Ανησυχία για την καθυστέρηση στο νομοσχέδιο για τις εγγυήσεις

Οργανώσεις εργοδοτών και εταιριών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Ανησυχία επικρατεί στους κόλπους των συνδέσμων επιχειρήσεων και εργοδοτών σε σχέση με την καθυστέρηση ψήφισης του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις ύψους 1,5 δισ. προς τις τράπεζες προκειμένου αυτές να διοχετεύσουν την πλεονάζουσα ρευστότητα στις επιχειρήσεις και την πραγματική οικονομία. 

Το νομοσχέδιο σκοντάφτει στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης επιθυμούν αλλαγές "μπλοκάροντας" τις προθέσεις της Κυβέρνησης για αμεσότητα, την ώρα που ο Υπουργός Οικονομικών κάνει λόγο για "προσκόμματα" και αδικαιολόγητες αξιώσεις. 

H Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) και το Κυπριακό Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) με ανακοίνωσή τους προειδοποιούν ότι “η μεγάλη καθυστέρηση και ο εκφυλισμός του Νομοσχεδίου από την αρχική μορφή όπως κατατέθηκε από την Κυβέρνηση πριν από 46 μέρες, θα έχουν ως συνέπεια όταν ψηφιστεί, να είναι πάρα πολύ αργά και άνευ ουσίας”.

Όπως τονίζουν χαρακτηριστικά, το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ προσπαθούν απεγνωσμένα να εξηγήσουν ότι χωρίς την ρευστότητα με εγγυημένα χαμηλότοκα δάνεια, οι επιχειρήσεις είναι ζήτημα χρόνου να καταρρεύσουν εκτοξεύοντας την ανεργία στα ύψη προκαλώντας βαθιά παρατεταμένη ύφεση και επιφέροντας γενική φτωχοποίηση.

“Οι δύο Οργανώσεις καλούν την Βουλή να ψηφίσει το Νομοσχέδιο με την μορφή που είχε στις 27 Μαρτίου 2020 όταν κατατέθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών. Ήρθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες του έναντι του παρόντος και του μέλλοντος της Οικονομίας”, τονίζουν στην σχετική ανακοίνωση. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ξενοδόχων, ο οποίος με ανακοίνωσή του καλεί τα Κοινοβουλευτικά Κόμματα να ψηφίσουν το Νομοσχέδιο για τις Κρατικές Εγγυήσεις το συντομότερο δυνατό αφού η καθυστέρηση του οδηγεί τις επιχειρήσεις σε ασφυξία, με αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου μας. 

"Είναι γνωστό ότι η τουριστική και ξενοδοχειακή Βιομηχανία έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού από τα μέσα Μαρτίου έχουν παραλύσει και δυστυχώς είναι οι τελευταίες που θα ανακάμψουν, μια και  βρίσκονται σε πλήρη αναστολή εργασιών μέχρι τουλάχιστον τα μέσα Ιουνίου, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται πάγια και άλλα γενικά έξοδα, όπως ΑΗΚ και Υδατοπρομήθεια,  καθώς και διάφορα άλλα τέλη. Δυστυχώς ο Πυλώνας Ανάπτυξης που ονομάζεται τουρισμός, αρχίζει σιγά σιγά να καταρρέει υπό το βάρος των εξόδων, ενώ διατηρεί μηδενικά έσοδα για μήνες,  και συνεπώς επιβάλλεται η ψήφιση του Νομοσχεδίου για να δώσει την αναγκαία στήριξη και το κεφάλαιο κίνησης, που θα επιτρέπουν την επανεκκίνηση των τουριστικών επιχειρήσεων", αναφέρει. 

Την ίδια ώρα, με ανακοίνωσή του το Κυπριακό Ναυτιλιακό Επιμελητήριο δηλώνει ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία εδώ και εβδομάδες τις συζητήσεις που συνεχίζονται χωρίς ορατό τέλος, ανάμεσα στα Πολιτικά Κόμματα για την έγκριση του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου κρατικών εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει, η καθυστέρηση αυτή ανατρέπει τη θετική εικόνα για την Κύπρο, που με τις κοινές και επίπονες ενέργειες της Κυβέρνησης, του Κράτους και των πολιτών ευρύτερα, δημιουργήθηκε πρόσφατα, ως μια χώρα με υποδειγματική ανταπόκριση στην κρίση της πανδημίας Covid-19.

"Όπως και όλοι οι παραγωγικοί κλάδοι της Κυπριακής Οικονομίας, έτσι και ο τομέας της Κυπριακής Ναυτιλίας, ο οποίος ανταγωνίζεται καθημερινά σε διεθνές επίπεδο και επί χρόνια στηρίζει σημαντικά την Κυπριακή Οικονομία (7% του ΑΕΠ) σαν το μακροβιέστερο είδος ξένου συναλλάγματος που εισρέει στη Δημοκρατία, έχει υποστεί πολύ σημαντικές επιπτώσεις από την πανδημία λόγω της μείωσης του Διεθνούς Εμπορείου. Απευθύνεται επομένως, θερμή έκκληση για ακόμη μια φορά στην Πολιτική ηγεσία για την άμεση ψήφιση σε Νόμο του Κυβερνητικού Νομοσχεδίου κρατικών εγγυήσεων για παροχή ρευστότητας σε επιχειρήσεις για να καταστεί δυνατόν οι εταιρείες στην Κύπρο συμπεριλαμβανομένων και των Ναυτιλιακών, να καλύψουν τις άμεσες ανάγκες τους σε κεφάλαια κίνησης και να παραμείνουν βιώσιμες", αναφέρει χαρακτηριστικά. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, αν και κατανοείται η προσπάθεια Πολικών Κομμάτων να ετοιμασθεί ένα όσο το δυνατό πιο ιδεατό νομοσχέδιο, η οποιαδήποτε περεταίρω καθυστέρηση θα καταστίσει το όλο εγχείρημα άνευ ουσίας και αποτελεσματικότητας. Ας ψηφισθεί άμεσα το Νομοσχέδιο και εάν προκύψουν λειτουργικά προβλήματα, αυτά θα είναι δυνατόν να επιλυθούν πρακτικά στην πορεία εφαρμογής του.

"Ας κινηθούμε άμεσα τώρα πριν επηρεαζόμενες εταιρείες για λογούς λειτουργικής επιβίωσης «ανοίξουν πανιά για αλλού», με καταστροφικές επιπτώσεις στην Κυπριακή Οικονομία και εργασιακή απασχόληση στην Κύπρο", καταλήγει. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ