Προς νέο εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας

Αναγκαίο να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας μετά την κρίση.

Επιμέλεια: Χρήστος Μιχάλαρος

Προς ένα νέο, εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας θα πρέπει να προσανατολιστεί άμεσα η Κύπρος, προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να μετασχηματιστεί για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του μέλλοντος, σύμφωνα με τον οικονομολόγο στο Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου Γιώργο Συρίχα. 

Μιλώντας στο οικονομικό ένθετο “Economy Today” της εκπομπής “Μεσημέρι και κάτι” του ΣΙΓΜΑ ο κος Συρίχας κληθείς να σχολιάσει την επόμενη ημέρα για την οικονομία, με αφορμή τα εργασιακά, σημείωσε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν, ελήφθησαν για να αποτραπεί μια νέα μόνιμη κρίση, καθώς όλες οι υποθέσεις εργασίας παγκοσμίως προβλέπουν ότι ο υγειονομικός κίνδυνος θα παρέλθει και οι οικονομίες θα ανακάμψουν. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να γίνει σχεδιασμός για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, όχι απλώς για διασφάλιση των ήδη υφιστάμενων. 

“Θα πρέπει να ετοιμαζόμαστε ώστε να ετοιμάσουμε ένα εθνικό σχέδιο ανάκαμψης για να μπορέσουμε να αντλήσουμε πόρους από αυτό το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -το οποίο συζητείται ακόμα- και θα δώσει άνω των 2,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο, ακριβώς για να μεταμορφώσει την οικονομία και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να αντλήσουμε αυτά τα κεφάλαια, δηλαδή να ετοιμάσουμε ένα σχέδιο που να είναι συμβατό με τις επιδιώξεις της ΕΕ. Ποιες είναι αυτές; Η δημιουργία μιας πράσινης, ψηφιακής οικονομίας που να είναι ανθεκτική στις επόμενες κρίσεις. Αυτό το πλάνο πρέπει να το έχουμε έτοιμο μέχρι τον Οκτώβριο”, είπε. 

Στην ερώτηση αν υπάρχουν οι υποδομές και η κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού για να γίνει κάτι τέτοιο, ο κος Συρίχας απάντησε θετικά, κι έφερε ως αναγκαίο παράδειγμα που αξίζει να στραφεί η οικονομία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιπλέον, ανέφερε ότι το νέο πακέτο που ανακοινώθηκε “ξέφυγε” σε σχέση με τα προηγούμενα, υπό την έννοια ότι αντί για την καθολική και οριζόντια στήριξη της οικονομίας, ήταν πιο στοχευμένο και μικρότερο, ενώ βασικό στοιχείο είναι η επικέντρωση στον τουριστικό τομέα που έχει πληγεί περισσότερο. 

“Αυτό είναι κατανοητό για δύο λόγους: πρώτον, το Υπουργείο Οικονομικών θέλει να συμμαζέψει το κόστος για να μπορεί να δημιουργηθεί ένα μαξιλάρι στο μέλλον και δεύτερον επανεκκινεί η οικονομία και ευελπιστούμε ότι θα τρέξει με γρηγορότερους ρυθμούς”, είπε. 

Όπως είπε, πλέον έχει γίνει επιλογή των τομέων που στηρίζονται κι έχουν θεσπιστεί αυστηρότερα κριτήρια, όπως η μείωση του κύκλου εργασιών η οποία πρέπει να ανέρχεται σε άνω του 40%.

Τόνισε δε ότι με αυτά δίνεται ένα μικρό κίνητρο, ειδικά στον τουριστικό τομέα, ώστε να λειτουργήσει παρά να μείνουν κλειστές οι ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά εξέφρασε την άποψη ότι ίσως χρειάζονταν μεγαλύτερα κίνητρα, καθώς τα πάγια έξοδα τρέχουν σε σχέση με τα λειτουργικά που εξαρτώνται από το άνοιγμα ή μη. 

“Με αυτό, θα κυκλοφορήσει το χρήμα και θα επωφεληθούν κι άλλες μονάδες που είναι συνδεδεμένες με τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις”, ανέφερε. 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ