Τα τρωτά σημεία των επιχειρημάτων Τζιοβάνη

Επικαλούμενος καταγγελίες στις οποίες έχει προβεί, έναντι των υποτιθέμενων εκπροσώπων ξένων επενδυτών, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Χριστάκης Τζιοβάνης, επιχειρεί να πείσει για την καθαρότητα της θέσης του.

Του Χρίστου Πέτρου 

Σύμφωνα με ανακοινώσεις και δημοσιεύματα, ο Χριστάκης Τζιοβάνης ο οποίος εμπλέκετε στις νέες αποκαλύψεις του Al Jazeera, προέβη σε συγκεκριμένες καταγγελίες για το θέμα οι οποίες έχουν ως σκοπό να αποδείξουν  τις αποστάσεις που έχει ο ίδιος από τις αθέμιτες, παράνομες ή και ανήθικες πτυχές της υπόθεσης. 

Ποιες είναι αυτές οι καταγγελίες και τι απομένει να δημοσιοποιηθεί προκειμένου να γίνει πιστευτή η θέση του, στην κοινή γνώμη:

1. Η πρώτη καταγγελία έγινε όπως ο αναφέρεται σε ανακοίνωση της Giovani Group μέσω του δικηγόρου του, στον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο και τη Μονάδα Καταπολέμησης Αδικημάτων Συγκάλυψης (ΜΟΚΑΣ), την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019, δηλαδή κατά την πρώτη εργάσιμη μέρα μετά τη συνάντηση που είχε μαζί τους.

Δημοσιεύματα θέλουν η εν λόγω καταγγελία να αφορά τα «όσα διαμείφθηκαν μεταξύ του και των υποτιθέμενων «μεσολαβητών» 18 επενδυτών και κυρίως για το σημείο ότι προωθούσαν ένα άτομο από αυτά, το οποίο σύμφωνα με τα διαμειφθέντα, αντιμετώπιζε ποινική υπόθεση «ερήμην» του».

Στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να γίνει σαφές με στοιχεία, ότι η καταγγελία όντως έγινε κατ’ εντολή του κυρίου Τζιοβάνη προς τον Δικηγόρο του κύριο Πιττάτζη. Εξάλλου ο κύριος Πττάτζης μπορεί να προέβη στην εν λόγω καταγγελία για δικό του λογαριασμό μιας και είχε και ο ίδιος επαφές με τους υπό κάλυψη «εκπροσώπους των επενδυτών». Με απλά λόγια, η καταγγελία την οποία επικαλείται, πρέπει να αποδειχτεί ότι είναι του ιδίου και όχι ότι προσπαθεί να καλυφθεί, υπό την καταγγελία άλλου εμπλεκόμενου (του κυρίου Πιττάτζη) στην υπόθεση.

Ακολούθως η κοινή γνώμη «είναι στα κάγκελα» αναφορικά με μια συγκεκριμένη υπόθεση: αυτήν που αποκάλυψε ο Al Jazeera. Πρέπει να γίνει επίσης σαφές προκειμένου να διασκεδαστούν οι αντιδράσεις, ότι η καταγγελίες που επικαλούνται, έγιναν ακριβώς για την εν λόγω υπόθεση.

2. Η δεύτερη καταγγελία την οποία επικαλείται ο κύριος Τζιοβάνης, έγινε μετά από επικοινωνία που είχε μαζί του το Al Jazeera στις αρχές Οκτωβρίου του 2020 γνωστοποιώντας του τα στοιχεία που τελικά είδαν το φως της δημοσιότητας και ζητώντας του εξηγήσεις για αυτά. Ο κύριος Τζιοβάνης προέβη σε καταγγελία τη  Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ζητώντας την πλήρη διερεύνηση του θέματος, καθώς και το ενδεχόμενο κατασκοπίας, πλαστοπροσωπίας και καταπάτησης προσωπικών δεδομένων.

Η εν λόγω καταγγελία μπορεί να αφορά πολλές και διάφορες πτυχές της όλης υπόθεσης, ωστόσο δεν φαίνεται ικανή από μόνη της να πείσει την κοινή γνώμη για την «καθαρότητα» του Βουλευτή του ΑΚΕΛ Χριστάκη Τζιοβάνη. Αφενός δεν αμφισβητείται η αθέμιτη μέθοδος του Al Jazeera η οποία όντως πρέπει να εξεταστεί. Αφετέρου το επιχείρημα αυτό δεν αποτελεί αντισταθμιστικό στοιχείο για την φερόμενη μεμπτή εμπλοκή του βουλευτή στην όλη υπόθεση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ