Σε αδιέξοδο η κατοχύρωση του χαλουμιού

Η αίτηση για την κατοχύρωση του χαλουμιού έχει γίνει εδώ και περισσότερο από 4 χρόνια και φαίνεται ότι έχει «σκαλώσει».

Επιμέλεια: Ξένιος Μεσαρίτης

Η αίτηση για κατοχύρωση του χαλουμιού βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βρίσκοντας εμπόδια λόγω και της πολιτικής πτυχής που έχει τα τελευταία χρόνια το εν λόγω ζήτημα.

Μιλώντας στην Εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής είπε ότι η αίτηση για την κατοχύρωση του χαλουμιού έχει γίνει εδώ και περισσότερο από 4 χρόνια και φαίνεται ότι έχει «σκαλώσει» λόγω των διαστάσεων που πήρε λόγω του κυπριακού προβλήματος.

Ο κ. Καδής ανέφερε ότι διαφορετικές υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνεται να έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σχετικά με την κατοχύρωση του χαλουμιού. Μία εκ των επιτροπών δίνει περισσότερη έμφαση στην πολιτική διάσταση ενώ άλλη διαφωνώντας με την προηγούμενη δίνει έμφαση τις προϋποθέσεις των υγειονομικών ελέγχων που απαιτούνται για την παρασκευή του προϊόντος, καθυστερώντας την εξέλιξη της διαδικασίας.

Ως εκ τούτου ζητήθηκε από την νέα Επιτροπή να υπάρξει μία από κοινού αντιμετώπιση όλων των πτυχών του φακέλου, στην οποία να συμμετέχουν όλες οι υπηρεσίες της επιτροπής.

Ο κ. Καδής αφήνει αιχμές για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με την υπόθεση κατοχύρωσης του χαλουμιού αφού ενώ μια αίτηση για την κατοχύρωση οποιουδήποτε άλλου τυριού ευρωπαϊκής προέλευσης χρειάζεται περίπου χρόνος γύρω στους 6 με 7 μήνες, για το κυπριακό χαλούμι η διαδικασία έχει ξεπεράσει τα 4μιση με 5 χρόνια.

Σημείωσε ότι θα πρέπει σύμφωνα με τις πρόνοιες που διέπουν την κατοχύρωση των προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή οφείλει να καταλήξει στην κατοχύρωση ενός από των πιο σημαντικών κυπριακών προϊόντων. Ο κ. Καδής τόνισε ότι αυτή την θέση εξέφρασε, αρκετά έντονα, σε τηλεδιάσκεψη που υπήρξε ανάμεσα στους ευρωπαίους υπουργούς γεωργίας.

Υπάρχουν δεκάδες δικαστικές διαδικασίες για το χαλούμι, καθιστώντας την κατοχύρωση απαραίτητη ώστε να σταματήσουν οι διάφοροι «μνηστήρες» που εποφθαλμιούν το κυπριακό παραδοσιακό προϊόν.

Όσον αφορά τον φάκελο που έχει κατατεθεί για την κατοχύρωση του χαλουμιού, ο κ. Καδής ανέφερε ότι θα μπορούσε να ήταν διαμορφωμένος διαφορετικά με πιο ευέλικτο περιεχόμενο, ενώ έχει υποβληθεί αρκετές φορές ενώπιον της επιτροπής.

Σε σύσκεψη που έχει γίνει στο Προεδρικό, με την νομική υπηρεσία, έχει αποφασιστεί ότι πρέπει να επιμένει η Κυπριακή Δημοκρατία με την συγκεκριμένη διαδικασία κατοχύρωσης και τον φάκελο που έχει ήδη κατατεθεί ώστε να χαλούμι να κατοχυρωθεί ως παραδοσιακό προϊόν της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ