Οι κρατικές εγγυήσεις δανείων ήταν στο προσκήνιο 46 χρόνια πριν

Φαίνεται ότι οι κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια προς τον ιδιωτικό τομέα ήταν κάτι το οποίο δεν ήταν πρωτόγνωρο για την κυπριακή οικονομική ιστορία.

Του Ξένιου Μεσαρίτη

Οι κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που θα παραχωρούνταν από τον τραπεζικό τομέα στις επιχειρήσεις απασχόλησαν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα την κυπριακή ειδησεογραφία. Υπήρχε η πεποίθηση ότι ήταν η πρώτη φορά που απασχολούσαν την κυπριακή κοινωνία συζητήσεις για τις κρατικές εγγυήσεις δανείων από τράπεζες. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει, αφού η συζήτηση για κρατικές εγγυήσεις σε δάνεια φαίνεται να έγιναν 46 χρόνια πριν.

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, οι οικονομικές επιπτώσεις της κατάληψης του 1/3 του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, των δολοφονιών και της προσφυγοποίησης του 1/3 του πληθυσμού από τους τόπους τους ήταν πολλαπλασίως δυσμενέστερες από ότι βιώνουμε σήμερα.

Για την αντιμετώπιση της κρίσης, καταρτίστηκε το 1975 το πρώτο Διετές Έκτακτο Σχέδιο Οικονομικής Δράσης, για να ακολουθήσουν ακόμα τρία αργότερα. Τα σχέδια είχαν ως στόχο τους «τη δημιουργία προϋποθέσεων για την αυτοδύναμο οικονομική ανέλιξη και βαθμιαία επάνοδο εις τα προ της εισβολής βιοτικά επίπεδα διά της πλέον ενεργού κινητοποιήσεως και ορθολογιστικότερης αξιοποίησης των εναπομεινάντων οικονομικών πόρων εις τας υπό του κράτους ελεγχόμενες περιοχές». 

Στο δεύτερο Διετές Έκτακτο Σχέδιο Οικονομικής Δράσης, στην ενότητα που αφορούσε την νομισματική και πιστωτική πολιτική του κράτους για αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της εισβολής του 1974 υπήρχε παράγραφος η οποία αναφερόταν στο μέτρο παροχής κρατικών εγγυήσεων. Η παράγραφος, η οποία αναφέρεται στις κρατικές εγγυήσεις είναι η εξής «άλλο μέτρο ενισχυτικό των στόχων της πιστωτικής πολιτικής του Σχεδίου είναι η διατήρηση κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, των σχεδίων παροχής Κυβερνητικών εγγυήσεων για δάνεια τα οποία θα δοθούν από εμπορικές τράπεζες προς συγκεκριμένους τομείς προτεραιότητας του ιδιωτικού τομέα».

 

Τότε, η περίοδος που ακολούθησε τα επιτυχή μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων της εισβολής, ονομάστηκε «οικονομικό θαύμα του 1974». Για τον όρο που χρησιμοποιούσαν οι ξένοι, αναφερόμενοι στην ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας, ο Ανδρέας Πατσαλίδης σημείωνε στην ομιλία του το 1977: «Εάν με τον όρο οικονομικό θαύμα εννοούμε την επιτυχία αποτροπής της πλήρους κατάρρευσης, η οποία φαινόταν να επέρχεται την επόμενη μέρα της εισβολής, και την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας, τότε ο όρος είναι ακριβής».

Σήμερα, ενώ έχει αναβληθεί το σχέδιο που προέβλεπε κρατικές εγγυήσεις για δάνεια που θα εκδίδονταν από τις τράπεζες προς τον ιδιωτικό τομέα αξίζει να αναφερθεί ότι το ζήτημα είχε προκαλέσει τις έντονες διαφωνίες ανάμεσα στα κόμματα και στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα την κατάληξη σε εναλλακτικό σχέδιο για την στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, μέσω επιδότησης των επιτοκίων.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ