Χ. Γιωρκάτζη: Συνεχίζουν να ταλανίζουν τον τραπεζικό τομέα τα ΜΕΔ

Στις βασικές προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο τραπεζικός τομέας αναφέρθηκε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, στην ομιλία της στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου.

Της Γιώτας Αποστολίδου 

Παρά τη βελτίωση, που έχει παρατηρηθεί από το 2013 και μετά στον τραπεζικό τομέα, συνεχίζουν, είπε, να υπάρχουν ουσιαστικά θέματα, τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν.

Ως πρωταρχικό στόχο η κα. Γιωρκάτζη ανέδειξε την αντιμετώπιση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων που, όπως ανέφερε, παρά τη σημαντική μείωση τα τελευταία δυο χρόνια, συνεχίζουν να ταλανίζουν τον τραπεζικό τομέα.

Το σημερινό ύψος των Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων αποτελεί, σημείωσε, τροχοπέδη στην ανάπτυξη των τραπεζών, αφού μειώνει την κερδοφορία τους, ενώ παράλληλα καταναλώνει σημαντικό ποσό του κεφαλαίου τους και πολλούς πόρους, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε αμιγώς τραπεζικές εργασίες. 

Ως αποτέλεσμα, ανέφερε η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, η συμβολή του τραπεζικού τομέα στην ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της χορήγησης νέου δανεισμού, είναι περιορισμένη.

Άλλη σημαντική πρόκληση, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι τράπεζες, πρόσθεσε, είναι η επαναφορά της κερδοφορίας, μέσω ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου.

Περίπου 80% των εσόδων των κυπριακών τραπεζών προέρχεται, δήλωσε, από τα καθαρά έσοδα από τόκους και, λόγω των υψηλών επιπέδων Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων, η είσπραξη των τόκων από αυτά αμφισβητείται έντονα.