Τρόμο προκαλούν τα σενάρια για τα εργασιακά από Νοέμβριο

Τρία σενάρια για το μέλλον των εργαζομένων.

Της Θεοδώρας Νικολάου

Δύσκολες αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι κυπριακές επιχειρήσεις μετά το πέρας της εφαρμογής των σχεδίων στήριξης της Κυβέρνησης και βεβαίως μετά τη λήξη της ρήτρας για απαγόρευση απολύσεων, που ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Από την 1η Νοεμβρίου, λοιπόν, οι εργοδότες θα βρεθούν στην άβολη θέση να προβούν σε επώδυνες ενέργειες, ώστε να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους.

Τρία είναι τα σενάρια για όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, παρά τις ενέργειες στήριξης της Κυβέρνησης: πρώτον, να προβούν σε συνεννόηση με τους εργαζομένους τους σε μειώσεις εργασιακών ωρών, κάτι το οποίο συνεπάγεται μειώσεις μισθών, δεύτερον, να αναγκαστούν να προβούν σε απολύσεις και τρίτον, να μην έχουν άλλη επιλογή από το να βάλουν λουκέτο.

Όποια οδό και να ακολουθήσουν, το σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας θα εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη. Ήδη τους τελευταίους μήνες, με την έξαρση της πανδημίας και την αναγκαστική εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και το lockdown, παρατηρούμε μία σταδιακή αύξηση της ανεργίας.

Η ανεργία το πρώτο εξάμηνο

Με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στα Επαρχιακά Γραφεία Εργασίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων στο τέλος Ιανουαρίου έφτανε τα 26.214 πρόσωπα, τον Φεβρουάριο τα 25.620, τον Μάρτιο τα 26.353, τον Απρίλιο τα 28.591 πρόσωπα, τον Μάιο τα 29.604 και στο τέλος Ιουνίου 2020 έφτασε τα 31.158 πρόσωπα. Με βάση τα στοιχεία διορθωμένα για εποχικές διακυμάνσεις, τα οποία δείχνουν την τάση της ανεργίας, ο αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων τον Ιούνιο 2020 μειώθηκε στα 33.538 πρόσωπα σε σύγκριση με 33.797 τον προηγούμενο μήνα.

Σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2019 σημειώθηκε αύξηση 12.198 προσώπων ή 64,3%, που αποδίδεται κυρίως στους τομείς των δραστηριοτήτων υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης (αύξηση 6.880), του εμπορίου (αύξηση 1.757), των μεταφορών και αποθήκευσης (αύξηση 820), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (αύξηση 635), των επαγγελματικών, επιστημονικών και τεχνικών δραστηριοτήτων (αύξηση 456) και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (αύξηση 355).

Σύμφωνα με τα στοιχεία των Επαρχιακών Γραφείων Εργασίας, ο ακριβής αριθμός εγγεγραμμένων ανέργων στον τομέα των υπηρεσιών παροχής καταλύματος και υπηρεσιών εστίασης τον Ιούνιο του 2019 ήταν μόλις στους 1.972, ενώ τον φετινό Μάιο εκτοξεύθηκε στους 9.293 και τον Ιούνιο στους 8.852. Στο χονδρικό και λιανικό εμπόριο, επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων και μοτοσικλετών τον Ιούνιο του 2019 ήταν εγγεγραμμένοι 3.564 άνεργοι, ενώ φέτος τον Μάιο αυξήθηκαν στους 5.162 και τον Ιούνιο στους 5.321. Μεγάλη αύξηση σημειώθηκε και στον τομέα της μεταφοράς και αποθήκευσης, αφού πέρσι τον Ιούνιο οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ήταν μόλις 600, ενώ φέτος τον Μάιο ανήλθαν στους 1.405 και τον Ιούνιο στους 1.420.

Βεβαίως, επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με ενημέρωση του Τμήματος Εργασίας, η σύγκριση των στοιχείων από τον μήνα Μάρτιο του 2020 και μετά, με τα στοιχεία προηγούμενων μηνών, δεν θεωρείται αντικειμενική. Αυτό οφείλεται στην εφαρμογή από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης των έκτακτων μέτρων που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για διενέργεια αυτόματων ανανεώσεων των εγγεγραμμένων ανέργων και νέων εγγραφών ανέργων χωρίς φυσική παρουσία, με στόχο την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Διαβάστε περισσότερα με την εφημερίδα "Η Σημερινή".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ