Πώς αντιδρούν κύριοι παίκτες της αγοράς στα νέα μέτρα

Θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στο νέο πακέτο μέτρων στήριξης της Κυβέρνησης για την οικονομία οι παράγοντες της αγοράς.

Μετά από βδομάδες αναμονής για τα πρόσθετα μέτρα στήριξης της οικονομίας, θερμή υποδοχή επιφύλαξαν στην ανακοίνωση τους, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κύριοι παράγοντες της αγοράς. ​​

Θαραλλέα, ισχυρή και ολιστική η δέσμη μέτρων λέει η ΟΕΒ
Σε δηλώσεις του στο EconomyToday o Γενικός Διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Μιχάλης Αντωνίου, χαρακτήρισε ως θαρραλέα, ισχυρή και ολιστική τη δέσμη μέτρων που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο διάγγελμά του. Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ σε αναμονή των τεχνικών λεπτομερειών των νέων μέτρων οικονομικής στήριξης, αναφέρει ότι θα ταχθεί στο πλευρό των επιχειρήσεων για την βέλτιστη αξιοποίηση τους με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας. 

«Τα εργαλεία τα οποία θα δοθούν και αναμένονται οι λεπτομέρειές τους από τον Υπουργό Οικονομικών, θα υποβοηθήσουν την επιβίωση και επαναλειτουργία των επιχειρήσεων» ανέφερε ο κ. Αντωνίου. Τα μέτρα είτε αυτά αφορούν πρόσβαση σε δανεισμό, είτε εξασφάλιση χαριστικών παροχών  είτε παροχή δανειστικών επιδοτήσεων τα μέτρα είναι αναγκαία για την επαναφορά της οικονομικής δραστηριότητας σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ο πρόεδρος της ΟΕΒ δήλωσε ότι «Το πιο αισιόδοξο κομμάτι της χθεσινής ανακοίνωσης είναι ότι διατηρείται ανέπαφος ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του κράτους,  ο οποίος επί της ουσίας θα αποφέρει την οικονομική μεγέθυνση στο κράτος.» 
Σε γενικές γραμμές η άποψη της ΟΕΒ, είναι ότι το τρίπτυχο της επιτυχίας είναι η συνέχιση του αναπτυξιακού προγράμματος του κράτους,  η δημοσιονομική στήριξη της κυβέρνησης και η διατήρηση της ενθαρρυντικής επιδημιολογικής εικόνας θα επιφέρουν την ανάκαμψη της οικονομίας.

Πολύ δυνατή χαρακτηρίζει την δέσμη μέτρων το ΚΕΒΕ 
Σε ανακοίνωσή του το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο χαρακτηρίζει πολύ δυνατό το πακέτο στήριξης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι, «Ανταποκρίνεται πλήρως στις τρέχουσες ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, των επιχειρήσεων και των εργοδοτουμένων τους. Περιλαμβάνει όλες τις εισηγήσεις που υπέβαλε ο ΚΕΒΕ στο υπόμνημά του».

ΣΕΛΚ: Ουσιαστική η οικονομική στήριξη της Κυβέρνησης 
Όπως αναφέρεται στο ΚΥΠΕ, ο Σύνδεσμος Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου εκτιμά ότι, τόσο το εύρος, όσο και το οικονομικό μέγεθος των μέτρων που εξαγγέλθηκαν μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις με πολλαπλούς ή και εναλλακτικούς τρόπους, προκειμένου να αντλήσουν πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν τη λειτουργία τους βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα.
 
Ο ΣΕΛΚ προτίθεται να εξετάσει με προσοχή τις λεπτομερείς πρόνοιες των μέτρων, όταν αυτές γνωστοποιηθούν και ακολούθως θα εκφράσει τις απόψεις του με γνώμονα την όσο το δυνατό πιο αποτελεσματική και πρακτική εφαρμογή των μέτρων προς όφελος της οικονομίας τάχιστα και ορθολογιστικά.
 
Για το λόγο αυτό, ο ΣΕΛΚ απευθύνει για άλλη μια φορά έκκληση στην Κυβέρνηση και στη Βουλή όπως συνεργαστούν με σκοπό την ταχεία υλοποίηση των μέτρων, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι να μπορέσουν να επαναδραστηριοποιηθούν πλήρως σε σύντομο χρονικό διάστημα.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ