Το ψευδοκράτος ζητάει οικονομική στήριξη από την Τουρκία

Η απόλυση υπαλλήλων θα απαγορευθεί στον ιδιωτικό τομέα για ένα μήνα, τον Απρίλιο.

Οικονομική βοήθεια 3,3 τρισ. ΤΛ (0,471 τρισ. ευρώ) θα ζητήσει η «κυβέρνηση» δήλωσε ο «υπουργός οικονομικών» Ολγκούν Αμτζάογλου λέγοντας ότι υπέβαλε προς τον «πρωθυπουργό» Ερσίν Τατάρ μελέτη σε σχέση με το χρηματικό ποσό που θα ζητηθεί από την Τουρκία για αντιμετώπιση της κρίσης λόγω κορωνοϊού, η οποία δείχνει πως υπάρχει ανάγκη για το συγκεκριμένο ποσό.
 
Σύμφωνα με τον κ. Αμτζιάογλου το ποσό χρειάζεται για να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας και να ξεπεραστούν οι απώλειες που θα έχει. Ανακοίνωσε ότι θα γίνεται επιπλέον έκπτωση της τάξης του 5% στις πληρωμές φόρων κατά την περίοδο 31 Μαρτίου – 30 Ιουνίου και ότι μαζί με την προηγούμενη έκπτωση του 10%, που είχε ανακοινωθεί, η συνολική έκπτωση ανέρχεται στο 15%.
 
Εξάλλου, η «τράπεζα αναπτύξεως» ανακοίνωσε πακέτο χρηματοπιστωτικής στήριξης ύψους 50 εκ. ΤΛ (7,14 εκ ευρώ) για τη στήριξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων, που αντιμετωπίζουν ειδικότερα μικρομεσαίες επιχειρήσεις και εργοδότες.
 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του «διοικητικού συμβουλίου» της «τράπεζας», το πακέτο χρηματοπιστωτικής στήριξης που εγκρίθηκε το βράδυ της Δευτέρας, αποτελεί το πρώτο σκέλος της στήριξης που θα παρέχεται.
 
Αναφέρεται επίσης ότι με εντολή του «υπουργού εξωτερικών» Κουντρέτ Όζερσαϊ, το πακέτο εγκρίθηκε με σκοπό την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων που προκύπτουν από την πανδημία, και καλούνται όλοι οι εργοδότες και οργανισμοί που επιθυμούν, να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση για να μπορέσουν να παράσχουν στους εργαζομένους ένα ασφαλές περιβάλλον και όρους εργασίας.
 
Το «υπουργείο εργασίας και κοινωνικών ασφαλίσεων» ανακοίνωσε σήμερα ότι η απόλυση υπαλλήλων θα απαγορευθεί στον ιδιωτικό τομέα για ένα μήνα, τον Απρίλιο.
 
Εξάλλου, σχολιάζοντας την έκθεση της συμβουλευτικής ομάδας για την οικονομία του Τ/κ ηγέτη, ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αναγέννησης Ενβέρ Οζτούρκ είπε ότι τα νούμερα που αναφέρονται είναι πραγματικά τρομακτικά.Ειδικά, σημείωσε, εάν στην εικόνα προστεθούν οι φοιτητές που εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους στα κατεχόμενα, αλλά και όσοι εργάζονται χωρίς να έχουν τις απαραίτητες άδειες. Σε όλες αυτές τις χιλιάδες που έχουν μείνει χωρίς δουλειά και δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες τους, πρόσθεσε, θα πρέπει άμεσα να υπάρξει βοήθεια από τις τοπικές αρχές, την Ερυθρά Ημισέληνο, τα βακούφικα, την «πολιτική άμυνα», ώστε να μην πεινάσει κανείς.
 
Όσον αφορά την αναστάτωση χθες στο λιμάνι Αμμοχώστου, ο τ/κ Τύπος αναφέρει σήμερα οι εργαζόμενοι εκεί κατήλθαν σε τρίωρη στάση εργασίας θεωρώντας ότι τέθηκε σε κίνδυνο η υγεία τους και αρνήθηκαν να ξεφορτώσουν πλοίο που ήρθε από τη Βρετανία. Επίσης δεν ξεφόρτωσαν και πλοίο Toros από την Τουρκία, φορτωμένο με ιατρικό υλικό και προμήθειες, επικαλούμενοι επίσης λόγους ασφάλειας της υγείας τους. Μετά το συμβάν, το «υπουργείο συγκοινωνιών» επικοινώνησε με την Güç-Sen, τη συντεχνία των εργαζομένων στο «τελωνείο», και το φορτίο από την Τουρκία εκφορτώθηκε.
 
Ο πρόεδρος της συντεχνίας Ντερβίς Νταγμάν δήλωσε ότι η στάση εργασίας οφείλεται στην έλλειψη μασκών και γαντιών και όχι σε μισθολογικές διεκδικήσεις. Μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού δεν λήφθηκαν προστατευτικά μέτρα στο «τελωνείο», πρόσθεσε λέγοντας ότι το πλοίο από την Βρετανία δεν εφάρμοσε τον κανόνα της καραντίνας για 14 μέρες, αφού κατέπλευσε στο λιμάνι της Αμμοχώστου 11 μέρες μετά τον απόπλου του από την Βρετανία. Ανέφερε ότι μετά την επικοινωνία τους με το «υπουργείο συγκοινωνιών» τους έδωσαν γάντια και μάσκες και υποσχέθηκαν να απολυμάνουν τα «τελωνεία».

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ