Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς

Ποιες οι εκτιμήσεις του Σύμβουλου Αφερεγγυότητας, Μάριου Ηλιόπουλου.

Επιμέλεια: Αντρέας Σεργίου

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί μπήκαν για τα καλά στη ζωή μας και πλέον αναμένεται να αποτελέσουν μέρος της καθημερινότητας μας. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργήθηκε η πρώτη διαδικτυακή πλατφόρμα (www.eauction-cy.com) από το Σύνδεσμο Τραπεζών, με σκοπό την εξασφάλιση καλύτερων και πιο προσιτών τιμών.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Σύμβουλος Αφερεγγυότητας Μάριος Ηλιόπουλος, ανέφερε ότι η διαδικασία εγγραφής στη πλατφόρμα δεν πρέπει να προβληματίζει τους πολίτες καθώς είναι πολύ απλή και όλοι μπορούν να έχουν πρόσβαση. Σε ό,τι αφορά το χρονικό πλαίσιο όπου λαμβάνουν χώρα οι δραστηριότητες, ξεκινά από τις 10 πμ - 12 πμ και μέσα σ' αυτό το χρονοδιάγραμμα, οι τράπεζες και οι εταιρείες που αγόρασαν δάνεια μπορούν να συμμετάσχουν προσφέροντας ακίνητα.

Μέχρι χθες, υπήρχαν συνολικά 29 ακίνητα έτοιμα προς πλειστηριασμό, ενώ όπως είναι αναμενόμενο, ο συνολικός αριθμός πρόκειται να εκτοξευτεί εντός του προσεχούς διαστήματος. 

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο, οι κύριες κατοικίες έχουν οριστεί σε σημείο που είναι σχεδόν ισοδύναμες με τα όρια του ΕΣΤΙΑ, ωστόσο ισχύει το καθεστώς του προνομιακού οφειλέτη. Αυτό σημαίνει ότι ο φυσικός ιδιοκτήτης της πρώτης κατοικίας, καθώς και οι συγγενείς α' βαθμού που διαμένουν σε αυτή, έχουν το δικαίωμα να αγοράσουν το ακίνητο ως τελευταίοι πλειοδότες. Σε περίπτωση που ο τελευταίος πλειοδότης πλειοδοτήσει, θα έχει στη διάθεση του περίπου 15 λεπτά για να υποβάλλει τη προσφορά του ούτως ώστε να μην κινδυνεύσει να χάσει το σπίτι του.

Απαντώντας σε ερώτηση αν με το νέο τρόπο όπου θα διεξάγονται οι πλειστηριασμοί,  θα καταστήσει δυνατό να συμμετέχουν ολοένα και περισσότερες εταιρείες καθώς και ιδιώτες, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε ότι «είναι αρκετά νωρίς ακόμα για κάτι τέτοιο και δεν μπορούμε να προβλέψουμε με ασφάλεια στο παρόν στάδιο».

Τέλος, σε ερώτηση για το πότε αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, ο κ. Ηλιόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο καθώς «ήρθαν για να μείνουν».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ