Σκληρή γραμμή εργοδοτών κι εργαζομένων απέναντι σε απολύσεις

Το ΚΕΒΕ δεν θα στηρίξει όσους δεν σεβαστούν τους κανόνες του παιχνιδιού και παρανομήσουν, μειώνοντας μισθούς ή ώρες εργασίας ή προχωρήσουν σε απολύσεις εν μέσω Ειδικών Σχεδίων.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Κοινό, ξεκάθαρο μέτωπο απέναντι στις απολύσεις εργαζομένων από εταιρίες που εντάχθηκαν στα Ειδικά Σχέδια Στήριξης της Κυβέρνησης εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού παίρνουν για άλλη μια φορά οι οργανωμένοι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, ευθυγραμμιζόμενοι πλήρως με τις πολύ αυστηρές δηλώσεις της Υπουργού Εργασίας. 

Μετά και τις εκτιμήσεις για κατακόρυφη αύξηση της ανεργίας μετά την λήξη των σχεδίων και στην σκιά των καταγγελιών εκ μέρους εργαζομένων για μονομερείς απολύσεις ή μειώσεις των μισθών από εταιρίες που χαίρουν στήριξης από την Κυβέρνηση, το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) μέσω του Προέδρου του Χριστόδουλου Αγκαστινιώτη ξεκαθαρίζει ότι είναι αδιανόητο επιχειρήσεις οι οποίες μπήκαν στα Σχέδια, να μειώνουν μισθούς ή ώρες εργασίας ή να προχωρούν σε απολύσεις. 

“Να σεβαστούν όλοι τους όρους του παιχνιδιού”

Μιλώντας στην "Πρώτη Εκπομπή" του Ράδιο Πρώτο ο κος Αγκαστινιώτης ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο θα ήταν και παράτυπο και παράνομο και δήλωσε ότι ως Επιμελητήριο έχουν ξεκαθαρίσει τα μέλη τους ότι δεν προτίθενται να στηρίξουν κανέναν ο οποίος λειτουργεί ή σκέφτεται να λειτουργήσει εκτός των προνοιών των σχεδίων που από κοινού αποφασίστηκαν, διότι τα μέλη είχαν την ευκαιρία να τα μελετήσουν προσεκτικά. Εφόσον εντάχθηκαν στα σχέδια, πρόσθεσε, θα πρέπει να τηρήσουν τους όρους. 

“Τα Ειδικά Σχέδια έχουν εκπονηθεί με την άριστη συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, του Υπουργείου Εργασίας αλλά και πολλές φορές με την παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ο κάθε εργοδότης είχε εξ αρχής την επιλογή, είτε να χρησιμοποιήσει, είτε να μην χρησιμοποιήσει αυτά τα σχέδια. Άρα θεωρώ ότι από την στιγμή που οι εργοδότες μπήκαν στα σχέδια, που είναι οι πλείστοι, πρέπει να παίξουν με τους όρους του παιχνιδιού”, τόνισε ο κος Αγκαστινιώτης. 

“Δεν θα στηρίξουμε όσους παρανομούν”

Εξέφρασε δε την ανησυχία ότι από την 1η Νοεμβρίου, όταν και λήγουν τα τρέχοντα σχέδια, θα σημειωθεί αύξηση της ανεργίας, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι τα οικονομικά του κράτους δεν είναι ανεξάντλητα για να μπορεί να επιχορηγεί τις επιχειρήσεις εις το διηνεκές. 

“Αντιλαμβάνομαι ότι το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει νέα σχέδια που θα ισχύσουν από την 1η Νοεμβρίου και μετά και συμφωνούμε με αυτά, αλλά προσωπικά ανησυχώ για την αύξηση του δανεισμού του κράτους. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπίσουμε την ανεργία στη συνέχεια, είναι να βρούμε τρόπους να δημιουργήσουμε ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, πέραν του Τουρισμού Πρέπει να ξεκινήσουν ξανά οι δουλειές, να δοθούν κίνητρα στην βιομηχανία για περισσότερες εξαγωγές, να έρθουν ξένοι επενδυτές και να απασχοληθεί περισσότερος κόσμος”, ξεκαθάρισε. 

Ξεκαθάρισε δε ότι το ΚΕΒΕ θα στηρίξει όσους λειτουργούν μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας και όσους βάζουν πάνω από το προσωπικό συμφέρον, το συμφέρον του τόπου και πρόσθεσε ότι αν μια απόλυση είναι παράνομη, παράτυπη ή εκτός των συμφωνηθέντων υπάρχουν στην νομοθεσία τα εργαλεία για να τιμωρήσει ή να αντιστρέψει αυτές τις απολύσεις. 

“Να αξιοποιήσουν, όχι να εκμεταλλευτούν τα σχέδια”

Από την πλευρά του ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ Αντρέας Μάτσας μιλώντας στην "Πρώτη Εκπομπή" του Ράδιο Πρώτο υπενθύμισε ότι κατά την περίοδο της προηγούμενης οικονομικής κρίσης, ένα από τα στοιχεία που αναδείχθηκαν για την διαχείριση της κρίσης ήταν η δυνατότητα συνεργασίας των κοινωνικών εταίρων, μέσω του διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας, κάτι που πρέπει να αξιοποιηθεί και σήμερα. 

“Στόχος μας μέσα από τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι να στηρίξουμε την απασχόληση, τους εργαζόμενους και την επιχειρηματικότητα και γι’ αυτό καλέσαμε από την πρώτη στιγμή τον επιχειρηματικό κόσμο να αξιοποιήσει και όχι να προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί αυτά τα σχέδια”, δήλωσε. 

Νέες ανησυχίες

Ο κος Μάτσας εξέφρασε επίσης την πλήρη ικανοποίησή του από τις δηλώσεις του Προέδρου του ΚΕΒΕ και από το γεγονός ότι υπάρχει κοινή αντίληψη ως προς τις υποχρεώσεις που έχουν αναληφθεί με τα συγκεκριμένα σχέδια. 

“Πρέπει όμως να σημειώσουμε ότι ως ΣΕΚ είχαμε προβεί σε καταγγελίες για περιπτώσεις μειώσεων μισθών που φτάνουν μέχρι και το 40%, μείωση του χρόνου εργασίας ώστε να μπορεί να αιτιολογηθεί η μείωση στους μισθούς, αλλά και καταγγελίες σε σχέση με απολύσεις. Είναι ενδείξεις ως προς την μεγέθυνση του προβλήματος. Είναι σημαντικό να συζητάμε τρόπους αποφυγής της τάσης προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει ανησυχία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δημιουργηθεί άλλοθι ως προς την δυνατότητα που μπορεί να προκύψει για απολύσεις. Η Υπουργός Εργασίας ήταν ξεκάθαρη όταν χθες χαρακτήρισε ως απαράδεκτη -και πρέπει να κρατήσουμε αυτή την λέξη- η απόλυση εργαζομένων μόλις τελειώσουν οι υποχρεώσεις των εργοδοτών μέσα από τα σχέδια. Προς αποφυγή αυτού, πρέπει να υπάρξει δέσμευση από το σύνολο των κοινωνικών εταίρων”, ανέφερε. 

Επιπλέον, σημείωσε ότι μερίδα εργοδοτών προσπάθησε να διασυνδέσει χρονικά την περίοδο της προειδοποίησης για απόλυση εργαζομένων στην βάση της περιόδου εφαρμογής των σχεδίων. Ωστόσο, σύμφωνα με την διευκρίνιση της Υπουργού Εργασίας, η προειδοποίηση δεν μπορεί να δοθεί πριν την συμπλήρωση του χρονικού ορίου που αποτελεί δέσμευση για μη απολύσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ