Τι πρέπει να γνωρίζετε για την φορολογική σας δήλωση

Λιγότεροι από δύο μήνες έμειναν μέχρι το πέρας της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με καταληκτική ημερομηνία την 31η Οκτωβρίου 2018.

Του Χρήστου Μιχάλαρου

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο η Αρχιφοροθέτης του Τμήματος Φορολογίας Άννα Φαντάρου διευκρίνισε ωστόσο ότι οι φορολογούμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους και μετά το πέρας της προθεσμίας, ωστόσο θα επιβαρυνθούν με πρόστιμο το οποίο ξεκινάει από €100 το χρόνο και τοκίζεται αρχής γενομένης από τις 31 Οκτωβρίου.

Ερωτηθείσα πόσοι έχουν υποβάλλει την δήλωσή τους μέχρι στιγμής, η κα Φαντάρου είπε ότι από το σύνολο των ενεργών φορολογούμενων μόνο το 1/3 έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία.

«Αν και δεν είναι δικαιολογία, είμαστε ένας λαός της τελευταίας στιγμής. Καλούμε τους φορολογούμενους να μην περιμένουν ως την υστάτη. Όταν εξαρτόμαστε όλοι από τα ηλεκτρονικά συστήματα, σίγουρα δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Αν τις τελευταίες 10 ημέρες, 100.000 επιχειρήσεις αποφασίσουν να υποβάλλουν τη δήλωσή τους ηλεκτρονικά, υπάρχει πιθανότητα να πέσει το σύστημα. Δεν μπορώ να αποκλείσω τίποτα», είπε.

Πρόσθεσε δε ότι πρόκειται για μια πολύ απλή διαδικασία, η οποία ωστόσο απαιτεί στην αρχή κάποιο χρόνο εξοικείωσης, καθώς είναι η πρώτη φορά στην Κύπρο που η φορολογικές δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά. Τόνισε ωστόσο ότι για οποιοδήποτε πρόβλημα παρουσιαστεί, οι λειτουργοί του Τμήματος Φορολογίας είναι διαθέσιμη να προσφέρουν βοήθεια ακόμα και την ώρα της διαδικασίας.

Επισήμανε δε ότι ο φορολογούμενος μπορεί να αποθηκεύσει προσωρινά τη δήλωσή του όσες φορές χρειαστεί, μέχρι να συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία και τις πληροφορίες που απαιτούνται, πριν «πατήσει το κουμπί» για την τελική υποβολή.

Τέλος, σημείωσε ότι ο φόρος που αναλογεί στον καθένα θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, ενώ η πληρωμή μπορεί να γίνει είτε σταδιακά, είτε εφάπαξ.

Οι φορολογούμενοι μπορούν να εγγραφούν στο σύστημα TAXISNET και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την φορολογική τους δήλωση στο taxisnet.mof.gov.cy.