωσε ότι στο ενδιάμεσο, παρέχεται βοήθεια προς την τ/κ κοινότητα, ώστε να είναι σχετικά κοντά στα επίπεδα ανάπτυξης της ε/κ κοινότητας.
 
Αύξηση κονδυλίων σε σημαντικούς τομείς

Ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο ανέφερε εξάλλου ότι ο νέος προϋπολογισμός συνδέεται άμεσα με τις πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, όπως μετανάστευση και ασφάλεια, έρευνα και καινοτομία, εκπαίδευση και δεξιότητες και άμυνα, για τις οποίες έχει προταθεί αύξηση κονδυλίων.
 
Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει 7 τομείς, με τη μερίδα του λέοντος να καταλαμβάνουν τα κονδύλια για τη «συνοχή» με €442,4 δισ. Ακολουθεί η χρηματοδότηση για τους «φυσικούς πόρους και το περιβάλλον» με €378,9 δια. με τις δύο ενότητες να καταλαμβάνουν περίπου τα δύο τρίτα του προταθέντος προϋπολογισμού.
 
Άλλοι τομείς του προϋπολογισμού είναι η «ενιαία αγορά, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία» με €187,4 δια., «γειτονικές χώρες και υπόλοιπος κόσμος» με €123 δια., η «Ευρωπαϊκή δημόσια διοίκηση» με 85,3 δια., η «μετανάστευση και διαχείριση των συνόρων» με €34,9 δια. και η «ασφάλεια και άμυνα» με €27,5 δια.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, σε όλους αυτούς τους τομείς, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα σημαντική για την Ένωση, έχει προταθεί από την Επιτροπή μια σημαντική αύξηση των κονδυλιών.
 
Συγκεκριμένα, είπε ότι στα κονδύλια για την έρευνα, καινοτομία και ψηφιακή οικονομία υπάρχει αύξηση 60%, για τη νεολαία 220%, για το πρόγραμμα LIFE, κλίμα και περιβάλλον 70%, για μετανάστευση και σύνορα 260%, ασφάλεια 80% και εξωτερικές ενέργειες 30%.
 
Ακόμη, ανέφερε ότι υπάρχει 60% αύξηση στους προτεινόμενους πόρους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με τη συνδυασμένη αύξηση των δράσεων να ανέρχεται σε €114 δισ. επιπλέον σε σχέση με το προηγούμενο πλαίσιο.
 
Σε ό,τι αφορά συγκεκριμένα τον τομέα της μετανάστευσης και ασφάλειας, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχει σημαντική αύξηση στα κονδύλια για την διαχείριση των εξωτερικών συνόρων, της μετανάστευσης και του ασύλου, από €13 δισ. στην περίοδο 2014-2020 σε €34,9 δισ. το 2021-2027. Παράλληλα, ανέφερε ότι προβλέπονται περισσότερα κονδύλια για την υποδοχή και ενσωμάτωση των μεταναστών στη χώρα άφιξης.
 
Ακόμη, είπε ότι η Κομισιόν προτείνει τον υπερδιπλασιασμό του προϋπολογισμού για το πρόγραμμα Erasmus+, το οποίο θα φτάσει τα €30 δισ. κάτι που σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο θα επιτρέψει σε περισσότερους νέους Ευρωπαίους πολίτες να επωφεληθούν και να αδράξουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην ΕΕ.
 
Η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό του 2021-27 αντιστοιχεί στο 1,11% του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος (ΑΕΕ) των 27 κρατών μελών και παρουσιάζει μια μικρή αύξηση σε σχέση με το 1% του ΑΕΕ για την περίοδο 2014-2020, που όμως συμπεριελάμβανε και τη Μεγάλη Βρετανία.
 
Ως προς την χρηματοδότηση του προϋπολογισμού, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι προτείνεται ο εκσυγχρονισμός των υφισταμένων ιδίων πόρων, η εισαγωγή μιας δέσμης νέων ιδίων πόρων, καθώς και η κατάργηση των επιστροφών.
 
Μεταξύ των νέων ιδίων πόρων, είπε ότι η Επιτροπή έχει προτείνει έναν συντελεστή καταβολής 3%, ο οποίος εφαρμόζεται στη νέα κοινή ενοποιημένη βάση φορολογίας εταιρειών. Αυτή η πρόταση υπάρχει στο τραπέζι από το 2016 και δεν έχει υιοθετηθεί ακόμη, με την Κομισιόν να προτείνει την έναρξη της εφαρμογή της από το 2023, ώστε να δοθεί χρόνος στα κράτη μέλη να υιοθετήσουν την πρόταση.
 
Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η πρόταση αυτή στηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και από πολλές άλλες χώρες. «Γνωρίζουμε ότι η Κύπρος και ενδεχομένως κάποιες άλλες χώρες να έχουν τις ενστάσεις τους σχετικά με τη θέση αυτή, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι θα βοηθήσει την καλύτερη λειτουργία των επιχειρήσεων στην ΕΕ», είπε, σημειώνοντας ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό προς συζήτηση.
 
Είπε επίσης ότι προβλέπεται εθνική συνεισφορά με βάση το ποσό των μη ανακυκλούμενων απορριμμάτων πλαστικών συσκευασιών σε κάθε κράτος μέλος, με την επιβάρυνση να  ανέρχεται στα €800 ανά τόνο. Σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, αυτό συνεπάγεται μια επιπλέον πίεση στα κράτη μέλη για να μειώσουν τον όγκο αυτών των απορριμμάτων.
 
Η πρόταση της Κομισιόν για τον προϋπολογισμό, αλλά και για το χρονοδιάγραμμα υιοθέτησής του, θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 28 και 29 Ιουνίου. Η Κομισιόν ευνοεί την υιοθέτηση της πρότασης επί του προϋπολογισμού το συντομότερο δυνατό, ακόμη και πριν τις Ευρωεκλογές του 2019, ώστε να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στους πολίτες.
 
Πηγή: ΚΥΠΕ