Κρίνονται πολλά για τις μελλοντικές σχέσεις με Ρωσία

Στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που καταβάλλονται σε εταιρείες στην Κύπρο.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Καθοριστική για τις οικονομικές και επιχειρηματικές σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας είναι η σημερινή μέρα, καθώς σε τηλεδιάσκεψη θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση της Ρωσικής Ομοσπονδίας για αλλαγή της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ των δύο χώρων.

Στόχος της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι να μπορεί να φορολογεί μερίσματα και εισοδήματα από τόκους που καταβάλλονται σε εταιρείες στην Κύπρο, σε ποσοστό μέχρι 15%, αν ο τελικός αποδέκτης είναι κάτοικος Ρωσίας, εξέλιξη, η οποία θα καταστήσει την Κύπρο λιγότερο ελκυστική για Ρώσους επιχειρηματίες.

Η Μόσχα έχει επαναβεβαιώσει εσχάτως, δια του Υπουργού Εξωτερικών της Σεργκέϊ Λαβρόφ, ότι ανάλογα αιτήματα θα προωθηθούν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες με τις οποίες διατηρεί ανάλογες συμφωνίες. 

Από που προκύπτουν οι αλλαγές

Οι θέσεις της Ρωσίας είναι απότοκο των αλλαγών που υπήρξαν στο γεωπολιτικό περιβάλλον και εκφράζουν την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην αυξανόμενη αμερικάνικη επιρροή στο νησί.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει ανάμεσα τόσο σε επίπεδο Υπουργού Οικονομικών, όσο και σε επίπεδο ιδιωτών παρόχων επαγγελματικών υπηρεσιών (λογιστές, δικηγόρους, και παρεμφερών υπηρεσιών). Οι ανησυχίες είναι εύλογες αφού βλέπουν να απειλείται ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που κατέστησαν την Κύπρο μία από τις μεγαλύτερες πηγές άμεσων ξένων επενδύσεων στην Κύπρο.

Ποιες είναι οι κυπριακές επιδιώξεις

Η κυπριακή διαπραγματευτική ομάδα θα θέσει ως προτεραιότητα στην σημερινή συνάντηση να διαφυλαχθεί η ανταγωνιστικότητά της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το να λάβουν το ίδιο αίτημα οι κύριοι ανταγωνιστές της, η Μάλτα και το Λουξεμβούργο. Θα ασκηθούν περαιτέρω πιέσεις ώστε τα αιτήματα να σταλούν από την ρωσική κυβέρνηση και σε όσους εποφθαλμιούν τις σημερινές ρωσικές ξένες επενδύσεις της Κύπρου, δηλαδή η Ολλανδία και η Ελβετία.

Σημαντικός στόχος της κυπριακής διαπραγματευτικής ομάδας είναι και χρονική εφαρμογή των αλλαγών. Ιδανικό σενάριο και επιδίωξη της Κύπρου είναι οι αλλαγές να τεθούν σε ισχύ ταυτόχρονα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλά θα εξαρτηθούν επίσης από τη δυνατότητα της Κύπρου να ενισχύσει άλλα πλεονεκτήματα που διαθέτει.

Οι όποιες αλλαγές αποφασιστούν, θα έχουν ισχύ από την 1 Ιανουαρίου 2021. Θεωρείται πως θα αποτελέσουν ορόσημο για τις σχέσεις των δύο χωρών, αφού στη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας είχαν βασιστεί σε οι επιχειρηματικοί δεσμοί που δημιουργήθηκαν τα τελευταία χρόνια που είχαν ως αποτέλεσμα πολλές ρωσικές εταιρείες να μεταφέρουν την έδρα τους στο νησί και ένα κομμάτι της κυπριακής οικονομίας να απασχολείται γύρω από τις εν λόγω δραστηριότητες.

Της κυπριακής πλευράς στη διαβούλευση θα ηγηθεί ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Παντελή και από πλευράς Ρωσικής Ομοσπονδίας ο υφυπουργός Αλεξέι Σαζάνοβ.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ