Το ΚΕΒΕ ζητεί απελευθέρωση της μερικής απασχόλησης για να σωθούν θέσεις

Κρούει ξανά τον κώδωνα του κινδύνου για τον κίνδυνο απολύσεων.

Την δυνατότητα στις επιχειρήσεις να απασχολούν εργαζόμενους με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης ζητά το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) ως όπλο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού. 

Σε γραπτή ανακοίνωσή του το ΚΕΒΕ αναφέρει ότι παράλληλα, ο υπόλοιπος χρόνος της απασχόλησης τους θα πρέπει να εμπίπτει στα σχέδια προσωρινής αναστολής εργασιών, μέσω της παροχής απεργιακού επιδόματος από το κράτος. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται το εισόδημα κάθε εργαζόμενου σε σχέση με το τι θα παίρνει από το σχέδιο προσωρινής αποδέσμευσης.

“Οι δύο πιό πάνω εισηγήσεις ενισχύουν το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, ενώ βοηθούν τις επιχειρήσεις να διατηρήσουν τους εργαζόμενους τους έστω και σε καθεστώς «προσωρινής αποδέσμευσης», όπως προνοούν τα σχέδια της κυβέρνησης”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση. 

Σύμφωνα με όσα ζητεί το ΚΕΒΕ, δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να μπει περιορισμός (ανώτατο ποσοστό) του αριθμού του προσωπικού που θα δικαιούται συμμετοχή στα σχέδια καθότι οι συνθήκες είναι διαφορετικές για κάθε εταιρεία.  Κάτι τέτοιο θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε απολύσεις.

“Το ΚΕΒΕ κατανοεί τη θέση ότι όσες επιχειρήσεις θα αξιοποιήσουν τα σχέδια αναστολής εργασιών, δεν θα πρέπει να προβαίνουν σε απολύσεις. Διαφωνεί ωστόσο με την επέκταση αυτής της πρόνοιας και στη δυνατότητα εξασφάλισης ρευστότητας μέσω των εξαγγελθέντων σχεδίων παραχώρησης ρευστότητας. Η συμπερίληψη της πρόνοιας αυτής ισοδυναμεί με αναίρεση της δυνατότητας τους για άντληση ρευστότητας”, τονίζει. 

Ωστόσο, χαιρέτισε το σύνολο των μέτρων που εξήγγειλε η κυβέρνηση τα οποία θεωρεί ότι είναι αρκετά γενναιόδωρα και επικροτεί την απόφαση για αναστολή των δόσεων για τα υφιστάμενα δάνεια μέχρι το τέλος του 2020. Πολύ σημαντικό χαρακτηρίζει επίσης το ΚΕΒΕ το γεγονός ότι τα 2 δις. ευρώ που αφορούν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων θα διοχετευθούν κατ’ευθείαν στην πραγματική οικονομία, με τις Εμπορικές Τράπεζες να διαδραματίσουν ενδιάμεσο ρόλο.

Εκφράζει ωστόσο τη διαμαρτυρία του για το γεγονός ότι δεν υπήρξε στο βαθμό που επιβάλλουν οι συνθήκες, η απαραίτητη διαβούλευση και ενημέρωση από την Υπουργό Εργασίας για τις λεπτομέρειες των σχεδίων που αφορούν τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, θέμα που επηρεάζει άμεσα και τις επιχειρήσεις.

“Θέση του ΚΕΒΕ παραμένει από την αρχή αυτής της κρίσης η ανάγκη διατήρησης όλων των θέσεων εργασίας.  Για επίτευξη του στόχου αυτού, το ΚΕΒΕ εισηγείται ότι η διάρκεια των σχεδίων στήριξης των εργαζομένων πρέπει να ισχύσει τουλάχιστον για 3 μήνες, με δυνατότητα στην Υπουργό να προβαίνει σε αναθεώρησή της, ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας”, αναφέρει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ