Ένταση και διαφωνίες για τα ταμεία προνοίας

Η ΟΕΒ καλεί την Βουλή σε ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποφευχθούν οι νομικές περιπέτειες.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) διαφωνεί έντονα με τις αλλαγές που έχουν περιληφθεί σε νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί στην Βουλή και οι οποίες, όπως λέει, εκφεύγουν των νομικών υποχρεώσεων της Κύπρου που απορρέουν από την εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε ανακοίνωση της, αναφέρει πως προτείνεται η υποχρεωτική συμμετοχή των εργαζομένων στις περιπτώσεις που προσφέρεται επαγγελματικό συνταξιοδοτικό σχέδιο από την χρηματοδοτούσα επιχείρηση, κάτι που λέει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό καθώς παρεμβαίνει στην ελεύθερη διαπραγμάτευση όρων απασχόλησης ενώ παράλληλα συγκρούεται και με άλλες νομοθεσίες.
 
Περαιτέρω, σημειώνεται, προτείνεται απαγόρευση διάλυσης των Ταμείων ενόσω υφίσταται η χρηματοδοτούσα επιχείρηση, δικαίωμα που σήμερα διασφαλίζεται τόσο νομοθετικά όσο και μέσα από τα Καταστατικά των Ταμείων, με την ευθύνη λήψης σχετικής απόφασης να βαρύνει τα μέλη κάθε Ταμείου. Η ΟΕΒ θεωρεί ότι θα πρέπει να τεθεί μεταβατική περίοδος εφαρμογής αυτής της ρύθμισης.
 
«Επισύρουμε την προσοχή στην Βουλή και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση ψήφισης των πιο πάνω», προστίθεται.
 
Πέραν τούτων, η ΟΕΒ αναφέρει ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει τη δυνατότητα μεταφοράς Ταμείων Προνοίας ή/και μελών αυτών σε εγκεκριμένα συνταξιοδοτικά σχέδια, στερώντας το δικαίωμα της επιλογής και περιορίζοντας το ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλων στην λειτουργία ταμείων επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών.
 
Η ΟΕΒ καλεί την Βουλή σε ψήφιση του νομοσχεδίου για να αποφευχθούν οι νομικές περιπέτειες έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφαίρεση των δύο πιο πάνω προνοιών και εισαγωγή τέτοιων ρυθμίσεων που να διασφαλίζουν τον ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών.

Τι απαντά η ΠΕΟ

Η ΠΕΟ με αφορμή σημερινή ανακοίνωση της ΟΕΒ, με την οποία, όπως αναφέρει, «εν είδη προειδοποίησης καλεί την Βουλή να μην ψηφίσει σημαντικές πρόνοιες του νομοσχεδίου που κατέθεσε η Κυβέρνηση με στόχο την εναρμόνιση της νομοθεσίας της Κύπρου με σχετική οδηγία της Ε.Ε για τα ταμεία συντάξεως και προνοίας», δείχνει ότι «στην πράξη η ΟΕΒ κάθε άλλο παρά εννοεί αυτό που γράφει στην ανακοίνωση της, δηλαδή την ενίσχυση των Ταμείων Προνοίας». Καλεί δε την Βουλή να μην αφαιρέσει τις σημαντικές αυτές πρόνοιες από το νομοσχέδιο.

Στην ανακοίνωση της η ΠΕΟ, σημειώνει ότι η ΟΕΒ ζητά να μην ψηφιστεί η πρόνοια, βάση της οποίας όπου λειτουργεί Ταμείο Προνοίας, σε αυτό να συμμετέχουν όλοι οι εργαζόμενοι.
 
Η ΠΕΟ θεωρεί ότι αν πραγματικά η πολιτεία θέλει να διευρύνει ένα πετυχημένο κοινωνικό θεσμό, ο οποίος να μπορεί να στηρίζει σημαντικά την αξιοπρεπή διαβίωση των εργαζομένων όταν αφυπηρετούν, εκείνο που επιβάλλεται να κάνει είναι να καθολικεύσει τον θεσμό για όλους τους εργαζόμενους.
 
Ιδιαίτερα, αναφέρει, στις σημερινές συνθήκες της απορρύθμισης, των πιέσεων που ασκούνται από μεγάλη μερίδα των εργοδοτών για μη οργάνωση και για προσωπικά συμβόλαια, η υιοθέτηση θεσμικών μέτρων που να διευρύνουν την κάλυψη των εργαζομένων με ταμεία προνοίας είναι απαραίτητη.
 
«Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της ΟΕΒ για την μεταφορά των Ταμείων Προνοίας ή μελών των Ταμείων Προνοίας, σε σχέδια ασφαλιστικών εταιρειών, ο στόχος είναι προφανής, η εξίσωση των συλλογικών κοινωνικών ταμείων με τις ιδιωτικές ασφάλειες, η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης έναντι της συλλογικής κοινωνικής κάτι για το οποίο εδώ και χρόνια πασχίζουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στον τομέα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΟ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ