Νέος γύρος διαπραγμάτευσης με τους Ρώσους

Ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, σε συνέντευξή του στο Economy Today αναφέρει ότι επιδιώκουμε ίση μεταχείριση.

Επιχειρούν να κάμψουν τις ρωσικές, έντονες, αντιστάσεις οι κυπριακές Αρχές στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για τις αλλαγές που αιτείται η Μόσχα στη συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας για να ανέλθει ο φόρος παρακράτησης σε μερίσματα και τόκους στο 15%.  

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργείων οικονομικών Κύπρου - Ρωσίας για το ζήτημα, που "καίει" έναν από τους βασικούς πυλώνες της κυπριακής οικονομίας, τον τομέα των υπηρεσιών, συνεχίζονται.

Μετά την άρνηση των Ρώσων, την περασμένη Τετάρτη, σε όλες τις προτάσεις για χαλαρώσεις, που τους είχαν διαβιβάσει οι κυπριακές Αρχές αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αυριανή νέα επαφή των δύο υπουργείων. Κυρίαρχος στόχος είναι ξεκάθαρα ο μετριασμός των επιπτώσεων, που δεδομένα θα υπάρξουν στον νευραλγικής σημασίας τομέα των υπηρεσιών.

Η διαπραγμάτευση γίνεται πλέον αποκλειστικά από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.  Ο Υπουργός Οικονομικών, ωστόσο, σε συνέντευξή του στο Economy Today,  αναφέρει μεταξύ άλλων επί του θέματος ότι:

- "Αυτό που επιδιώκουμε είναι να υπάρξει ίση μεταχείριση μεταξύ της Κύπρου και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, με ίσους όρους ανταγωνισμού.

- "Θέλω να πιστεύω ότι οι στενές σχέσεις και οι επιχειρηματικοί δεσμοί μας με τη Ρωσία δεν θα επηρεαστούν από αυτή την εξέλιξη".

- "Πιστεύουμε ότι τα αποτελέσματα αυτών των διαπραγματεύσεων θα είναι προς αμοιβαίο όφελος και των δύο χωρών". 

Νέα επαφή Χριστοδουλίδη - Λαβρόφ

Είναι η τρίτη φορά, τους τελευταίους μήνες, που το συγκεκριμένο θέμα απασχολεί τους Υπουργούς Εξωτερικών Κύπρου – Ρωσίας και συζητείται στο πλαίσιο τηλεφωνικών τους επικοινωνιών.

Μένει να διαφανεί κατά πόσο η διαπραγμάτευση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τον Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται ότι θα επισκεφθεί, καλώς εχόντων των πραγμάτων, την Κύπρο ο Σεργκέϊ Λαβρόφ.

 Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας φέρεται σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών να διαβεβαιώνει εκ νέου ότι το ρωσικό αίτημα δεν είναι απότοκο πολιτικών κινήτρων εξού και ανάλογο αίτημα έχει διαβιβαστεί και σε άλλες χώρες. Παρά ταύτα τέτοιο αίτημα δεν έχουν λάβει μέχρι σήμερα ούτε η Ολλανδία, ούτε η Ελβετία.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ