Διαφωνούν για το πώς θα περιορίσουν την φοροδιαφυγή

Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής συνέχισε σήμερα τη συζήτηση του νομοσχεδίου για περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Η Επιτροπή συζήτησε το αποτέλεσμα της διαβούλευσης μεταξύ Υπουργείου Οικονομικών και Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου. ΣΕΛΚ και ΥΠΟΙΚ συμφώνησαν σε αρκετά σημεία στα οποία υπήρχε αρχικά διαφωνία. Κυρίως στο σημείο για υποβολή φορολογικών δηλώσεων από όλους ανεξαιρέτως με δικαίωμα του Υπουργικού Συμβουλίου να καθορίζει εξαιρέσεις, νοουμένου ότι για εισοδήματα κάτω των 19,500 ευρώ ετησίως θα εξαιρεθούν κατηγορίες, όπως συνταξιούχοι, οικιακές βοηθοί, καλλιτέχνες, ηλικιωμένοι, διευθυντές εταιρειών που δεν είναι φορολογικοί κάτοικοι της Κυπριακής Δημοκρατίας, φοιτητές, λήπτες ΕΕΕ, μέτοχοι που δεν έχουν άλλες πηγές εισοδήματος.
 
Διαφωνίες συνεχίζουν να υπάρχουν στην προθεσμία μόνο ενός έτους για την υποβολή αναθεωρημένης δήλωσης από τον φορολογούμενο, στο δικαίωμα έρευνας και στην ποινικοποίηση της μη καταβολής φόρου που οφείλεται, σύμφωνα με τη δήλωση, σε αδυναμία καταβολής.
 
Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, είπε ότι η Επιτροπή προχώρησε με τη συζήτηση του νομοσχεδίου για περιορισμό της φοροδιαφυγής. Πρόκειται όπως είπε, για συγκεκριμένα μέτρα για αύξηση της φοροεισπρακτική ικανότητας του κράτους και περιορισμό διαφυγής εισοδημάτων. Ζήτησε επίσης να προχωρήσει ο νόμος το συντομότερο δυνατό για περιορισμό της φοροδιαφυγής και είπε ότι σήμερα είναι εφικτό να γίνουν πολλά πράγματα, αφού προηγήθηκαν ήδη πολλά τα προηγούμενα χρόνια

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ