Σχεδόν €1 δισ. το κόστος εάν δικαιωθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι

Σε ότι αφορά το φλέγον θέμα σχετικά τις περικοπες των μισθών.

Του Νέστορα Βασιλείου

Ουσιαστική αύξηση των δημοσίων δαπανών θα συνεπάγεται τυχόν δικαίωση των δημοσίων υπαλλήλων από το Ανώτατο Δικαστήριο, στο φλέγον θέμα των περικοπών στους μισθούς τους στην περίοδο προ της κρίσης του 2013. Μετά από αρκετά χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο θα αποφασίσει τελικά αύριο και η αγωνία είναι δεδομένη σε όλες τις πλευρές.

Οι αριθμοί

Η απόφαση του εφετείου, εάν είναι τελικά υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων θα συνεπάγεται αύξηση των δαπανών του κράτους κατά €840 εκ. τα επόμενα χρόνια μέχρι και το 2023. Αναφερόμαστε στο 2023 διότι η συμφωνία πλαίσιο προβλέπει, μέχρι τότε, τη σταδιακή αποκατάσταση των μισθών στον δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Εάν λοιπόν η απόφαση του Ανωτάτου είναι υπέρ των δημοσίων υπαλλήλων το κράτος θα κληθεί να συμμορφωθεί αμέσως και να αποκαταστήσει δια μιας τους μισθούς εξού και προκύπτει αυτό το έξοδο. Το Υπουργείο Οικονομικών και γενικότερα η κυβέρνηση σημείωνε προ της κρίσης του κορωνοϊού ότι κάτι τέτοιο θα είχε σημαντικές συνέπειες στην οικονομική πολιτική του Κράτους. Γίνεται αντιληπτό ότι τώρα τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολα, εάν υπάρξει μια τέτοια απόφαση.

Το plan B

Εδώ και καιρό υπάρχει το Σχέδιο Β, το οποίο προνοεί την τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος έτσι ώστε τα χρήματα αυτά να μην παραχωρηθούν. Βεβαίως για την τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου του Συντάγματος απαιτείται ενισχυμένη πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Δεν αποκλείεται εάν παραστεί ανάγκη να υπάρξει σύσκεψη αρχηγών (τηλεδιάσκεψη) υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ