Τι λένε για τα μέτρα οικονομολόγοι και εμπλεκόμενοι φορείς

Η λέξη στόχευση χαρακτηρίζει τις πρώτες αντιδράσεις για τα νέα κυβερνητικά πακέτα στήριξης οικονομικών αναλυτών και εμπλεκόμενων οικονομικών φορέων.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Οι πληροφορίες, για περισσότερη στόχευση και αυστηρότερους ελέγχους, που υπήρχαν κατά τις πολυήμερες συζητήσεις γύρω από την σύνταξη της νέας δέσμης μέτρων οικονομικής στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων, επιβεβαιώθηκαν κατά την σημερινή ανακοίνωση των μέτρων από τον Υπουργό Οικονομικών και την Υπουργό Εργασίας.

Μιλώντας στο EconomyToday, ο οικονομολόγος Τάσος Γιασεμίδης, σχολιάζει ότι είναι μία τα σχέδια είναι περισσότερο στοχευμένα προς την τουριστική βιομηχανία η οποία αυτή τη στιγμή φαίνεται να αντιμετωπίζει τις περισσότερες προκλήσεις.

Ο κ. Γιασεμίδης εντοπίζει ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ τουριστικών μονάδων που θα επαναδραστηριοποιηθούν και αυτών που θα παραμείνουν κλειστές ενδεχομένως παρέχοντας κίνητρα για τη δραστηριοποίηση τους.

Στα σχέδια συμπεριλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες είτε παραμένουν κλειστές λόγω διαταγμάτων, είτε έχουν υποστεί μείωση στα εισοδήματα τους πέραν του 40% του κύκλου εργασιών, ποσοστό που αποτελεί κριτήριο και για την τουριστική βιομηχανία. Συγκεκριμένοι κλάδοι όπως το λιανεμπόριο και η οικοδομική βιομηχανία έχουν εξαιρεθεί από τα σχέδια στήριξης.

Ο κ. Γιασεμίδης σημειώνει ότι τα σχέδια διέπονται από περαιτέρω στόχευση κάτι που ήταν αναμενόμενο, πρώτα λόγω της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών και κατά δεύτερο για να αποτραπούν οποιαδήποτε φαινόμενα εκμετάλλευσης τους. Πλέον η μείωση στον κύκλο εργασιών θα πρέπει να επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητο λογιστή ώστε να είναι δυνατή η αίτηση. Η παράμετρος αυτή δεν υπήρχε στα προηγούμενα σχέδια λόγω του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση ήθελε να κινηθεί το συντομότερο δυνατό, όμως με βάσει τα διατάγματα έχει το δικαίωμα να απαιτήσει πίσω τη χορηγία αν μεταγενέστερα εξακριβωθεί ότι ο λήπτης δεν πληρούσε τα κριτήρια.

Επιπλέον μια άλλη διαφοροποίηση είναι ότι οι χορηγίες θα δοθούν στους εργοδότες, οι οποίοι πρέπει να καταβάλουν τους μισθούς στους εργαζόμενους, εν αντιθέσει με τα προηγούμενα σχέδια κατά τα οποία η χορηγία πήγαινε κατευθείαν στους εργοδοτούμενους μειώνοντας το διοικητικό κόστος της διαδικασίας αλλά αυξάνοντας την αναγκαιότητα καλύτερου ελέγχου.

Σε επικοινωνία που υπήρξε επίσης με το Economy Today, o οικονομολόγος Γιώργος Θεοχαρίδης, ως πρώτη ανάγνωση των μέτρων κρίνει ως θετική την νέα δέσμη μέτρων. Σημειώνει ότι στα προηγούμενα μέτρα υπήρχε  ξεκάθαρα μια οριζόντια στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, ενώ τώρα λόγω των περιορισμένων πόρων του κράτους, έχει γίνει στόχευση εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο.

Ο κ. Θεοχαρίδης προσθέτει ότι ο τουριστικός τομέας είναι ο τομέας που έχει πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, κι ως εκ τούτου αποτελεί τον κύριο αποδέκτη των μέτρων στήριξης.

Τα σχέδια στήριξης φαίνεται ότι είναι αποτέλεσμα υπολογισμών του κράτους σε σχέση με τους τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο, με τον Οκτώβρη να φαίνεται ως το τέλος του χρονοδιαγράμματος για την οικονομική στήριξη.

Έγιναν και οι πρώτες σφυγμομετρήσεις για τα μέτρα από τους εμπλεκόμενους οικονομικούς φορείς του τόπου.

Ο κ. Λεωνίδας Πασχαλίδης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου αναφέρει ότι μέσα στα πλαίσια του ρεαλισμού και της κατανόησης ότι τα δημόσια οικονομικά δεν είναι ανεξάντλητα, τα μέτρα είναι ικανοποιητικά. Πρόσθεσε ότι θέση του ΚΕΒΕ ήταν η στήριξη να είχε μια πιο οριζόντια στόχευση.

Η πρώτη αντίδραση από την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων μέσω του κ. Κώστα Χριστοφίδη, αναπληρωτή Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ, είναι ότι τα μέτρα είναι μέσα στα πλαίσια της λογικής. Ωστόσο, κάποιοι κλάδοι της οικονομικής δραστηριότητας εξαιρούνται, κάτι το οποίο θα πρέπει να αναλυθεί μόλις εκδοθούν και περαιτέρω λεπτομέρειες των σχεδίων.

Ο κ. Στέφανος Κουρσάρης, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Οργάνωσης Βιοτεχνών Επαγγελματιών Καταστηματαρχών, έχει σημειώσει ότι η Π.Ο.Β.Ε.Κ δεν είχε λάβει μέρος στις διαβουλεύσεις που είχαν γίνει για την θέσπιση των νέων μέτρων στήριξης. Ο κ. Κουρσάρης, ανέφερε ότι διατηρεί τις επιφυλάξεις του για τα ζητήματα της στόχευσης των μέτρων, αφού πολλές επιχειρήσεις παραμένουν εκτός των σχεδίων. Επίσης, τονίζει εξ’ αρχής ότι δεν θέλει λόγω των προϋποθέσεων των μέτρων, να γίνουν γραφειοκρατικές και χρονοβόρες διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν τους εργοδότες στην λήψη «διαφορετικών αποφάσεων».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ