Το κλείσιμο των επιχειρήσεων έφερε άσχημες επιπτώσεις στην οικονομία

Η επίπτωση θα αρχίσει να εξασθενεί με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Μια από τις σημαντικότερες ετήσιες (ΕαΕ) μειώσεις του τον Απρίλιο του 2020 κατέγραψε ο Σύνθετος Προπορευόμενος Οικονομικός Δείκτης (ΣΠΟΔ) της Κύπρου, φτάνοντας το -7.6%.

Ο δείκτης έφτασε σε επίπεδο 104.4, με βάση τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Η πτώση αυτή οφείλεται στο προσωρινό κλείσιμο των επιχειρήσεων και την επιβολή προσωρινών περιοριστικών μέτρων σε τομείς της οικονομικής δραστηριότητας τόσο σε διεθνές όσο και σε εγχώριο επίπεδο. 

Σε εγχώριο επίπεδο, προκαταρκτικά στοιχεία για τον όγκο λιανικών πωλήσεων και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας υποδεικνύουν τη καταγραφή σημαντικών αρνητικών ετήσιων ρυθμών μεγέθυνσης για τον Απρίλιο και Μάιο του 2020. 

Επιπλέον, μεταξύ των μέτρων που ελήφθησαν, η απαγόρευση εισόδου στη κυπριακή Δημοκρατία είχε ως αποτέλεσμα μηδενικές αφίξεις τουριστών και ως εκ τούτου, κανένα εισόδημα από τον τουρισμό για τους συγκεκριμένους μήνες. 

Παρά ταύτα, με την άρση των μέτρων και την ομαλή μετάβαση στην κανονικότητα, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στη ζώνη του ευρώ ο οποίος κατέγραψε την ισχυρότερη μηνιαία μείωση του τον Απρίλιο του 2020, φαίνεται να παρουσιάζει κάποια σημάδια βελτίωσης το Μάιο του 2020. 

Παράλληλα, οι αυξημένες συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες σε συνδυασμό με τα χαμηλά ετήσια επίπεδα της τιμής του πετρελαίου τον Απρίλιο και Μάιο του 2020 σηματοδοτούν τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας.

Επιγραμματικά, το «κλείσιμο» της οικονομίας στην Κύπρο οδήγησε στην καταγραφή μιας εκ των σημαντικότερων αρνητικών ετήσιων πιέσεων του Δείκτη ΣΠΟΔ τον Απρίλιο του 2020, η οποία αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αισθητή στο δεύτερο τρίμηνο του 2020.

Εντούτοις, η σημαντική αυτή επίπτωση θα αρχίσει να εξασθενεί με την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως  ​διαφαίνεται από τον Προκαταρκτικό Δείκτη του Μαΐου 202 .

Περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με τη μεθοδολογία για τη δημιουργία του Δείκτη ΣΠΟΔ βρίσκονται στη ιστοσελίδα: http://www.ucy.ac.cy/erc/el/.:

Σημειώνεται ότι ο Προκαταρκτικός Δείκτης (flash estimate) του Μαΐου κατασκευάστηκε στη βάση διαθεσιμότητας του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος της ζώνης του ευρώ, της τιμής του πετρελαίου (Brent Crude) και των υψηλής συχνότητας δεδομένων του όγκου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για το μήνα Μάιο, ενώ οι υπόλοιπες συνιστώσες του εκτιμήθηκαν από το ΚΟΕ στη βάση των τελευταίων διαθέσιμων πληροφοριών σε μια σειρά οικονομικών δεικτών. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ