Πετρίδης: Η Οικονομία λειτουργεί υπό συνθήκες πολέμου (ηχητικό)

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μείνουμε ζωντανοί και να μην χρεοκοπήσουμε ως χώρα, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Η κυπριακή Οικονομία προσαρμόζεται και λειτουργεί υπό συνθήκες πολέμου, προκειμένου να σταθεί όρθια και να αντέξει τα προβλήματα προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών. 

Μιλώντας στην “Πρώτη Εκπομπή” του Ράδιο Πρώτο, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι η οικονομία “μπαίνει σε πόλεμο”, διότι ακολουθεί τις επιπτώσεις της πανδημίας, οι οποίες είναι σοβαρές, καθώς και τα περιοριστικά μέτρα τα οποία -σωστά- επιβάλλονται. Όπως τόνισε, όλα αυτά έχουν ένα τεράστιο οικονομικό αντίκτυπο. 

Μίλησε ξανά για μια πρωτοφανή κρίση, την οποία η χώρα δεν έχει ξαναβιώσει, καθώς ένα τεράστιο μέρος της οικονομίας δεν παράγει εισοδήματα για τους εργαζόμενους και έσοδα για το κράτος. 

“Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να μείνουμε ζωντανοί και να μην χρεοκοπήσουμε ως χώρα. Να διασφαλίσουμε την μεγαλύτερη δυνατή ρευστότητα, ούτως ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε την επιδοματική πολιτική που αφορά στα εισοδήματα, τους μικρομεσαίους, τις ευάλωτες ομάδες και να μην μείνουμε από βενζίνη. Δεν έχουμε όμως άπλετα περιθώρια”, προειδοποίησε. 

Αναμένοντας γραπτές προτάσεις

Όσον αφορά στη νέα αναβολή που έλαβε το νομοσχέδιο για τις κρατικές εγγυήσεις προς τις τράπεζες ύψους 2 δισ. ευρώ και την άρνηση της πλειοψηφίας των βουλευτών να ψηφίσουν το μέτρο, ο κος Πετρίδης ανέφερε ότι αναμένει τις προτάσεις τους. 

“Παρά το γεγονός ότι έχουμε μιλήσει πολλές φορές στην Επιτροπή Οικονομικών για ώρες, σίγουρα είναι καλύτερα να έχουμε γραπτώς κάποιες επιπλέον προτάσεις. Ήδη έχουμε υιοθετήσει αρκετές από αυτές, αλλά τίθενται και θέματα που εκφεύγουν από την συζήτηση και δεν αφορούν ένα τέτοιο σχέδιο. Ακούγονται προτάσεις εντελώς διαφορετικές οι οποίες δεν είναι εφικτές και δεν είναι καθόλου εφαρμόσιμες, αλλά ίσως να μας οδηγούσαν ακόμα και στην χρεοκοπία”, είπε. 

Ο κος Πετρίδης έφερε ως παράδειγμα ότι η Κύπρος δεν μπορεί να υιοθετήσει ένα σχέδιο εγγυήσεων το οποίο δεν θα έχει άμεση δημοσιονομική επίπτωση. 

“Να χρησιμοποιήσουμε την ρευστότητα που έχουν οι τράπεζες αυτή την στιγμή για να δώσουμε δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Δεν θα δώσουμε λεφτά στις τράπεζες. Αν νομίζει κανείς ότι ένα κράτος, το οποίο αγωνίζεται να στηρίξει την κοινωνική πολιτική, μπορεί να δώσει άλλα 2 δισ. ευρώ για να στηριχτούν οι επιχειρήσεις με επιδοματική πολιτική, είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αυτό δεν έχει γίνει σε καμιά άλλη χώρα. Ακόμα και η μεγάλη Γερμανία που έχει το μεγαλύτερο περιθώριο από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο, δεν μπόρεσε να κάνει κάτι τέτοιο και έδωσε ένα τολμηρό και γενναιόδωρο πακέτο της τάξεως του 13% σε κρατικές εγγυήσεις”, ανέφερε. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, όσα ψηφίστηκαν κι αυτά που θα ψηφιστούν, δεν είναι τα μόνα μέτρα που θα ληφθούν, αλλά θα ακολουθήσουν κι άλλα, καθώς πρόκειται, όπως τόνισε, για μια συνεχή πάλη.

Γιατί δεν κλήθηκε ο Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων

Όσον αφορά στο γιατί δεν κλήθηκε να πει τις απόψεις του ο Έφορος Ελέγχου Κρατικών Ενισχύσεων στην διαμόρφωση του νομοσχεδίου, ο κος Πετρίδης απάντησε ότι τα μέτρα δεν αποτελούν κρατικές ενισχύσεις. 

“Ο νόμος που έχουμε δώσει στους βουλευτές έχει σαφή αναφορά ότι έγινε με βάση το ευρωπαϊκό πλαίσιο, το οποίο έγινε ειδικά για να μπορέσουν τέτοια εργαλεία να μην θεωρηθούν ως κρατική στήριξη στις επιχειρήσεις, όχι τις τράπεζες. Έχω μιλήσει και με τον Έφορο κι αυτό που έκανε είναι η παραπομπή στο νόμο βάσει του ευρωπαϊκού πλαισίου. Αν δεν υπήρχε αυτό το πλαίσιο, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το συγκεκριμένο σχέδιο, διότι οι κρατικές εγγυήσεις απαγορεύονται. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πλαίσιο και αναγνώρισε ότι θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, ζητώντας να της κοινοποιηθούν τα μέτρα μέχρι το τέλος του χρόνου. Εμείς δεν θα περιμένουμε μέχρι τότε, θα της τα κοινοποιήσουμε μόλις ψηφιστούν”, κατέληξε και κάλεσε τους βουλευτές να μην προσπαθούν να εντοπίσουν συνεχώς προβλήματα και να είναι πιο μελετημένοι. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ