Moody's: Διαχειρίσιμη η οικονομική κρίση του κορωνοϊού για την Κύπρο

Η αύξηση του χρέους που σχετίζεται με τον κορωνοϊό θα είναι μεταβατική, εν μέρει λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού πλεονάσματος κατά τη έναρξη της πανδημίας.

H αύξηση του δημοσίου χρέους της Κυπριακής Δημοκρατίας λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού θα είναι προσωρινή με την πτωτική πορεία να επιστρέφει με διατηρήσιμο τρόπο μετά το πέρας της πανδημίας, σημειώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s.
 
Όπως αναφέρεται στο ΚΥΠΕ, η ετήσια έκθεσή του που εξέδωσε την Τετάρτη για την Κύπρο, η Υπηρεσία Επενδυτών του οίκου σημειώνει ότι η βαθμίδα Ba2 με θετική προοπτική αντανακλά τη μικρή, αλλά εύπορη οικονομία, τη βελτιωμένη οικονομική ανθεκτικότητα και τη δημοσιονομική υπεραπόδοση μετά την τραπεζική κρίση του 2013.

 Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει αρκετές προκλήσεις, οι οποίες προκύπτουν από τη σχετικά μη διαφοροποιημένη οικονομία και τα υψηλά επίπεδα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους, επισημαίνοντας πως «η πανδημία του κορωνοϊού θα οδηγήσει σε έντονη επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας και της δημοσιονομικής θέσης της χώρας και αναμενόμενη εκτόξευση του χρέους φέτος».
 
Ωστόσο, η ανώτερη αντιπρόεδρος και συντάκτης της έκθεσης, Σάρα Κάρλσον, τονίζει ότι «αναμένουμε ότι η μείωση του χρέους θα συνεχιστεί με διατηρήσιμο ρυθμό μετά την κρίση του κορωνοϊού το 2020».
 
«Σε αυτό το σημείο αναμένουμε ότι η αύξηση του χρέους που σχετίζεται με τον κορωνοϊό θα είναι μεταβατική, εν μέρει λόγω του μεγάλου δημοσιονομικού πλεονάσματος κατά τη έναρξη της πανδημίας», προσθέτει.
 
Όπως αναφέρεται, η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης θα επιδεινωθεί σημαντικά φέτος, καθώς τα μέτρα στήριξης λόγω του κορωνοϊού αυξάνουν τις δαπάνες, ενώ η χαμηλή οικονομική ανάπτυξη εξασθενίζει τα έσοδα.
 
«Αν και η δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης θα βελτιωθεί σημαντικά από το 2021, ο Moody’s δεν αναμένει επιστροφή σε μεγάλα πλεονάσματα τα επόμενα χρόνια», αναφέρεται.
 
Επισημαίνεται ακόμη ότι οι μεσοπρόθεσμες τάσεις στα θέματα του τραπεζικού τομέα θα καθοδηγήσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου και τις προοπτικές και σημειώνεται ότι ο οίκος θα εξέταζε ενδεχόμενη αναβάθμιση αν οι μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις υποχωρούσαν σημαντικά και βελτιωθεί η ευρωστία του τραπεζικού συστήματος, μειώνοντας τους ενδεχόμενους κινδύνους για το κράτος.
 
Επιπλέον σημειώνει ότι σημαντική μείωση του χρέους μετά την υποχώρηση της πανδημίας θα αποτελούσε ακόμη ανοδική πίεση για την πιστοληπτική αξιολόγηση «μόνο εάν συνοδευτεί με βελτιώσεις στους κινδύνους στον τραπεζικό τομέα».
 
Επισημαίνει ωστόσο ότι το πιστοληπτικό προφίλ της Κύπρου θα μπορούσε να εξασθενίσει αν πολιτικές αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική και την ανάπτυξη προκαλέσουν παρατεταμένη αντιστροφή της θεμελιώδους τάσης του χρέους.
 
«Η αποτυχία μείωσης του αποθέματος των ΜΕΔ θα ήταν επίσης αρνητική», αναφέρει ο οίκος προειδοποιώντας ότι η προοπτική της οικονομίας θα μπορούσε να υποχωρήσει σε σταθερή από θετική αν ο Moody’s καταλήξει ότι η πανδημία θα είχε μακροχρόνιο αντίκτυπο στην οικονομική ευρωστία και τις δημοσιονομικές προοπτικές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ