"Τα μέτρα δεν πρέπει να ενισχύουν τους στρατηγικούς κακοπληρωτές"

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να προωθούν μέτρα που να ενδυναμώνουν την κακή κουλτούρα αποπληρωμής.

Ο Κεντρικός Τραπεζίτης Κωνσταντίνος Ηροδότου ανέφερε ότι είναι εναντίον  στην επέκταση αναβολής εκποιήσεων αφού τα περισσότερα αφορούν μη συνεργάσιμους δανειολήπτες για πολλά χρόνια. Η Κύπρος είπε έχει το 45% των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) με καθυστερήσεις πέραν των 5 χρόνων και το 32% πέραν των 7 χρόνων. Ηλικία των ΜΕΔ που είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη, είπε, δεν δικαιολογεί περαιτέρω αναβολή.

 
Εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να προωθούν μέτρα που να ενδυναμώνουν αυτή την κακή κουλτούρα αποπληρωμής. Εξέφρασε επίσης ανησυχία ότι θα υπάρξουν και νέα ΜΕΔ ειδικά όταν τελειώσει τη περίοδος αναστολή δόσεων μέχρι το τέλος του χρόνου. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και το σχέδιο ΕΣΤΙΑ και το πλαίσιο αφερεγγυότητας για να βοηθήσει τους δανειολήπτες.  Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων πρέπει να γίνεται μέσω κοινωνικής πολιτικής και όχι μέσω επιβολής στις τράπεζες.
 
Ανέφερε ακόμα ότι η αναστολή δόσεων με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν δικαιολογείται αφού, η οικονομία ήδη δουλεύει με βάση τις προβλέψεις του κεντρικού σεναρίου της ΚΤΚ και το 2021 αναμένονται αύξηση 5,6% του ΑΕΠ το 2021, οπότε επέκταση του μορατόριουμ το 2021 είναι ενάντια στις προβλέψεις τους.
 
Ο κ. Ηροδότου, ανέφερε ότι στο υφιστάμενο μορατόριουμ έχουν ανασταλεί δόσεις ύψους 11,3 δις ευρώ που είναι το 55% των εξυπηρετούμενων δανείων. Η Κύπρος, πρόσθεσε είναι με διαφορά πρωταθλήτρια στην Ευρώπη και έχει σχεδόν το τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τη 2η χώρα. Η επέκταση της αναστολής δόσεων, ανέφερε, θα έστελνε το μήνυμα στους διεθνείς εποπτικούς οίκους ότι όντως πολλά από αυτά θα εξελιχθούν σε ΜΕΔ.
 
Όσον αφορά τον νέο δανεισμό, ανέφερε ότι μέχρι τον Ιούλιο δόθηκαν συνολικά 2,1 δις ευρώ. Από αυτά το 41% σε ιδιώτες και 31 εξ αυτώ για αγορά κατοικίας. Είπε επίσης ότι οι αναδιαρθρώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά το πρώτο εξάμηνο από 88,8 εκ ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 σε 365 εκ το πρώτο εξάμηνο του 2020.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ