Αντίθετη με την αλλαγή του Κανονισμού 8 της ΚΤΚ η κλαδική του προσωπικού

Δεν ισχύει ότι η αρχαιότητα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο που έχει βαρύνουσα σημασία στις προαγωγές του προσωπικού.

Την αντίθεση της με την αλλαγή του Κανονισμού 8, ο οποίος έχει να κάνει με την πρόσληψη υπαλλήλων σε διευθυντικές θέσεις, από τη Διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ), εκφράζει η κλαδική του προσωπικού της Κεντρικής.

Το προσωπικό της ΚΤΚ, αναφέρεται σε ανακοίνωση της κλαδικής, «ενεργεί πάντοτε με σεβασμό στο Σύνταγμα και στους Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας αλλά και προς τους πολίτες αυτού του τόπου, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διεκπεραίωση των καθηκόντων του και για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που βίωσε η Κύπρος ως αποτέλεσμα των εξαιρετικά δύσκολων οικονομικών συνθηκών».

Με τον ίδιο σεβασμό, προστίθεται, υπηρετεί και έναντι των απαιτήσεων που πηγάζουν από το Καταστατικό του Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όλα αυτά, πολλές φορές εις βάρος της προσωπικής και οικογενειακής του ζωής.

Ως εκ τούτου, σημειώνεται, «οι αναφορές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, ότι δηλαδή η αρχαιότητα αποτελεί το μοναδικό κριτήριο που έχει βαρύνουσα σημασία στις προαγωγές του προσωπικού της ΚΤΚ και όχι τα προσόντα και ικανότητες, δεν ανταποκρίνονται ουδόλως στην πραγματικότητα».

Δίνεται, μεταξύ άλλων, το παράδειγμα τη Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η οποία από τον Ιανουαρίου 2020, «αφού δοκίμασε για σειρά ετών την πρόσληψη υπαλλήλων σε διευθυντικές θέσεις εκτός της Τράπεζας, επανήλθε στην παλαιότερη τακτική που ακολουθούσε, δηλαδή, τις προαγωγές από το υφιστάμενο προσωπικό της».

Η κλαδική εκφράζει την αντίθεσή της «στην μονομερή ενέργεια, από πλευράς Διοίκησης της ΚΤΚ, αλλαγής του Κανονισμού 8». Διότι, σημειώνεται, «με αυτόν τον τρόπο, ανοίγει ορθάνοικτα η πόρτα στις ποσοστώσεις κομμάτων με τον διορισμό κατ’ επιλογήν ατόμων, οι οποίοι θα διορίζονται όχι με συμβόλαια αλλά ως μόνιμοι υπάλληλοι μέχρι την αφυπηρέτηση τους».

 Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ