Ανυποχώρητη η Κυβέρνηση για το νομοσχέδιο των εγγυήσεων

Επανέλαβε την ελπίδα για συγκατάθεση της Βουλής.

Την ελπίδα να υπάρξει συγκατάθεση από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε σχέση με το νομοσχέδιο για την παροχή εγγυήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ στις τράπεζες προκειμένου αυτές να χορηγήσουν ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, επανέλαβε για άλλη μια φορά ο Υπουργός Οικονομικών. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι αρχηγοί ενημερώθηκαν για όσα έγιναν το προηγούμενο διάστημα, αλλά και για το ότι το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή για τις κρατικές εγγυήσεις είναι το τελικό και δεν επιδέχεται νέες τροποποιήσεις. 

«Εξηγήθηκε ότι η Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή ετοίμασε ένα ολοκληρωμένο πακέτο στήριξης για την οικονομία. Μέχρι στιγμής έχουν ληφθεί περισσότερα από 57 μέτρα στήριξης της οικονομίας με συνολικό δημοσιονομικό κόστος πέραν του €1,2-1,3 δις» είπε ο Υπουργός.
 
Εξηγήθηκε ότι τα δημοσιονομικά περιθώρια του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα και δεν πρέπει να προβαίνουμε σε μια παροχολογία, την οποία δεν μπορούν να αντέξουν τα δημόσια οικονομικά του κράτους, αλλά και η οποία θα κινδυνεύσει να εκτροχιάσει την πορεία την οποία έχουμε προδιαγράψει, συνέχισε.
 
Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι έγινε εκτενής αναφορά και συζήτηση όσον αφορά το νομοσχέδιο που αφορά τις κρατικές εγγυήσεις σε επιχειρήσεις μέσω δανεισμού, ενώ εξηγήθηκε ότι όλο αυτό το διάστημα έγινε μια μεγάλη διαβούλευση με τα κόμματα, μέσω της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών. Σύμφωνα με τον Υπουργό, τέθηκε σωρεία αλλαγών στο νομοσχέδιο «με τις οποίες ενδεχομένως και η Κυβέρνηση να είχε επιφυλάξεις».
 
«Ο Πρόεδρος έχει αναφέρει ότι η Κυβέρνηση έχει καταθέσει την τελική της πρόταση στη Βουλή και ζήτησε να μην γίνουν περαιτέρω τροποποιήσεις που είτε θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα, τη φιλοσοφία του σχεδίου, είτε θα το καθιστούν εντελώς ανεφάρμοστο» δήλωσε ο κ. Πετρίδης.
 
Συνέχισε, λέγοντας ότι πρόκειται για ένα σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος, οι επιχειρήσεις και οι μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζονται και με απευθείας χρηματοδότηση, όπως άλλωστε είχαν ζητήσει και τα κόμματα. Πρέπει να τερματιστεί αυτή η συζήτηση και να δώσουμε τα εργαλεία στην αγορά, συμπλήρωσε ο Υπουργός.
 
Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, το απόγευμα της Δευτέρας θα υπάρξει νέα συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής μεταξύ των κομμάτων και «ευελπιστούμε να υπάρξει τελικά η κατάληξη, ανάλογα και με τις συστάσεις του Προέδρου».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ