Αναπόφευκτη η αύξηση της ανεργίας από τον Νοέμβριο

Δύσκολες αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι κυπριακές επιχειρήσεις μετά το πέρας της εφαρμογής των σχεδίων στήριξης της κυβέρνησης.

Δύσκολες αποφάσεις θα κληθούν να λάβουν οι κυπριακές επιχειρήσεις μετά το πέρας της εφαρμογής των σχεδίων στήριξης της κυβέρνησης και βεβαίως μετά τη λήξη της ρήτρας για απαγόρευση απολύσεων, που ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2020.

Από την 1η Νοεμβρίου, λοιπόν, οι εργοδότες θα βρεθούν στην άβολη θέση να προβούν σε επώδυνες ενέργειες, ώστε να διατηρήσουν βιώσιμες τις επιχειρήσεις τους, όπως το να μειώσουν το προσωπικό ή το να μειώσουν τις ώρες εργασίας, κάτι που θα συνεπάγεται μειώσεις μισθών, ενώ δυστυχώς δεν αποκλείεται να υπάρξουν και επιχειρήσεις που θα βάλουν λουκέτο.

Όποια οδό κι αν ακολουθήσουν, το σίγουρο είναι ότι ο αριθμός των ανέργων στη χώρα μας θα εκτοξευθεί και πάλι στα ύψη. Ήδη τους τελευταίους μήνες, με την έξαρση της πανδημίας και την αναγκαστική εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και το lockdown, παρατηρούμε μια σταδιακή αύξηση της ανεργίας. Με στόχο την αναχαίτιση αυτού του φαινομένου, το Υπουργείο Εργασίας επεξεργάζεται σχέδια κινήτρων για προσλήψεις από τους καταλόγους ανέργων, ενώ τονίζει πως ακόμα και οι προειδοποιήσεις για απόλυση δεν θα πρέπει να γίνονται πριν από την 1η Νοεμβρίου 2020.

Διαβάστε περισσότερα στο Economy Today που κυκλοφορεί με την εφημερίδα «Σημερινή».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ