Την Τετάρτη στην Βουλή για τα €220 εκατ.

Ο Υπουργός Οικονομικών μετά την σημερινή συνάντησή του με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής αναφέρει ότι την Τετάρτη θα κατατεθεί ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός στην Βουλή.

Εντός των ημερών, και πιθανότατα την ερχόμενη Τετάρτη, θα κατατεθεί στη Βουλή συμπληρωματικός προϋπολογισμός ύψους €220 εκατομμυρίων, που αφορά €120 εκατ. των σχεδίων του Υπουργείου Εργασίας για στήριξη επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας και €100 εκατ. για το σχέδιο απευθείας επιδότησης επιχειρήσεων και αυτοτελώς εργαζομένων λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
Ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών για το δεύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας, ο κ. Πετρίδης είπε ότι τα υπόλοιπα μέτρα ήτοι, η παραχώρηση εγγυήσεων €500 εκατ προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για δανειοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επιχειρήσεων μεσαίας κεφαλαιοποίησης, η παραχώρηση €400 εκατ προς το Ταμείο Επιχειρηματικότητας Κύπρου, καθώς και η συμμετοχή της Κύπρου με εγγυήσεις €32 εκατ προς το νέο Πανευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων της ΕΤΕπ, δεν χρειάζονται έγκρισης της Βουλής.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι θα πραγματοποιηθεί αύριο συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τις τράπεζες για το θέμα των δανειοδοτήσεων, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 

«Αυτό το πακέτο είναι ένα πακέτο - γέφυρα το οποίο συνάδει μάλιστα με τη νέα εποχή που αγορά στην άρση των μέτρων και την επανεκκίνηση της οικονομίας», είπε ο κ. Πετρίδης τόσο στις αναφορές του ενώπιον των βουλευτών όσο και στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας.
 
«Σημασία έχει πως γυρίζουμε σελίδα, προχωράμε μπροστά, επαναδραστηριοποιείται η οικονομία αρχίζουν οι μηχανές να ξαναδουλεύουν και το κράτος η Βουλή είναι εδώ για να πάμε μπροστά», είπε, προσθέτοντας ότι ήδη το πακέτο απεστάλη στη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού προς έγκριση.
 
 Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης διαβεβαίωσε πως η Επιτροπή θα εξετάσει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό το συντομότερο δυνατό με στόχο τη διοχέτευση της ρευστότητας στην αγορά σύντομα.
 
«Δεν μπήκαμε στο να παρελθοντολήγει κανένας, ούτε ο Υπουργός ούτε τα κόμματα. Το κάθε κόμμα βεβαίως έχει την πολιτική θέση για την όλη εξέλιξη της διαδικασίας παροχής ρευστότητας προς τις επιχειρήσεις, μπορεί να κάνει την κριτική του, και θα την κάνουμε την ώρα που πρέπει. Σήμερα ο στόχος ήταν να δούμε τον συντομότερο τρόπο να διοχετευθεί στην αγορά χρήμα, ρευστότητα για να αντιμετωπιστεί  η κρίση του κορωνοϊού και θεωρώ ότι είναι προς τιμήν της Επιτροπής ότι δεν μπήκαμε στην οποιαδήποτε επίρριψη ευθυνών, αυτό μπορεί να το κάνει καθένας από μας σε άλλο επίπεδο», είπε.
 
Ενημερώνοντας την Επιτροπή Οικονομικών για το νέο πακέτο μέτρων ο κ. Πετρίδης είπε πως το Υπουργικό μπορεί μέχρι την επόμενη Τετάρτη να εγκρίνει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.
 
«Πρόθεσή μου αν υπάρχει σύμφωνη γνώμη από τη Βουλή να καταθέσουμε εντός των ημερών συμπληρωματικό προϋπολογισμό, που θα καλύπτει και τα νέα σχέδια του Υπουργείου Εργασίας και μέρος της απευθείας επιδότησης των επιχειρήσεων», είπε.
 
Όπως αναφέρεται στο ΚΥΠΕ, αναφορικά με το σχέδιο επιδότησης επιτοκίου επιχειρηματικών δανείων, ο κ. Πετρίδης είπε πως εκτιμάται ότι θα στοιχίσει στην κυβέρνηση €180 εκατ., προσθέτοντας πως το κονδύλι αυτό θα περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2021 και στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2023, αφού η κεφαλαιοποίηση των τόκων γίνεται μια φορά τον χρόνο με την πρώτη καταβολή να αναμένεται στο τέλος Μαρτίου 2021.
 
Παράλληλα, είπε πως η επιδότηση επιτοκίων για στεγαστικά δάνεια αποτιμάται στα €45 εκατ. και υπολογίστηκε στη βάση των νέων στεγαστικών δανείων που δόθηκαν το 2019. Ο κ. Πετρίδης κατέστησε σαφές ότι η επιδότηση στεγαστικών δανείων αφορά σε δάνεια ύψους €300.000 και αποκλειστικά για σκοπούς αγοράς κύριας κατοικίας.
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ