Μπορεί η Αμμόχωστος να γίνει "έξυπνη πόλη";

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου είπε πως το άνοιγμα και η ανάπτυξη της Αμμοχώστου σαν ενιαίο σύνολο μπορεί να αποτελέσει ένα «νέο ορίζοντα» οικονομικής προόδου.

Η Αμμόχωστος διαθέτει δυνατότητες, οι οποίες θα μπορούσαν να την καταστήσουν «έξυπνη πόλη», μέσα από την ενσωμάτωση, εφαρμογή, ανάπτυξη και υλοποίηση καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και την υιοθέτηση σύγχρονων πρακτικών και εμπειριών, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού και Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Στέλιο Αχνιώτη.
 
Το ΕΤΕΚ, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Επαφών με Τουρκοκύπριους Μηχανικούς του Επιμελητηρίου, διοργάνωσε σήμερα Ημερίδα με τίτλο «Αμμόχωστος: Έξυπνη πόλη», στο Εκπαιδευτικό Πολιτιστικό Κέντρο του, στη Λευκωσία.
 
Σε χαιρετισμό του, ο κ. Αχνιώτης, αφού σημείωσε ότι το Επιμελητήριο «δεν πολιτεύεται και δεν πολιτικοποιείται», επεσήμανε ότι «η Αμμόχωστος, από καθαρά τεχνικής πλευράς, αποτελεί μια πολύ ξεχωριστή, ενδεχομένως μοναδική, περίπτωση στην οποία, σε επίπεδο μελέτης και σχεδιασμού, σε μεγάλη κλίμακα, παρέχεται η δυνατότητα ενσωμάτωσης, εφαρμογής, ανάπτυξης και υλοποίησης καινοτόμων τεχνολογικών λύσεων και υιοθέτησης σύγχρονων πρακτικών και εμπειριών που εντάσσονται και διαμορφώνουν αυτό που αποκαλούμε «έξυπνη πόλη».
 
Σε αυτή την πορεία, σημείωσε, απαραίτητη είναι η συνέργεια των εταιρειών τεχνολογίας, επικοινωνιών και πληροφορικής, της Ακαδημίας κρατικών υπηρεσιών και φορέων, καθώς και των δήμων και πόλεων που, έχοντας ήδη υιοθετήσει και εφαρμόσει συγκεκριμένες πρακτικές, κατέχουν πλέον εμπειρία στον τομέα αυτό.
 
Στον δικό του χαιρετισμό, ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου, είπε πως το άνοιγμα και η ανάπτυξη της Αμμοχώστου σαν ενιαίο σύνολο μπορεί να αποτελέσει ένα «νέο ορίζοντα» οικονομικής προόδου και να δημιουργήσει ένα τέτοιο μομέντουμ που να βγάλει την Κύπρο από τη σημερινή απαισιοδοξία και να την οδηγήσει στην ανάπτυξη.
 
Ο κ. Ιωάννου κάλεσε τους Τουρκοκύπριους να συμπορευτούν με τους Ελληνοκύπριους για να αποτραπεί το ενδεχόμενο του ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου, όπως αυτό ανακοινώθηκε παράνομα από τουρκοκυπριακής πλευράς.
 
«Η Αμμόχωστος μπορεί να αναγεννήσει την ελπίδα για οριστική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού. Ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός μας και το σημερινό status quo οδηγεί στη διχοτόμηση με καταστροφικές συνέπειες και για τις δύο κοινότητες. Μόνος τρόπος ειρηνικής επίλυσης του Κυπριακού προβλήματος είναι η επανέναρξη των συνομιλιών στο πλαίσιο που καθόρισε ο ΓΓ του ΟΗΕ», σημείωσε ο Δήμαρχος Αμμοχώστου​.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ