Ζυμώσεις για τα νέα σχέδια στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων

Την Παρασκευή στο Προεδρικό ευρεία σύσκεψη φορέων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν αύριο στο Προεδρικό Μέγαρο ζητήματα που αφορούν την επόμενη φάση της επανεκκίνησης της οικονομίας και της στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων από το κράτος. 

Σε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, παρουσία των Υπουργών Οικονομικών, Εργασίας με την συμμετοχή των οργανώσεων ΟΕΒ, ΚΕΒΕ, ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ACTA, αναμένεται να τεθεί ένα συγκεκριμένο πλαίσιο διαλόγου, σχετικά με την επόμενη ημέρα. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του Economy Today, το εν λόγω πλαίσιο αναμένεται να είναι περιορισμένο πλην στοχευμένο και με σαφείς κατευθύνσεις, ενώ το νέο πακέτο στήριξης που προωθεί το Υπουργείο Εργασίας θα είναι πιο “μαζεμένο” όσον αφορά στις δαπάνες, αλλά με πολύ πιο συγκεκριμένη στόχευση. 

Η διάρκειά του, όπως έχει ανακοινωθεί, θα είναι για 3+1 μήνες, δηλαδή από τον Ιούλιο μέχρι και τον Οκτώβριο. 

Επί της ουσίας θα αποτελεί την μετεξέλιξη των τριών Ειδικών Σχεδίων των προηγούμενων μηνών, διαμορφωμένο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται χωρίς σπατάλες αλλά και χωρίς ολιγωρίες στις νέες ανάγκες. Αυτό φαίνεται να το αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, λέγοντας ότι αυτή η προσέγγιση είναι λογική, καθώς έχει πλέον περάσει το δύσκολο πρώτο κύμα και πλέον θα πρέπει να δοθεί στήριξη σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους για τους οποίους οι επανεκκίνηση είναι δυσκολότερη.

Εξάλλου, μετά τς δημοσιονομικές πιέσεις που δέχεται ο κρατικός κορβανάς και την αύξηση του δημόσιο χρέους, ουδείς επιθυμεί τα όποια κονδύλια να πέσουν σε “μαύρες τρύπες”, ήτοι επιχειρήσεις που θα βάλουν έτσι κι αλλιώς λουκέτο, αλλά να αξιοποιηθούν σωστά και ορθολογιστικά σε όσους θα στηρίξουν την οικονομία απασχολώντας εργαζόμενους την επόμενη ημέρα. 

Οι συζητήσεις ανάμεσα σε εργοδότες, εργαζόμενους και Κυβέρνηση διεξάγονται σε πολύ καλό κλίμα και φαίνεται ότι η κατανόηση και η συναίνεση κυριαρχούν, με στόχο το επόμενο διάστημα ο διάλογος να εντατικοποιηθεί. 

“Κάποιες επιχειρήσεις ίσως να μην τα καταφέρουν”

Μιλώντας στο Economy Today ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής αποτιμά τα Ειδικά Σχέδια ως θετικά και αποδοτικά και μεταφέρει το μήνυμα εκ μέρους των μελών του Επιμελητηρίου ότι βοήθησαν αρκετά στο να ελαφρύνει το μισθολογικό κόστος για τον επιχειρηματία. 

Εκείνο που αναμένεται να ζητήσουν οι εργοδότες είναι την συνέχιση των Σχεδίων, έστω και με άλλη, πιο περιορισμένη μορφή, καθώς η στήριξη για λίγους μήνες ακόμα θα βοηθήσει να αποφευχθούν κλεισίματα επιχειρήσεων και άρα αύξηση των ανέργων. 

Παράλληλα, τονίζει, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πιο προσεκτικά και να μελετηθεί με έναν διαφορετικό και πιο ενισχυμένο φακό. 

“Από κάποιες συντεχνίες, ίσως γίνεται κάποιος λόγος για απολύσεις και μειώσεις μισθών, αλλά αυτές ήταν πολύ λίγες, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των εργοδοτών που μπήκαν στο Σχέδιο, συμπλήρωναν το υπόλοιπο του μισθού των εργαζομένων από τα ταμεία τους. Μπορεί κάποιοι λίγοι να μην μπόρεσαν κατά την διάρκεια των περιορισμών, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πάμε για μειώσεις μισθών”, εξηγεί. 

Ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση της ανεργίας για τον μήνα Απρίλιο, εν μέσω των περιορισμών λόγω κορωνοϊού, ο κος Τσιακκής απάντησε ότι αυτή ίσως οφείλεται σε κάποιες τουριστικές επιχειρήσεις που άρχισαν να στελεχώνουν τις δομές τους, αλλά τους πρόλαβε η κρίση κι έπρεπε να αποδεσμεύσουν εκ νέου το προσωπικό. 

“Είναι πάντως πολύ πιθανό κάποιες επιχειρήσεις να μην τα καταφέρουν. Επιβίωσαν το 2013 με πολλή δυσκολία πιστεύοντας ότι θα ορθοποδούσαν και ήρθε και τις βρήκε μια κρίση χειρότερη από την προηγούμενη. Γι’ αυτό ζητούσαμε επειγόντως μέτρα για στήριξη της ρευστότητας”, σημειώνει

“Να τηρηθούν οι συλλογικές συμβάσεις”

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας, μιλώντας στο Economy Today αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι θα ανηφορίσουν το λόφο του Προεδρικού για να περιγράψουν την εμπειρία τους για το πώς οι ίδιοι βίωσαν την εφαρμογή των Ειδικών Σχεδίων, τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν και την στόχευση που θα πρέπει να έχουν τα νέα μέτρα στήριξης. 

“Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει σαφής στόχευση, ανάλογα με την δυνατότητα ή την αδυναμία των κλάδων ή των επιχειρήσεων να επαναδραστηριοποιηθούν”, αναφέρει. 

Ωστόσο, επισημαίνει ότι η κοινή αγωνία εργοδοτών και εργαζομένων θα πρέπει να είναι αφενός να διατηρηθεί το ανθρώπινο δυναμικό χωρίς απολύσεις, αλλά και να τηρηθούν πιστά οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, πέραν των επιδομάτων και των μέτρων. 

Σχεδιασμοί και από τους ταξιδιωτικούς πράκτορες

Σημαντική αναμένεται να είναι και η συμμετοχή στην σύσκεψη του Προεδρικού, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ταξιδιωτικών πρακτόρων (ACTA). 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Βασίλη Σταματάρη, η συμμετοχή τους έρχεται μετά από δική τους πρωτοβουλία, καθώς θα πρέπει να γίνουν σχεδιασμοί για την επόμενη ημέρα και γι’ αυτό τον κλάδο.

“Έχουμε την προσδοκία ότι ο κλάδος μας θα στηριχθεί στον βαθμό που δύναται από την Κυβέρνηση. Θα πρέπει να γίνουν οι δέουσες ενέργειες ώστε να προστατευτεί από τις συνέπειες του κορωνοιού. Μπορεί ως μέγεθος να μην είμαστε τόσο μεγάλος ως κλάδος, σε σχέση με άλλους, αλλά η συμβολή μας στον τουρισμό είναι σημαντική και δεν θα μπορούσαμε να λείπουμε από μια τέτοια συνάντηση”, καταλήγει. 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ