Επίτροπος Γιαννάκη: Οι ΜΚΟ στοχεύουν στην εξύψωση των ανθρωπιστικών αρχών

Εξασφαλίσθηκαν οι απαραίτητες υποδομές για τη στέγαση και τη λειτουργία Εθελοντικών και ΜΚΟ, με τη δημιουργία των δυο σπιτιών του Εθελοντή.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με τον σημαντικό παράγοντα δράσης τους σε ευαίσθητους τομείς της κοινωνίας στοχεύουν την εξύψωση ανθρωπιστικών και δημοκρατικών αρχών, καθώς και την εξυπηρέτηση κοινωνικών σκοπών, είπε ο Επίτροπος Εθελοντισμού Γιάννης Γιαννάκης σε χαιρετισμό του, στη 15η Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου.
 
Τονίζοντας τον ανεκτίμητο ρόλο του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου στον τομέα της νεολαίας και της κοινωνίας, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την ανάπτυξη του οργανισμού και τη αναβάθμιση των δράσεων και προγραμμάτων του Οργανισμού.
 
Σημαντική είναι και η δράση του Συμβουλίου Νεολαίας και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είπε ο Επίτροπος Εθελοντισμού αναφέροντας πως κατά την άποψη του βασικός ρόλος του Συμβουλίου Νεολαίας και των Οργανώσεων μελών του είναι η ενεργοποίηση των νέων στα κοινά, με όλα τα οφέλη που θα έχει τόσο στους ίδιους όσο και στην κοινωνία. 
 
Η ενεργοποίηση των νέων στα κοινά συμβάλλει στην ενίσχυση της προσωπικής τους ανάπτυξη τους με  την απόκτηση νέων δεξιοτήτων και ικανοτήτων, έκτος της επίσημης εκπαίδευσης, αλλά είναι και το σημαντικότερο εργαλείο πρόληψης εναντία στα ναρκωτικά, αλκοόλ και παραβατικότητα, συνέχισε ο Επίτροπος.
 
Στο πλαίσιο αυτό, ως θεσμός, έχουμε αναπτύξει μία σειρά δράσεων με στόχο τη στήριξη, την ενίσχυση και την ενδυνάμωση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.
 
Ακολούθως υπενθύμισε ότι από την 1 Ιανουαρίου του 2020 όλες οι ΜΚΟ θα πρέπει να υποβάλλουν οικονομικούς απολογισμούς, να διοργανώνουν μια γενική συνέλευση ανά έτος και καταργούνται οι Λέσχες ως νομική οντότητα και τόνισε ότι οι περίπου 6.500 ΜΚΟ του τόπου θα πρέπει να ακολουθούν τις αρχές της χρηστής διοίκησης και οικονομικής διαφάνειας.
 
Μεταξύ άλλων ο Επίτροπος είπε ότι εξασφάλισε τις απαραίτητες υποδομές για τη στέγαση και τη λειτουργία Εθελοντικών και Μη Κυβερνητικών  Οργανώσεων, με τη δημιουργία των δυο σπιτιών του Εθελοντή, στη Λάρνακα και στη Λευκωσία και προχωρούν η δημιουργία  άλλων, στο κέντρο Μεταναστών και Προσφύγων στη Κοφίνου και στην περιοχή  Τροόδους.
 
Δημιουργήσαμε και λειτουργήσαμε την ηλεκτρονική Πλατφόρμα «ΠΡΟΣΦΕΡΩ», η οποία δίνει τη δυνατότητα ανάπτυξης διαδραστικής επικοινωνίας μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών.
 
Ο Επίτροπος συνεχάρη τέλος τα μέλη του Οργανισμού για τη δράση και την εθελοντική τους προσφορά και διαβεβαίωσε ότι το γραφείο του  θα συνεχίσει να στηρίζει και να ενισχύει τις προσπάθειες τους, οι οποίες έχουν τελικό αποδέκτη τις νέες και νέους του τόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ