Δεν θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος λόγω του νέου ομολόγου

Ο Προιστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διαβεβαίωσε ότι ο φτηνός δανεισμός έγινε για αποπληρωμή του ακριβότερου υφιστάμενου χρέους.

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Δεν θα αυξηθεί το κυπριακό δημόσιο χρέος για φέτος διαβεβαίωσε ο Προϊστάμενος του Γραφείου Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, στον απόηχο των ανακοινώσεων της επιτυχούς άντλησης δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τις αγορές. Σημειώνουμε ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του την προηγούμενη βδομάδα, πριν την έκδοση του νέου ομολόγου, υπολόγισε ότι το δημόσιο χρέος κυμαινόταν στο 116,8% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, επίσης προέβηκε στην διαβεβαίωση ότι δεν θα αυξηθεί το δημόσιο χρέος σε ανάρτησή του στο Twitter.

 

Μιλώντας στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι ο κ. Φαίδωνας Καλοζώης αρχικά χαρακτήρισε την χθεσινή έξοδο της Κύπρου στις αγορές ως μία από τις πιο επιτυχημένες συναλλαγές που έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο κ. Καλοζώης σημείωσε ότι η συγκεκριμένη συναλλαγή δεν αποσκοπεί στην χρηματοδότηση των αναγκών του κράτους αλλά περισσότερο αποσκοπεί στην καλύτερη διαχείριση του δημοσίου χρέους. Δηλαδή με την χθεσινή απορρόφηση ενός δισεκατομμυρίου με χαμηλό επιτόκιο, δίνεται η δυνατότητα να πληρωθεί μέρος του υφιστάμενου χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο είχε συναφθεί με υψηλότερο επιτόκιο.

Σημείωσε ότι η αύξηση του δημόσιου χρέους είναι προσωρινή, αφού θα εξοφληθούν εντός των επόμενων ημερών υφιστάμενα χρέη της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία ενέχουν μεγαλύτερους χρηματοοικονομικούς κινδύνους.

Ο κ. Καλοζώης πρόσθεσε ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια συνεχής μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους με το μέσο κόστος του δημόσιου χρέους να κυμαίνεται στο 2% από το 4% που ήταν τα τελευταία χρόνια. Σημαντικό να τονιστεί ότι η μέση διάρκεια του χρέους έχει επίσης βελτιωθεί αφού έχει επιμηκυνθεί από τα 5 χρόνια, που ήταν το 2012, στα 8 χρόνια.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ