Ιδού τα μέτρα που πρέπει να τηρούν οι επιχειρήσεις που ανοίγουν

Εργαζόμενοι και εργοδότες θα πρέπει να τα τηρούν ευλαβικά.

Οδηγίες τόσο προς τις επιχειρήσεις όσο και προς τους εργαζόμενους έχει ετοιμάσει το Υπουργείο Εργασίας, ύστερα από κοινωνικό διάλογο, ώστε να εφαρμοστούν κατά την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων, όπως ανέφερε η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου κατά τη διάσκεψη Τύπου για επεξήγηση της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων λόγω COVID-19.
 
Η κα. Αιμιλιανίδου είπε ότι το Υπουργείο, αφού άκουσε τους κοινωνικούς εταίρους, εξέδωσε συγκεκριμένες οδηγίες οι οποίες βρίσκονται αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.
Όπως είπε υπάρχει μεταξύ άλλων οδηγός για γενικές οδηγίες εργοδοτουμένων σε επιχειρήσεις, που πραγματεύεται όλες τις οδηγίες που πρέπει οι εργοδοτούμενοι σε μια επιχείρηση να τηρήσουν για να προστατευθούν. «Μέριμνά μας είναι η προστασία των εργαζομένων στις επιχειρήσεις», είπε.
 
Άλλος οδηγός, ανέφερε, είναι ο Οδηγός Διαχείρισης Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία σε συνθήκες κορωνοϊού.
 
Επιπρόσθετα, είπε, έχει εκδοθεί ένα απλοποιημένο φυλλάδιο ώστε να δώσει συμβουλές με απλά λόγια στους εργαζόμενους για τα μέτρα προστασίας που θα πρέπει να τηρήσουν. Το φυλλάδιο αυτό είπε θα εκδοθεί σε 10,000 αντίτυπα και έχει μεταφραστεί σε πέντε γλώσσες.  
 
Για τα 25,000 καταστήματα λιανικού εμπορίου τα οποία θα πρέπει να επιθεωρήσει το Υπουργείο, ανέφερε ότι έχει εκδοθεί οδηγός για τα μέτρα που πρέπει να τηρηθούν, τα οποία έχουν μεγάλη σημασία και για τους εργαζόμενους και για τις επιχειρήσεις. Πρόσθεσε ότι έχει συσταθεί ομάδα από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας και από άλλα κυβερνητικά τμήματα, που από αύριο αρχίζουν την εκπαίδευση για να είναι σε θέση να επιθεωρήσουν την τήρηση αυτών των μέτρων.
 
«Το πιο σημαντικό είναι να τηρηθούν αυτά τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, όχι μόνο τα γενικά που πάντα ίσχυαν, αλλά τα συγκεκριμένα που αφορούν συνθήκες κορωνοϊού», ανέφερε.
 
Πρόσθεσε ότι σε περίπτωση κατά την οποία δεν τηρούνται από τις επιχειρήσεις αυτά τα μέτρα, υπάρχει και διάπραξη ποινικού αδικήματος και πρόστιμο το οποίο με βάση το νόμο και τα διατάγματα του Υπ. Υγείας θα εφαρμοστεί.  
 
«Στόχος μας είναι να επιθεωρήσουμε όλα αυτά τα εργοτάξια, τα καταστήματα λιανικού εμπορίου, έτσι ώστε να βεβαιωθούμε ότι τηρούνται αυτά τα μέτρα», είπε.
Είπε επίσης ότι θα ακολουθήσουν και συγκεκριμένες ανακοινώσεις και από τους λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να γίνουν κατανοητά σε όλους και να διαφυλαχθεί η υγεία των εργαζομένων.

Ακολουθούν αυτούσιες οι οδηγίες: 

Η ενημέρωση του προσωπικού και η προμήθεια προστατευτικού υλικού συμβάλλουν στην οργανωμένη και ψύχραιμη αντιμετώπιση και στην αποφυγή δημιουργίας καταστάσεων πανικού. 

Ο έγκαιρος σχεδιασμός και η αποτελεσματική πρόληψη και ενημέρωση θα διασφαλίσει την υγείας των επισκεπτών και του προσωπικού, αλλά και τη διατήρηση της εύρυθμης λειτουργίας του γραφείου. 

Ύποπτο κρούσμα θεωρείται ένα άτομο που: Έχει ταξιδέψει σε περιοχές όπου θεωρείται ότι υπάρχει συνεχιζόμενη μετάδοση λοίμωξης από κορωνοϊό SARS-CoV-2 στην κοινότητα. 

Και επιπλέον έχει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού όπως πυρετό, βήχα και αναπνευστική δυσχέρεια. Με βάση τα πιο πάνω, όλα οι εργασιακοί χώροι θα πρέπει να τύχουν ενημέρωσης και να λαμβάνουν προληπτικά μέτρα ως ακολούθως: 

1. Σε όλους τους χώρους των γραφείων να υπάρχει καλός εξαερισμός, καθώς και εύκολη πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό και σαπούνι, ώστε να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

2. Συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό. Aν τα χέρια δεν είναι εμφανώς λερωμένα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά αλκοολούχο διάλυμα (πχ οινόπνευμα 70οC). Η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών. 

3. Καθαρισμός και απολύμανση τακτικά, επιφανειών, πόμολων και πάγκων εργασίας. 

4. Καλός και συχνός αερισμός του χώρου εργασίας μας. 

5. Κάλυψη του στόματος και της μύτης με χαρτομάντηλο κατά το βήχα ή φτέρνισμα 

6. Αποφυγή επαφής των χεριών με στόμα, μύτη ή μάτια για πρόληψη διασποράς μικροβίων 

7. Αποφυγή στενής επαφής (απόσταση 1-2 μέτρα) με άτομα που έχουν συμπτώματα του αναπνευστικού.

8. Να λαμβάνεται μέριμνα, ώστε να υπάρχει άμεσα προσβάσιμο στον εργασιακό χώρο επαρκές αναλώσιμο υλικό για την πρόληψη των λοιμώξεων όπως θερμόμετρα, απλές χειρουργικές μάσκες, γάντια μιας χρήσης, σακούλες απορριμμάτων, υγρά καθαρισμού επιφανειών.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ύποπτο κρούσμα, το προσωπικό θα πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία του και να ενημερώσει άμεσα την γραμμή του πολίτη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στο τηλέφωνο 1420 (24ωρο) δίνοντας τις πιο κάτω πληροφορίες: 

1. Όνομα και Επίθετο εργαζομένου 

2. Χώρα Προέλευσης 

3. Συμπτώματα εργαζομένου 

4. Διεύθυνση εργασιακού χώρου 

Κατά την παρουσία του ασθενούς στον εργασιακό χώρο και μέχρι την μεταφορά του σε Ιατρικό Κέντρο, θα πρέπει: 

1. Να απομονωθεί ο εργαζόμενος από τους άλλους εργαζομένους. 

2. Αν εμφανίζει συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού (πυρετό και βήχα ή δύσπνοια) χορηγείται άμεσα απλή χειρουργική μάσκα και χαρτομάντηλα. 3. Αν υπάρχει συνάδελφος του εργαζομένου, που επιθυμεί να μείνει κοντά του για να τον φροντίζει, πρέπει να χορηγηθεί σε αυτόν απλή χειρουργική μάσκα και να του συστηθεί να πλένει τα χέρια του, κάθε φορά που έρχεται σε επαφή με εκκρίσεις του εργαζομένου (π.χ. σάλιο) και οπωσδήποτε πριν αγγίξει το πρόσωπό του ή φάει ή πιει.

4. Δώστε στο υπόλοιπο προσωπικό την οδηγία να αποφεύγεται η είσοδος στο χώρο του εργαζομένου. 

5. Ο χρησιμοποιημένος προστατευτικός εξοπλισμός (απλή χειρουργική μάσκα, γάντια) πρέπει να απορρίπτεται σε κάδο και σε καμία περίπτωση να μην ξαναχρησιμοποιείται. 

6. Μετά την απόρριψη του προστατευτικού εξοπλισμού πρέπει τα χέρια να πλένονται καλά με νερό και σαπούνι. Τονίζεται ότι η χρήση γαντιών δεν υποκαθιστά το πλύσιμο των χεριών, το οποίο και αποτελεί σημαντικότατο μέσο πρόληψης. 

7. Όλες οι ενέργειες θα πρέπει να γίνονται με ψυχραιμία, με ηρεμία και με σεβασμό στα προσωπικά δεδομένα του εργαζομένου. Σε περίπτωση μεταφοράς του εργαζομένου θα πρέπει να γίνει καθαριότητα και απολύμανση του χώρου εργασίας ως περιγράφεται στο έντυπο για τον περιβαλλοντικό καθαρισμό (απολύμανση) μη υγειονομικών μονάδων που έχουν εκτεθεί στον κορωνοϊό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ