Επανέρχεται δυναμικά η τιτλοποίηση ΜΕΔ

Του Παναγιώτη Γρηγορίου

Η διαδικασία στη Βουλή δεν θα προχωρήσει "αβρόχοις ποσίν", καθώς στη γωνία "παραμονεύουν" τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διευκολύνουν το έργο της Κυβέρνησης. 

Οι συστάσεις της Νούι έδειξαν ότι ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Αν και αρχικά το νομοσχέδιο αυτό υπολογιζόταν να οδηγηθεί στη Βουλή γύρω στο καλοκαίρι, εντούτοις οι εξελίξεις δείχνουν ότι αμέσως μετά το πάσχα θα προχωρήσει πρός τη Βουλή. Το νομοσχέδιο για την ώρα βρίσκεται στη νομική υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο, ενώ αναμένεται και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Η διαδικασία στη Βουλή δεν θα προχωρήσει "αβρόχοις ποσίν", καθώς στη γωνία "παραμονεύουν" τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διευκολύνουν το έργο της Κυβέρνησης. 

Μια από τις μεγαλύτερές της μάχες μετά την επανεκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην Προεδρία της Δημοκρατίας θα δώσει η Κυβέρνηση, ώστε να περάσει το νομοσχέδιο για την τιτλοποίηση. Αυτήν τη στιγμή, όπως πληροφορούμαστε, μετά την πρώτη "βόλτα", που έκανε από τη Βουλή στα τέλη του καλοκαιριού ο "Περί Τιτλοποιήσεων Νόμος", επέστρεψε μέσω του Υπουργείου Οικονομικών στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και αναμένεται σύντομα να ξαναδιαβεί τις πόρτες του Σώματος της Βουλής για συζήτηση αρχικά σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και έπειτα στην Ολομέλεια για να μετουσιωθεί σε νόμο. Ο νόμος αυτός θα προσθέσει άλλο ένα σημαντικό όπλο στη φαρέτρα των τραπεζών και στον αγώνα τους για να απαλλαχθούν από τον μεγαλύτερο "βραχνά" που αντιμετωπίζουν, αυτόν των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Μετά το Πάσχα

Αν και αρχικά το νομοσχέδιο αυτό υπολογιζόταν να οδηγηθεί στη Βουλή γύρω στο καλοκαίρι, εντούτοις οι εξελίξεις πιέζουν ασφυκτικά και αναμένεται ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα προχωρήσει προς τη Βουλή. Το έναυσμα για κινητοποίηση έδωσε η επικεφαλής της Αρχής Εποπτείας Τραπεζών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ντανιέλ Νουί, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρέθηκε στην Κύπρο.

Η "σιδηρά κυρία" του SSM "έτριξε τα δόντια" της σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των τραπεζών, τονίζοντάς τους ξεκάθαρα ότι πρέπει να λάβουν ακόμα περισσότερα μέτρα στην καταπολέμηση του προβλήματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, καθώς παρά το γεγονός ότι αυτά που έλαβαν μέχρι στιγμής εξομάλυναν την κατάσταση, εντούτοις δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκή και αυτό διαφαίνεται και από την ελάττωση του ρυθμού των αναδιαρθρώσεων.

Η μάχη στη Βουλή

Το αρχικό προσχέδιο ετοιμάστηκε από την Κεντρική Τράπεζα και πλέον παραδόθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο το προώθησε για νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία της Δημοκρατίας. Ταυτόχρονα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά την ετοιμασία του θα σταλεί και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για λήψη γνώμης, ώστε να είναι σε θέση να προχωρήσει.

Έπειτα θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση. Ασφαλώς αυτή η διαδικασία δεν θα προχωρήσει "αβρόχοις ποσίν", καθώς στη γωνία "παραμονεύουν" τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να διευκολύνουν το έργο της Κυβέρνησης, πόσω μάλλον όταν αφορά ένα τόσο σημαντικό θέμα, που άπτεται των περιουσιών των πολιτών.

Παρά το γεγονός ότι δεν παρουσιάστηκε το τελικό νομοσχέδιο, το ΑΚΕΛ θεωρείται δεδομένο ότι είναι απίθανο να ψηφίσει υπέρ. Με δεδομένο ότι όλοι οι βουλευτές του ΔΗΣΥ θα το ψηφίσουν, θα χρειαστεί και το ΔΗΚΟ για να υπάρξει πλειοψηφία, αλλιώς οι σχεδιασμοί της Κυβέρνησης θα μπουν σε επικίνδυνες ατραπούς.

Σύνδεσμος Τραπεζών: "Θα προσφέρει ευελιξία"

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Τραπεζών, ο οποίος συμμετείχε στις συζητήσεις με την Ντανιέλ Νουί, ανέφερε ότι, σε περίπτωση που περάσει το νομοσχέδιο, θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για τις τράπεζες. "Θα δώσει την ευελιξία στις τράπεζες να κάνουν απομόχλευση αποξενώνοντας τα δάνεια που έχουν στην κατοχή τους.

Μετά τις εκποιήσεις, το πλαίσιο αφερεγγυότητας, τον φορέα διαχείρισης και τις υπόλοιπες ενέργειες που έκαναν οι τράπεζες για να μειώσουν τα ΜΕΔ τους, η τιτλοποίηση θα έρθει να προστεθεί ως άλλο ένα σημαντικό εργαλείο", σημειώνει ο Σύνδεσμος Τραπεζών. Επιπρόσθετα, ο Σύνδεσμος θεωρεί ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι κάθε οντότητα που θα αγοράζει τα δάνεια από τις τράπεζες, βάσει του πρώτου νομοσχεδίου, θα εποπτεύεται από την Κεντρική Τράπεζα και θα πρέπει να ακολουθεί αυστηρούς κανόνες, που θα προϋποθέτουν την προστασία των δανειζομένων.

Ο σκοπός του νόμου

Σκοπός του νόμου είναι η αδειοδότηση, ρύθμιση και εποπτεία της δραστηριότητας τιτλοποίησης πιστωτικών διευκολύνσεων από την ΚΤ. Με την τιτλοποίηση οι τράπεζες θα μπορούν, μεταξύ άλλων, να δημιουργούν εταιρείες στις οποίες θα εκχωρούν δάνεια και με τη σειρά τους οι εταιρείες αυτές θα εκδίδουν ομόλογα προς επενδυτές με εξασφάλιση τα δάνεια και τις υποθήκες τους. Έτσι θα υπάρχει άμεση βελτίωση στους ισολογισμούς των τραπεζών, μέσω διάθεσης των πιο προβληματικών τους στοιχείων.

Οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η δυνατότητα τιτλοποίησης και πώλησης δανείων θα τους επιτρέψει να υλοποιήσουν τα πλάνα για μείωση του αριθμού των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα χρόνια. Το νομοσχέδιο για την πώληση δανείων έχει ψηφιστεί κατά πλειοψηφία από τη Βουλή τον Νοέμβριο του 2015, αλλά ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται λόγω προβλήματος στη νομοθεσία που ψηφίστηκε. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, η τράπεζα πρέπει να κοινοποιεί την πρόθεσή της να πωλήσει όλο ή μέρος του χαρτοφυλακίου πιστωτικών διευκολύνσεων.

Η κοινοποίηση θα γίνεται μέσω της επίσημης εφημερίδας της Δημοκρατίας και σε τρεις εφημερίδες του ετήσιου Τύπου. Οι δανειολήπτες ή οι εγγυητές, εάν επιθυμούν, θα μπορούν να υποβάλουν πρόταση για εξαγορά του δανείου τους σε διάστημα 45 ημερών. Η τράπεζα πρέπει να καλεί μέσω επιστολών δανειολήπτες και εγγυητές, εάν επιθυμούν, να υποβάλουν πρόταση εξαγοράς των δανείων τους. Σε περίπτωση που δεν υποβληθούν προτάσεις εντός 45 ημερών, συμπεραίνεται ότι δεν υπάρχει επιθυμία εξαγοράς από τον δανειολήπτη.

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου

Στο νομοσχέδιο που ετοίμασε η Κεντρική Τράπεζα υπάρχει σαφής πρόνοια που παρέχει το δικαίωμα στην ΚΤ να εκδίδει γενικές και ειδικές οδηγίες όταν θεωρεί ότι μπορεί να επηρεαστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στη Δημοκρατία, να παρεμβαίνει στον ρυθμό εκποιήσεων των υποθηκευμένων ακινήτων τα οποία εξασφαλίζουν δάνεια των τιτλοποιημένων ανοιγμάτων.

Μερικές από τις σημαντικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι:

- Το διοικητικό όργανο της εταιρείας θα πρέπει να απαρτίζεται από πρόσωπα που δεν είναι μέλη του διοικητικού οργάνου του πιστωτικού οργανισμού με το οποίο θα συνεργάζεται.

- Άδεια θα παρέχεται σε εταιρεία, η οποία θα έχει έδρα την Κύπρο για να μπορεί να εποπτεύεται απρόσκοπτα από την ΚΤ και δεδομένου ότι το καταστατικό της δεν θα επιτρέπει την έκδοση ανώνυμων μετοχών.

- Διαχειριστές των χαρτοφυλακίων που τιτλοποιούνται θα μπορούν να είναι νομικά πρόσωπα, εταιρείες περιορισμένης ευθύνης που συστάθηκαν στη Δημοκρατία, πιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων και χρηματοδοτικά ιδρύματα.

- Η κάθε εταιρεία θα πρέπει να καταθέσει πιστοποιητικό του εκδομένου και καταβεβλημένου της κεφαλαίου, το οποίο δεν θα είναι μικρότερο από €100 χιλ.

- Οι μέτοχοι, τα μέλη του διοικητικού οργάνου και οι επικεφαλής κρίσιμων λειτουργιών της εταιρείας να πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας.

- Εάν, καθ’ οιονδήποτε χρόνο, η ΚΤ κρίνει ότι οι άμεσοι ή έμμεσοι μέτοχοι με ειδική συμμετοχή στον αδειοδοτημένο διαχειριστή ενεργούν σε βάρος της ορθής και συνετής διοίκησης αδειοδοτημένου διαχειριστή, μπορεί να λάβει μέτρα εναντίον των εν λόγω προσώπων για να τερματίσει την κατάσταση αυτή.

- Η ΚΤ θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμο μέχρι και €200 χιλ. αν διαπιστώσει ότι η εταιρεία ή ο διαχειριστής παραβιάζει πρόνοιες της νομοθεσίας. Αυστηρές κυρώσεις και χρηματικό πρόστιμο θα επιβάλλονται στα μέλη του διοικητικού οργάνου της εταιρείας στην περίπτωση που θα παραβιάζουν πρόνοιες της νομοθεσίας.

Από την εφημερίδα Σημερινή

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ