Χρηματοοικονομικά "αναλφάβητοι" οι Κύπριοι μαθητές

Οι μαθητές λυκείου δυσκολεύονται να αντιληφθούν ακόμα και τις πιο απλές έννοιες, όπως η πιστωτική κάρτα.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Τεράστιο είναι το κενό που εντοπίζεται στην διδακτέα ύλη των κυπριακών σχολείων, όσον αφορά τον ρόλο του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κοινωνία, κάτι που οδηγεί σε νέους πολίτες με πλήρη άγνοια ακόμα και των πιο απλών και καθημερινών εννοιών και διαδικασιών.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο, ο Διονύσης Σινάνος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Χρηματοοικονομικών Αναλυτών Κύπρου (Chartered Financial Analyst - CFA) και επαγγελματίας του κλάδου, ανέφερε ότι οι μαθητές λυκείου δεν γνωρίζουν ακόμα και τις πιο απλές έννοιες, όπως τι είναι η πιστωτική κάρτα ή το χρηματιστήριο και πόσο σημαντική είναι η αξία της αποταμίευσης.

Από το 2018, ο CFA σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, επισκέπτεται τους μαθητές λυκείου στα σχολεία τους, παρέχοντας μαθήματα σε σχέση με το αντικείμενο, σε μια προσπάθεια να μειωθεί ο χρηματοοικονομικός αναλφαβητισμός που μαστίζει την κυπριακή κοινωνία. Μέχρι στιγμής στα «σεμινάρια» έχουν συμμετάσχει άνω των 500 μαθητών.

«Η διαδικασία είναι διαδραστική και βλέπουμε ότι σιγά-σιγά ανοίγεται στους μαθητές ένας καινούργιος κόσμος όσον αφορά στην αξία της αποταμίευσης εν αντιθέσει με την νοοτροπία του δανεισμού και της κατανάλωσης που διέπει την Κύπρο», ανέφερε.

Ο CFA αποτελεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό ο οποίος αριθμεί 167.000 αναλυτές παγκοσμίως, ενώ στην Κύπρο τα μέλη του ανέρχονται σε άνω των 170. Σκοπός του είναι να βελτιώσει τους τομείς των χρηματοοικονομικών και των επενδύσεων, καθώς και να προωθήσει καλύτερα πρότυπα δεοντολογίας, εκπαίδευσης και επαγγελματικοί συμμόρφωσης.

Στην ερώτηση πόσο εύκολο είναι στις μέρες μας οι πολίτες να εξαπατηθούν σε σχέση με τις οικονομικές τους υποθέσεις αν δεν έχουν την κατάλληλη καθοδήγηση, ο κος Σινάνος απάντησε ότι η έλλειψη γνώσης είναι μεγάλο πρόβλημα, κάτι που φάνηκε έντονα μετά τα γεγονότα του 2013, την οικονομική κατάρρευση και το κούρεμα καταθέσεων.

«Ο κόσμος δανειζόταν χωρίς να γνωρίζει τους κινδύνους. Έπαιρνε δάνεια πάνω στα δάνεια. Σκοπός μας είναι να επιμορφώσουμε τον κοινό, αρχίζοντας από τα παιδιά και διδάσκοντάς τους τις βασικές έννοιες, όπως η αποταμίευση, ο δανεισμός, αλλά και τι δουλειά κάνουν οι τράπεζες, τα συνταξιοδοτικά ταμεία, οι ασφαλιστικές στην βάση της κοινωνίας μας. Επισκεπτόμαστε τόσο δημόσια όσο και ιδιωτικά σχολεία», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, επιδεικνύεται ιδιαίτερο ενδιαφέρον, τόσο από τους μαθητές, όσο και από τους καθηγητές, καθώς για εκείνους είναι μια «πρωτόγνωρη εμπειρία», καθώς τους προσφέρεται γνώση για πολύ καθημερινά και απτά πράγματα, όπως οι πιστωτικές κάρτες, και το χρηματιστήριο.

Πάντως, ο κος Σινάνος ανέφερε ότι ένα από τα συνηθέστερα στοιχεία τα οποία οι μαθητές έχουν «παγιωμένα» μέσα τους, είναι το ζήτημα της ιδιοκατοίκησης.

«Τα παιδιά θεωρούν ότι θα έχουν όλα το δικό τους σπίτι στο μέλλον κάτι που συνεπάγεται δανεισμό. Το ενοίκιο παραμένει κάπως “ταμπού”. Κατά την διάρκεια των μαθημάτων προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί δεν είναι αναγκαίο να έχουν όλοι το δικό τους σπίτι. Παρόλα αυτά βλέπουμε ότι δεν αιθεροβατούν σήμερα. Προ κρίσης το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο, καθώς υπήρχε η νοοτροπία κανείς να χτίζει σπίτι και να αγοράζει ένα αυτοκίνητο μεγαλύτερο από εκείνο του γείτονα. Τώρα τα παιδιά πατάνε πιο πολύ στα πόδια τους», ανέφερε προσθέτοντας ότι είναι πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να ζουν βάσει των δυνατοτήτων τους, διαφορετικά προκύπτουν σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, πέραν των οικονομικών.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ