Σχέδιο Β για τις κρατικές εγγυήσεις βγάζει από το συρτάρι η Κυβέρνηση

Μετά την αμφίβολη έκβαση της ψήφισης από την Επιτροπή Οικονομικών.

Επιμέλεια: Γιώτα Αποστολίδου

Σχέδιο Β ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς το νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει τις κρατικές εγγυήσεις και την απευθείας στήριξη μικρών επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων, έχει μετατραπεί σε πεδίο αντιπαράθεσης κυβέρνησης – αντιπολίτευσης, ενώ την Πέμπτη αρκετές επιχειρήσεις ετοιμάζονται να επαναλειτουργήσουν, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη χθεσινή σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό Μέγαρο, ζήτησε να μην γίνουν περαιτέρω τροποποιήσεις, που θα αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου και του σχετικού διατάγματος ή θα τα καθιστούν ανεφάρμοστα. Ζήτησε το νομοσχέδιο να μείνει ως έχει, αφού, ήδη, περιλήφθηκαν σ΄αυτό πολλές από τις θέσεις τους και δεν υπάρχει χώρος για άλλες διαφοροποιήσεις.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ετοιμάζονται να υποβάλουν σωρεία τροπολογιών στην Ολομέλεια της Παρασκευής, παρά το γεγονός ότι έχουν, ήδη, εισπράξει την άρνηση του ΥΠΟΙΚ επί των προτεινόμενων αλλαγών. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών διαφάνηκε πως έχουν εξασφαλίσει πλειοψηφίες για συγκεκριμένες αλλαγές στο αρχικό νομοσχέδιο και στη βάση αυτών βαδίζουν προς ψήφισή του, μια τέτοια εξέλιξη, ωστόσο, θα οδηγήσει κατά πάσα πιθανότητα σε αναπομπή του νομοσχεδίου από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση, πλειοψηφικά, στο θέμα του συνολικού ύψους των κρατικών εγγυήσεων, ότι κλειδώνει στο ένα δις, αντί 1,5 δις, που είναι η τελευταία πρόταση της κυβέρνησης.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών ολοκλήρωσε τη συζήτηση των τροπολογιών επί του νομοσχεδίου και του διατάγματος για τις Κυβερνητικές Εγγυήσεις και το νομοσχέδιο θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την Παρασκευή προς ψήφιση, δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Αγγελος Βότσης, μετά το πέρας της χθεσινής τηλεδιάσκεψης.

Το θέμα των φορολογικών κινήτρων για μείωση των ενοικίων, αλλά και το θέμα της έκδοσης κουπονιών από τις ταξιδιωτικές εταιρείες για ταξίδια, που έχουν ακυρωθεί, θα συζητηθούν ξανά αύριο σε νέα συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ