Ο Γενικός Ελεγκτής άναψε το φυτίλι και περιμένει απαντήσεις

Μέσα από τον έλεγχο μόλις 5 συνολικά φακέλων ο Οδυσσέας καταδεικνύει αδυναμίες και σημεία τα οποία αποτελούν "τρύπες" του προγράμματος πολιτογραφήσεων.

O Οδυσσέας Μιιχαηλίδης έθιξε χθες, κατά την συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τις αδυναμίες που προκύπτουν στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα.

Μέσα από τον έλεγχο μόλις 5 συνολικά φακέλων ο Οδυσσέας καταδεικνύει αδυναμίες και σημεία τα οποία αποτελούν παραθυράκια για πολιτογραφήσεις χωρίς επένδυση.

Ο Γενικός Ελεγκτής τόνισε ότι υπάρχουν αρκετές αδυναμίες στο πρόγραμμα που είναι απαραίτητο να διορθωθούν ώστε να αυξηθούν τουλάχιστον τα θετικά στοιχεία του προγράμματος.

Σε ανάρτησή του στο Twitter η Ελεγκτική Υπηρεσία αναφέρει ότι έχει παραδόσει το απόγευμα της Δευτέρας το προσχέδιο της Ειδικής Έκθεσης της  Ελεγκτικής Υπηρεσίας για τις πολιτογραφήσεις των 5 στο Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών και στον Έφορο Φορολογίας, αναμένοντας σχόλια και απαντήσεις μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα του ελέγχου των πέντε φακέλων, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε αναφορά για για πωλήσεις ακινήτων στο πλαίσιο πολιτογράφησης, για τις οποίες ο πωλητής πλήρωσε υψηλότερες τιμές από την εκτιμώμενη αξία. Σημείωσε ότι αυτές οι αγοραπωλησίες είχαν αντίκτυπο στα έσοδα του κράτους ενώ δημιουργούνται ερωτήματα σχετικά με το που καταλήγουν τα συγκεκριμένα έσοδα. Θέτονται ζητήματα σχετικά με το αν τα έσοδα καταλήγουν στην πραγματική οικονομία ή στους μεσάζοντες που παρείχαν συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Σημειώσε ότι η διαφορά στην εκτιμώμενη αξία του ακινήτου και του ποσού που τελικά πληρώθηκε κατά την αγοραπωλησία αφορά νόμιμες ή παράνομες προμήθειες σε μεσάζοντες και τίθεται επιπλέον το ερώτημα σχετικά με το εάν η διαφορά στην τιμή είναι εις γνώση του επενδυτή.

Αδυναμίες κατέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής σχετικά με την πληρωμή του συντελεστή ΦΠΑ κατά την αγορά των ακινήτων. Ο ελεγκτής αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκαν πωλήσεις ακινήτων κατά το πλαίσιο των πολιτογραφήσεων, όπου οι αγοραστές διεκδίκησαν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% και τους αποδόθηκε χωρίς να πληρούνται τα απαραίτητα κριτήρια, ή τους αποδόθηκε σε διαδοχικές περιπτώσεις πωλήσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ