Γιατί η διαφθορά είναι βαθιά ριζωμένη στην Κύπρο;

Ο Καθηγητής Διοίκησης, Επιστήμης και Χρηματοοικονομικών του Πανεπιστήμιο Κύπρου Σταύρος Ζένιος, μίλησε στο Ράδιο Πρώτο για το φαινόμενο της διαφθοράς και την καταπολέμησή του.

Επιμέλεια: Εβελίνα Συρίγου

Η μάχη κατά της διαφθοράς φαίνεται να μην αποδίδει ούτε στην Κύπρο, σύμφωνα με τον νέο ετήσιο «Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς», ο οποίος δημοσιεύτηκε πριν από μία εβδομάδα.

Μιλώντας στην Πρώτη Εκπομπή του Ράδιο Πρώτο, ο Σταύρος Ζένιος, Καθηγητής Διοίκησης, Επιστήμης και Χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, απέδωσε την γενεσιουργό αιτία της διαφθοράς σε ιστορικούς λόγους, καθώς, όπως δήλωσε «για πολλά χρόνια, δεν είχαμε δικό μας κράτος. Άρα, εμπεδώθηκε μία αντίληψη πως όταν κλέβεις το κράτος, καλώς το κάνεις. Όπως ακριβώς κάναμε δηλαδή από το σουλτάνο ή τη βασίλισσα πιο πρόσφατα».

Συζητώντας για τη ρίζα της διαφθοράς, ο κ. Ζένιος ανέφερε πως «η διαφθορά στην Κύπρο εντοπίζεται στα ανώτερα πολιτικά δώματα. Η κλοπή δημοσίου χρήματος σχετίζεται με την αντίληψη ότι το κράτος είναι δικό μας».  

Όσο για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία βρίσκονται στην επικαιρότητα ο κ. Ζένιος είπε ότι «οι βουλευτές μας μη δηλώνοντας τα δάνεια τους δε λαμβάνουν μέρος στη συζήτηση. Αυτή είναι διαφθορά στα ανώτερα δυνατά επίπεδα και συνεχίζεται σε όλους τους τομείς. Επίσης, με απασχολεί, εάν τα Υπουργεία διαθέτουν αρκετούς ελεγκτές, ώστε να ελέγξουν τους υπαλλήλους τους. Πρέπει να αρχίσουμε από την κεφαλή».

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην Ομάδα Καταπολέμησης της Διαφθοράς του Συμβουλίου της Ευρώπης (GRECO), η οποία κάθε λίγα χρόνια μας αξιολογεί. «Από τις 16 συστάσεις που μας είχαν κάνει έχουμε εφαρμόσει τις δύο. Τις τέσσερις μερικώς και τις υπόλοιπες τις αγνοήσαμε. Ανάμεσα σε αυτές ήταν και μια σημαντική, η οποία είναι και επίκαιρη. Την ανάγκη να υπάρχει ένας κώδικας για τη σύγκρουση συμφερόντων στο Κοινοβούλιο της χώρας».

Σχετικά με τα πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα ανέφερε χαρακτηριστικά πως «οι πολιτικοί μας είναι εκεί για να αποφασίζουν για όλα τα θέματα στα οποία εμπλέκονται και οι ίδιοι. Το θέμα είναι που τραβάς τη γραμμή. Το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν θα πρέπει να υποβαθμιστεί, όπως έγινε με τη φορολογία των καυσίμων».

Στην ερώτηση ποιες διορθωτικές κινήσεις μπορούν να γίνουν και αν έχει λόγο η δικαιοσύνη, ο κ. Ζένιος ανέφερε ότι «η Greco κάνει εισηγήσεις για την απόδοση δικαιοσύνης, παράγοντας πολύ σημαντικός, καθώς το επίπεδο δικαιοσύνης έχει άμεσο αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Αυτό είναι και ένα από τα σημαντικότερα μειονεκτήματα της Κύπρου. Η βελτίωση του συστήματος δικαιοσύνης σαφώς και θα μειώσει τη διαφθορά. Αν λάβουμε υπόψη τις συστάσεις Greco και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ (Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης) θα δούμε σημαντικές βελτιώσεις»

Κλείνοντας ο κ. Ζένιος αναφέρθηκε στη νέα γενιά ανθρώπων, όπως την Ομάδα Πολιτών Διαφάνειας, που ασκεί πίεση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ επισήμανε πως είναι εξίσου σημαντικό στην κορυφή της ηγεσίας να τοποθετηθούν τα κατάλληλα άτομα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ