Ανοίγει η συζήτηση για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός νέου, εκσυγχρονιστικού αυτοδιοικητικού μοντέλου.

Ανοίγει η συζήτηση για την μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά από μια ολόκληρη δεκαετία καθυστερήσεων. 

Σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής χαιρετίζει την έναρξη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, τονίζοντας ότι πλέον παραδεκτό από όλους πως αποτελεί αδήριτη ανάγκη μα πάνω απ’ όλα αυτή τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια τη ζητά πλέον επιτακτικά η κοινωνία. 

Όπως σημειώνει, ζητούμενο είναι η δημιουργία ενός νέου, εκσυγχρονιστικού αυτοδιοικητικού μοντέλου, βιώσιμου οικονομικά και διοικητικά αυτόνομου που θα έχει δυνατότητες προσφοράς ποιοτικών υπηρεσιών προς τους πολίτες στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, υπογραμμίζοντας ότι πλέον οι συνθήκες ωρίμασαν και η μεταρρύθμιση μπορεί και πρέπει να εφαρμοστεί.

“Η νέα μορφή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των 17 Δήμων και των 32 συμπλεγμάτων κοινοτήτων, γίνεται πλέον οικονομικά και διοικητικά αυτόνομη, αποκτά σημαντικές αρμοδιότητες συνοδευόμενες από τους ανάλογους πόρους, ενώ καθίσταται ανθρωποκεντρική, ευέλικτη και αποτελεσματική. Μέσα από τη θέσπιση των νέων Δημοτικών οντοτήτων, τη συμπλεγματοποίηση κοινοτικών αρχών, τη συνένωση των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και στερεών αποβλήτων αλλά και τις συμπλεγματοποιήσεις για παροχή ποιοτικών υπηρεσιών στο χαμηλότερο δυνατό κόστος, δημιουργούμε μία αυτοδιοίκηση που θα βρίσκεται πραγματικά δίπλα στον κάθε πολίτη”, αναφέρει. 

Σύμφωνα με τον κο Νουρή, τα νομοσχέδια όπως και η συμφωνία για τα εργασιακά θέματα των εργαζομένων στη Τοπική Αυτοδιοίκηση που ήδη υπεγράφη και τα συνοδεύει, είναι προϊόν εξαντλητικού διαλόγου με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και ιδιαίτερα με την Ένωση Δήμων, την Ένωση Κοινοτήτων αλλά και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, η συμβολή των οποίων στη διαμόρφωση των τελικών κειμένων υπήρξε σημαντική και καταλυτική και τους οποίους θέλουμε θερμά να ευχαριστήσουμε για την υπεύθυνη στάση που επέδειξαν.

“Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι το πνεύμα συναντίληψης και συνεργασίας που κυριάρχησε καθ’ όλη τη διάρκεια των διαβουλεύσεων που προηγήθηκαν, τόσο με τις πολιτικές δυνάμεις όσο και με τους εταίρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, θα συνεχιστεί, ώστε να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο για μια μεταρρύθμιση στην υπηρεσία του πολίτη. Μετά τη σημερινή ιστορική εφαρμογή της δεύτερης φάσης του ΓΕΣΥ, προχωρούμε σε ακόμα μια σημαντική μεταρρύθμιση για τον τόπο μας, αυτή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, καταλήγει. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ