Γιατί το κράτος δεν μπορεί να εισπράξει όλους τους φόρους;

Τα χρωστούμενα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Ένα ευρύ φάσμα λόγων, μεταξύ αυτών τα «παραθυράκια» στην φορολογική νομοθεσία, ο μη εντοπισμός των οφειλετών από τις αρμόδιες Αρχές και η γραφειοκρατία ευθύνονται για την αδυναμία του κράτους να εισπράξει φόρους, οι οποίοι ξεπερνούν σε συνολικό ύψος το €1,5 δισ.

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Άγγελος Βότσης ανέφερε ότι πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων, εξ ου και το τροποποιητικό νομοσχέδιο που συζητήθηκε στην Επιτροπή και το οποίο στοχεύει στη βελτίωση της φοροεισπρακτικής ικανότητας τους κράτους.

Σύμφωνα με τον κο Βότση, εξετάζονται διάφορες λύσεις προκειμένου να μπορέσει το κράτος να εισπράξει τα χρωστούμενα, αλλά και να μην δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές, όπως οι πληρωμές με κάρτα προκειμένου να καταγράφονται οι συναλλαγές.

Επιπλέον, τόνισε την σημαντικότητα των απροειδοποίητων ελέγχων που προβλέπονται από την τροποποιημένη νομοθεσία, ώστε η κάθε επιχείρηση να αναγκαστεί να είναι πολύ προσεκτική σε σχέση με τυχόν απόκρυψη στοιχείων.

«Όταν υπάρχει η υποψία για απροειδοποίητο έλεγχο, από μόνη της δημιουργεί αναστολές στο να προβεί κανείς σε αυτές τις κινήσεις», τόνισε.

Σύμφωνα με τον κο Βότση, άλλο ένα σημείο το οποίο εγείρεται είναι η ποινική ευθύνη των διευθυντών των εταιριών, σε περίπτωση που διαπιστωθεί παράβαση στην υποβολή φορολογικής δήλωσης ή στην μη συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις προς το κράτος, κάτι που βρίσκει αντιστάσεις εκ μέρους του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου (ΣΕΛΚ) και του Δικηγορικού Συλλόγου.

«Βλέπω να ψηφίζουμε τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου και να μείνει για επόμενη συζήτηση το κομμάτι με τις ευθύνες των διευθυντών», ανέφερε.

Ερωτηθείς σχετικά με τις ποινές που προβλέπονται σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με την φορολογική νομοθεσία και κατά πόσο αυτές είναι αποτρεπτικές, ο κος Βότσης εξέφρασε την άποψη ότι οι ποινές παίζουν ασφαλώς τον δικό τους ρόλο.

«Στον ΦΠΑ υπάρχει ποινική διαδικασία και μπορεί να καταλήγει εκεί, το ζήτημα όμως είναι να μην φτάσουμε σε μια τόσο σοβαρή ποινή. Στόχος είναι, με τους τρόπους που προαναφέραμε, να υποχρεωθούν όλοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση, εκτός από συνταξιούχους και όσους άλλους εξαιρεθούν με σχετικό διάταγμα του Υπουργού. Άρα ο Φόρος Εισοδήματος θα έχει εικόνα για όλο τον κόσμο και θα μπορεί να επικεντρωθεί σε διάφορες κατηγορίες, οι οποίες ενδεχομένως να μην ελέγχονται όπως πρέπει μέχρι σήμερα. Ο Έφορος Φορολογίας θα μπορεί να κάνει καλύτερα την δουλειά του», κατέληξε.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ