Υπουργός Οικονομικών και Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας δηλώνουν συγκρατημένα αισιόδοξοι

Κωνσταντίνος Πετρίδης και Κωνσταντίνος Ηροδότου τοποθετήθηκαν για την κυπριακή αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας.

Πετρίδης: Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις
 
Στις δικές του αναφορές ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε την κρίση που επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού ως την μεγαλύτερη από το οικονομικό κραχ του 1929, τονίζοντας ότι το χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η αβεβαιότητα.
 
Τόνισε πως η Κύπρος επέλεξε από την αρχή μια αυστηρή περιοριστική πολιτική όσον αφορά τις μετακινήσεις και την οικονομική δραστηριότητα, πιστεύοντας πως αυτό θα οδηγούσε σε μια πιο ήπια επίπτωση των οικονομικών επιπτώσεων τουλάχιστον στο μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

 Όπως είπε, η κυβέρνηση εφάρμοσε μια «άνευ προηγουμένου για τα κυπριακά δεδομένα κρατική παρέμβαση με ένα συνεκτικό πρόγραμμα κρατικής στήριξη», που ανέρχεται σε €1,2 δισεκατομμύρια ή 7% με 8% του ΑΕΠ και εννιά με δέκα ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ σε μέτρα ρευστότητας.

«Αυτό που καταφέραμε να κάνουμε», είπε, είναι ότι προσφέραμε ένα ολοκληρωμένο ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας, αλλά και την προοπτική στις επιχειρήσεις ώστε να έχουν το οξυγόνο ούτως ώστε να μπορούν να αναπνεύσουν. Από την αρχή επιλέξαμε ότι το δημόσιο θα έπρεπε να απορροφήσει ένα μεγάλο μέρος ή το μεγαλύτερο μέρος των κραδασμών της περιόδου του lockdown και αυτό έχουμε πράξει», είπε.
 
Ο κ. Πετρίδης ανάδειξε ότι η ακολουθητέα πολιτική των προηγούμενων ετών έδωσε τα περιθώρια για την άμεση αντίδραση κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Αν καταφέραμε να αντιδράσουμε έγκαιρα και άμεσα, αυτό οφειλόταν σε μια πολύ συνετή πολιτική τη οποία ακολουθήσαμε μετά το 2013, την πολιτική δημιουργίας αποθεμάτων και του δημοσιονομικού περιθωρίου που μας επέτρεπε να δράσουμε», συμπλήρωσε ο Κωνσταντίνος Πετρίδης.
 
«Κρίνω ότι έχουμε πετύχει τους στόχους μας», είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι ένα μεγάλο στοίχημα τόσο για την ελληνική όσο και την κυπριακή οικονομία είναι η πορεία του τουρισμού, η οποία όμως δεν εξαρτάται μόνο από τις εθνικές πολιτικές. Σημείωσε ακόμη ότι παρά το κλίμα αβεβαιότητας, οι πρώτες ενδείξεις στην Κύπρο όσον αφορά την εγχώρια κατανάλωση είναι ενθαρρυντικές, κάτι που, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της επιτυχούς διαχείρισης της κρίσης από την κυβέρνηση.
 
Τόνισε ωστόσο ότι οι επεκτατικές πολιτικές δεν μπορεί να συνεχιστούν για πάντα, αλλά είναι βραχείας προθεσμίες.
 
Για το μέλλον, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο ίδιος είναι οπαδός της «οικονομικής ορθοδοξίας» και όχι των μαγικών λύσεων. «Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, εκεί που προσπάθησαν να τις εφαρμόσουν μπήκαν σε επικίνδυνα μονοπάτια», τόνισε.
 
Επανέφερε το τρίπτυχο της υλοποίησης υγιών δημοσίων οικονομικών με μη ελλειμματικούς ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς και δημιουργία αποθεμάτων, την προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και της συνέχισης της πορείας διόρθωσης «της βαριάς  κληρονομιάς και των αμαρτιών του παρελθόντος» ήτοι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
Τα ΜΕΔ, είπε, είχαν μια πτωτική πορεία αρκετά σημαντική στην προ της κρίσης εποχή, το 2020 θα ήταν ένας καθοριστικός χρόνος για να γυρίσουμε σελίδα και με την επαναφορά στην ομαλότητα θα πρέπει να δώσουμε μια ιδιαίτερη σημασία.
 
 Διοικητής ΚΤΚ: Αισιοδοξία αλλά και προσοχή στην επόμενη μέρα
 
Στη δική του παρέμβαση, ο κ. Ηροδότου παρουσίασε τα σενάρια της ΚΤΚ για την πορεία της κυπριακής οικονομίας, τονίζοντας πως δεν αποτελούν προβλέψεις λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί.
 
Η ΚΤΚ επέλεξε να παρουσιάσει ένα ήπιο, ένα βασικό και ένα ακραίο σενάριο, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν τις επόμενες μέρες στο οικονομικό δελτίο της ΚΤΚ.

 Όπως ανέφερε το βασικό σενάριο διαλαμβάνει συρρίκνωση του ΑΕΠ σε ποσοστό 7,3% το 2020, ανάπτυξη 5,5% το 2021 και ανάπτυξη 4,1% το 2022.
 
Αντίθετα, το ακραίο σενάριο περιλαμβάνει δεύτερο κύμα πανδημίας με την ύφεση να φτάνει το 9,9% το 2020, ενώ το ήπιο σενάριο περιορίζει την συρρίκνωση της οικονομίας στο 5,6% το 2020.
 
Σημείωσε δε πως στο βασικό σενάριο η ανεργία θα αυξηθεί στο 8,2% το 2020, με τον ρυθμό αύξησής της να είναι σημαντικά χαμηλότερος από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ λόγω των μέτρων στήριξης που έχουν ληφθεί. Όπως ανέφερε η ανεργία θα επιστρέψει σε πτωτική τροχιά το 2021 και το 2022 υποχωρώντας στο 7,2% και στο 6,5% αντίστοιχα.
 
Για τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Ηροδότου ανέφερε ότι δεν αναμένεται αύξησή τους το τρέχον έτος, καθώς βρίσκεται σε ισχύ η αναστολή καταβολής δόσεων.
 
«Αναμένεται βεβαίως αύξηση των ΜΕΔ για το 2021», είπε, για να προσθέσει ωστόσο ότι λόγω της καλής κατάστασης της χώρας στον υγειονομικό τομέα ξεκίνησαν οι μεγάλες χαλαρώσεις στα περιοριστικά μέτρα, ενώ υφίσταται η αναστολή των δόσεων.
 
«Με άλλα λόγια», πρόσθεσε, «έχει αρχίσει η ανάκτηση των εισοδημάτων και στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις ενώ υφίσταται η αναστολή των δόσεων».
 
Σε αυτό το σημείο, ο κ. Ηροδότου υπογράμμισε ότι πρόκειται για αναστολή δόσεων και όχι ακύρωση δόσεων.
 
«Άρα και εδώ χρειάζεται σωστή διαχείριση αυτής της ανάκτησης εισοδημάτων που έχει ήδη ξεκινήσει. Να μην ξεχνάμε την επόμενη μέρα, επειδή αν διαχειριστούμε σωστά και είμαστε προετοιμασμένοι σωστά για το 2021, πραγματικά πιστεύω ότι η οικονομία μας μπορεί να εξέλθει ακόμη και πιο δυνατή και αν τα πάει πολύ καλά το 2021», τόνισε.
 
Υπογράμμισε εκ νέου την ανάγκη σωστής διαχείρισης έτσι ώστε να αξιοποιηθεί η ανάκτηση των εισοδημάτων σε συνδυασμό με την περίοδο ισχύος του μορατόριουμ δόσεων, το οποίο όπως είπε είναι από τα ευρύτερα και μεγαλύτερα σε διάρκεια στην Ευρωζώνη.
 
Εκφράζοντας συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας, ο κ. Ηροδότου είπε πως εξακολουθεί να έχει «την πεποίθηση ότι με τους χειρισμούς που έχουν γίνει από την ΚΤΚ και το ΥΠΟΙΚ και με τις συζητήσεις που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και συμμετέχουμε ενεργά, μπορούμε να εξέλθουμε δυνατοί το 2021 αλλά αυτό χρειάζεται σωστή διαχείριση  και σκέψεις από σήμερα, που ήδη ως οικονομία δείχνουμε ότι ως οικονομία κάνουμε μια καλή διαχείριση».

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ